reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki kulinarnie!

To ja polecam sałatka gyros lub ziemniaczana ja w sumie będę robić na chrzest gyros bo wiem że wszyscy lubią i nic nowego nie kombinuję...

ziemniaczana to ziemniaki dowolna ilość cebula i ogórek kiszony lub konserwowy zależy kto co woli wszystko kroimy ziemniaki w większe kawałki cebula drobno i mieszamy to z majonezem pycha i szybko się robi ;-)

A gyros to wiecej roboty
ja daję pierś kurczaka w kostkę , ketchup , ogórek konserw.,majonez ,cebulę , kukurydzę i kapustę pekińską chyba wszystko bo na szybko nie pamiętam :) pełno tych wersji ;)

nie napiszę szczegółowo bo mały przeszedł z etapu marudzenia na wrzeszczenie ....

reklama
Gosia... robie własnie szałot, czyli sałatka ziemniaczana i sałatke z gyrosem, ale szukam 3 jakiejs... chyba zrobie cos z ryzem

Gosia a jaką dajesz przyprawe do tej ziemniaczanej? bo pyszna jest z Oegano mniam mnia tylko musi pare godzin postac zeby całosc przeszła :-)
Asiowo a moze dla odmiany zrób sałatk e z tuńczykiem i ryzem ? ja ja uwielbiam :-)

Tysiolek z oregano nie próbowałam nic takiego konkretnego nie daję

a z ryżem ja jadłam ostatnio u kuzynki z koperkiem była pycha zresztą co pycha nie było wróciłam z dodatkowymi kg hehe;-)

Asiowo a co będziesz mieć ciekawego? ;) bo w sumie ja menu już mam ale ciągle jakieś zmiany następują :sorry2:
u mnie będzie z obiadem bo my w kościele o 11:00 mamy

Mam fajny przepis na sałatkę z ryżem:
- woreczek ryżu parboiled ugotowanego na kostce rosołowej
- jedno wędzone udko z kurczaka (drobno kroimy)
- malutka puszka kukurydzy (albo pół większej)
- 4 plastry ananasa (kroimy w kostkę)
- majonez
Wszystko wymieszać:-)

I jeszcze danie "bieda":
Jak gotujecie rosół, to można wykorzystać mięso właśnie do tego dania.
Zatem kroimy drobno mięso z kurczaka (właśnie to z rosołu)
Na patelni podsmażamy (szklimy) 2-3 duże cebule pokrojone w kostkę
mieszamy cebulę z mięsem, dodajemy woreczek ryżu (też używam parboiled gotowany na kostce), doprawiamy koncentratem, ketchupem, solą i pieprzem.
Mówię Wam, że całkiem dobre, jak na danie o takiej nazwie;-)

I jeszcze danie "bieda":
Jak gotujecie rosół, to można wykorzystać mięso właśnie do tego dania.
Zatem kroimy drobno mięso z kurczaka (właśnie to z rosołu)
Na patelni podsmażamy (szklimy) 2-3 duże cebule pokrojone w kostkę
mieszamy cebulę z mięsem, dodajemy woreczek ryżu (też używam parboiled gotowany na kostce), doprawiamy koncentratem, ketchupem, solą i pieprzem.
Mówię Wam, że całkiem dobre, jak na danie o takiej nazwie;-)

ja znam wersję taką na szybko ...
ryż gotujemy a na patelni podsmażamy cebulę dodajemy koncentrat podsmażamy potem dodajemy ryż i cukier sól pieprz do smaku i to się nazywa ryż po turecku świetny do mięs ja podawałam np do szaszłyków ;-)

a wiec tak, menu ustalone...
chrzest mamy o 17 wiec w domu pewnie bedziemy ok 18:30, podam po kawałku torta i odrazu kolacje:

1 sałatka - szałot: Szałot - Przepis - Onet.pl Gotowanie
2 załatka - z gyrosem (tesciowa robi)
3 sałatka - xvegeliciousx: Sałatka z ryżem i żółtym serem
4 sałatka - jakaś ze sledziem i buraczkami (mama ma zrobic jak zdazy)

do tego: pieczone udka z kurczaka, filety z kurczaka i takie małe kotleciki smazone (filety z kurczaka kroje w kosteczce, do tego jajko, cebulka, mąka, i co tam jeszcze jest pod reka, jakas przyprawa, wszystko razem mieszamy i takie cos smazymy)

Kiełbaski na ciepło, no i jakas zimna płyta: pomidor, ser, szyneczka, ogórek, chlebek, masło, itp...

Jak myslicie starczy takie cos skromnego na 17 osób?:confused::dry:

Asiowo zależy ile jedzą u nas potrafią dużoooo ja mam na kolację tak :

szaszłyki
garmażerka (schab , szynka z sałatką i szynka z sałatką i jajkiem)
sałatka warzywna
sałatka gyros
krokiety
kiełbasa
i to mięso co zostanie z obiadu

reklama
eee tam, zjedza ile będzie, trudno... jak bedą głodni to se w domu skoncza kolacje:-p:zawstydzona/y:;-)
myślę że starczy bo po słodkim to kto zmieści dużo ? hehe ja mam jak pisałam na 11:00 wiec pewnie około 13:00 obiad o 15:00 kawa i o 18:00 kolacja jak się dobrze uwinę wiec zgłodnieją

jeszcze u nas była możliwość że w sobotę chrzciny ale na 18:00 w sumie lepiej ale u mnie by wszyscy nocowali i pewnie i śniadanie i obiad by jedli dzień po i wybrałam niedziele a teraz mi mówią że może w sobotę przyjadą :eek: jeszcze mi przyjdzie przed chrztem im kolacje robić jakbym mało miała pracy i sprzątania w tą sobotę :sorry2:

Do góry