reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki kulinarnie!

Klara, ja też się napatrzeć nie mogę. Powinnaś go za szybkę wstawiać a nie jeść!:-D A na śmietanie torty są najlepsze. Innych nie uznaję.:-p
 
reklama
ciasteczka od macy
Ciasteczka smaczne i można pomyśleć, że zdrowe. Zamiast cukru - miód i bez białej mąki.

500 g płatków, ok.150 g miodu, 125 gram masła, 2 jajca i do wyboru: rodzynki, kokos, jeśli ktoś może orzechy lub migdały pokrojone. W przepisie było jeszcze pół łyżeczki proszku do pieczenia, ale nie dałam, żeby mała gazów nie miała

Miód wrzucamy do garnka i wstawiamy na małym ogniu (mieszamy, aż nabierze płynnej konsystencji), studzimy. Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej mieszamy w misce, krótko zagniatamy, formujemy z masy niewielkie kulki, które później rozpłaszczamy i układamy na blaszce. Pieczemy, aż się pięknie zezłocą, w temperaturze ok 180st. Pyszne i bez sztuczności. Szybko się robi i szybko się zjada. ;-)
 
Zgodnie z prośbą Beti podaję przepis na ciasto.

Ciasto z owocami

4 jaja,
szklanka cukru,
1,5 szkl. mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki oleju,
aromat waniliowy,
owoce ( jabłka, śliwki, truskawki, mogą być mrożone)

Jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Średniej wielkości tortownicę smarujemy olejem i posypujemy tartą bułką. Wlać ciasto na blachę i ułożyć owoce.
Piec ok 30 min w tem. 200- 250 st.C
 
Ktoś prosił o sałatkę proszę bardzo:

podwójny filet z kurczaka pokrojony w cienkiepaski ok.2cm.
przyprawa do gyrosa Kamis
puszka kukurydzy
kapusta pekińska mała
czerwona cebula- kostka
ananas w puszce - pokroić
4-5 ogórków konserwowych pokroić w kostkę
woreczek ryżu ugotować w osolonej wodzie

mięso zasypujemy przyprawą i mieszamy odstawiamy na noc do lodówki
następnie smażymy na oleju, studzimy i w razie potrzeb odsączmy, mieszamy składniki i robimy sos.
sos : majonez, keczup może być kotlin bazylia i czosnek lub roleski pikantny plus trzy ząbki zgniecionego czosnku, pieprz, sól(z solą uważać bo przyprawa słona). Sos powinien być czerwony, mniej więcej w proporcji na dwie części majonezu jedna keczupu.
Smacznego .:-D

Można ją robić warstwowo, może ładnie wygląda, ale smakuje lepiej jak jest wymieszana.
 
Zupa pomidorowa z soczewica.

Skladniki:
Oliwa z oliwek
Cebula-grubo posiekana
Seler naciowy albo zwykly-grubo posiekany
Marchewka-grubo posiekana
Czosnek
Lisc laurowy
Mielona kolendra
175g czerwonej soczewicy
Litr wywaru z warzyw
400g pomidorow z puszki
2 lyzeczki przecieru pomidorowgo

Przygotowanie:
Rozgrzac oliwe,wrzucic cebule i smazyc az zmieknie.Wrzucic selera i marchewke,jeszcze chwile smazyc.Dodac czosnek,kolendre i jeszcze chwile podsmazac.Dolac do warzyw wywar,wrzucic soczewice,pomidory,przecier pomidorowyi lisc laurowy.Zagotowac,zmniejszyc ogien i gotowac jeszcze jakies 30 min.
Usunac z zupy lisc,zmiksowac na gladka mase.Zupa powinna byc dosc gesta.Przyprawic do smaku.

Ja podaje ta zupe z jogurtem wymieszanym z pietruszka i kolendra ( swiezymi ) i pieczywem czosnkowym.
 
Moja zupa z soczewicy mało czym się różni od zupy agbar ;)
Do momentu dolania przecieru pomidorowego jest identiko i ja nie miksuje więc to nie jest zupa-krem tylko przypominające rosołek. Na gotową zupkę sypie dość dużo zieleniny pokrojonej.
Musze spróbować twojej wersji.
 
A ja caly dzien na ten przepis czekalam. Widzialam go rano. Ugotowalam soczewice, a pozniej go znalezc choroba nie moglam!
 
reklama
Do góry