reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki kulinarnie!

Zwykły biszkopt. A w środku bita śmieta (z żelatyną- żeby nie rozpłynęła się) i owoce (brzoskwinie z puszki i ananas)

reklama
A ja dzień zaczęłąm od drożdżówki :baffled: z kruszanką i dżemem.... :nerd: Może to normalne dla wielu ale jak ja poprosiłam rano M coby poszedł mi kupić to o mało nie umarł. U mnie produkty z białej mąki i na drożdżach to tak jakby wegetarianin poprosił o kotleta schabowego :szok::-D
Oczywiście mam zgage i żaluje, że zgrzeszyłam :wściekła/y::wściekła/y:

Kaja, czasem zmiana jest dobra. Ja w ciazy tez skusilam sie kilka razy na cornetto z kremem i cappucino, a tak jak mowie, ja rano to mleczno-nabialowa jestem.
Ale nie powiem, ze rogalik taki swiezutki mi nie smakowal, bo byl pyszny:-p

Karoli, mówisz i masz:-p:-D
Oto moje dzieło sztuki:-p:-p:-pczyli torcik urodzinowy na jutrzejsze urodziny mężusia:-p:-p:-p

Musze jeszcze skoczyć po świeczki, bo m. stwierdził,że będzie dmuchał (ciekawe czy akurat miał świeczki na myśli:-p;-))
Ja poproszę dokładny przepis na taki ładny torcik.Taki przepis dla półgłówka bo jeszcze nic sama nie piekłam.:zawstydzona/y:

Ja poproszę dokładny przepis na taki ładny torcik.Taki przepis dla półgłówka bo jeszcze nic sama nie piekłam.:zawstydzona/y:

bardzo prosze:
6 jajek, 1 szklanka mąki, 1 szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Z białek ubić piane,
zółtka utrzeć z cukrem, dodać do białek wymieszać (delikatnie- łyżką), potem dodać mąke i proszek do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec ok 30 minut.

Jak wystygnie przekroić na pół.

Obie połówki biszkoptu nasączyć wg uznania
ja dałam syrop z brzoskwiń z puszki. Można dać np. kawe i do tego zrobić krem a'la tiramisu, lub użyć jakieś napoje procentowe (np. likier) wg pomysłu

Masa:
też wg pomysłu
ja zrobiłam bitą śmietane w proszku 3 szt,
do bitej śmietany dodałam żelatyne, żeby masa nie rozpłynęła się -2 łyż. żelatyny rozpuściłam w małej ilości wody. Można użyć też jakiejś galaretki owocowej (oczywiście zamiast rozpuszczać galaretke w 0,5 l wody jak jest na opakowaniu, to dajesz wtedy tylko odrobine wody ok 1/4 szklanki- tak tylko żeby można było ją rozpuścić)

Tą masą smarujesz przekrojony i nasączony biszkopt, układasz na niej owoce (np. pokrojone brzoskwinie z puszki) i przykrywasz drugą częścią biszkoptu.

Jak ci została bita śmietana smarujesz nią tort dookoła i dekorujesz wg. pomysłu.

Co dasz do środka i jak udekorujesz to kwestia pomysłu. Można też zrobić z jakimś gotowym kremem lub masą budyniową. Co kto lubi:tak:
Smacznego:-p:-D

reklama
Do góry