reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki kulinarnie!

reklama
Rogaliki drożdżowe ;-);-);-)
179936.1.jpg


Rogaliki drożdżowe - W kuchni... - Onet.pl Blog
 
Ostatnio jestem fanka ciasta bananowego, wstawiam Wam przepis jaki znalazłam w necie bo udaje się rewelacyjnie, a dziś już kolejny placek zrobiłam! Smakuje wszystkim, łącznie z synkiem i maluchem w brzuchu :-D Kiedyś nie miałam przypraw ani czekolady wiec dodałam nutelli, i tez było bombowe. Bananów daje więcej niż 2, ile się da bo lubię :-D

Składniki
100 g masła
100 g cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
50 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 obrane i pokrojone w kostkę banany (lub więcej)
po 1/3 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej i sproszkowanych goździków
2 łyżeczki cynamonu
100 g czekolady

Cukier utrzeć z jajkami, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać resztę składników, na końcu banany, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki / tortownicy, piec1 godzinę w 180 stopniach.
 
Wklejam przepis na pierniczki - może ktoś się skusi.
Cieniutkie są i pyszne, właściwie wg mnie nawet po upieczeniu nie muszą leżakować, a w ekstremalnych warunkach- czytaj jak się nam spieszy nawet ciasto starczy, że poleży 1-2 dni w lodówce.

Ja nie robię z całej porcji bo nawet z połowy jest tego taka góra że ehhhh....

Przepis na pierniczki
Cała porcja:

  • 1,5 kg mąki,
  • 0,5 kg miodu,
  • 0,5 kg cukru,
  • 4 jaja,
  • 0,5 kg tłuszczu (smalcu najlepiej, ale może być 50/50 masło/smalec) - ja nie daje smalcu i są pyszne, nawet jak nie miałam masła dałam margarynę taką do ciast np.Kasia i są the best,
  • 3 łyżki kakao - albo jak chce się ciemniejsze można więcej,
  • 1 paczka goździków zmielonych :),
  • 1,5 paczki cynamonu,
  • 1 paczka korzeni (przyprawy do pierników),
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Miód + cukier + tłuszcz - połączyć, rozpuścić...

Jak lekko przestygnie dodać: mąka + korzenie (przyprawy) + kakao + jajka + śmietana + rozpuszczona w wodzie soda -> dobrze wymieszać, połączyć.

Gotowe ciasto przed upieczeniem włożyć na 1-2 tygodnie do lodówki, zawinięte w folii spożywczej - w aluminiową lepiej nie kłaść bo potem to sreberko trzeba wyskubywać :p.


Cienko rozwałkować w mm, wykrawać pierniczki i piec w temp. 1800 (na oko :) - w zal. od piekarnika 6 -7 min). Ja większe formy piekę 6 min, a mniejsze 5 min.
I ściągam z blachy po chwili od wyjęcia...


Aha i jeszcze co do ilości przypraw- można modyfikować w zależności od upodobań :)

A poniżej olukrowany efekt :)

45126b875c06338a.jpg


596956789b74227a.jpg


Z połowy porcji wyszły mi takie jak poniżej dwa wiaderka i dwie puszki małych pierniczków :) takich max 3-4cm

0bf29fce450e185a.jpg

 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry