reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki kulinarnie!

reklama
Karoli szkoda to ich nie zjeść, ja dopiero po porodzie te olukrowane będę mogła przez wyniki cukru :) a tak to nie dałam za wygraną i niepolukrowanego musiałam spróbować....

Kiedyś miałam inny przepis na pierniczki, ale zauważyłam że ten mi bardziej pasuje, bo one są takie cienutkie...i bez lukru też super....

Oczywiście po upieczeniu jak poleżą są super, ale jak nie leżą też smaczne.

Yola potem jak będziesz wałkowac po tych 2 dniach to wiadomo pewnie mąką będziesz musiała podsypać....
po zrobieniu ciasta na świeżo oczywiście ono się mocno klei ale kulkę da sie zrobić i wrzucić ją w folię spożywczą :) Mam nadzieję, że jak zrobisz z Synkiem to się pochwalisz jak Wam wyszły :)
 
Ostatnia edycja:
oj Karoli ja uwielbiam te w czekoladzie z marmoladą w środku - ale takie to gotowe kupujemy...
w ogóle dla mnie gruby piernik musi mieć marmoladę i polewę czekoladową - to takie moje małe zboczenie- hihi
 
Klara na razie nie mam siły iść do sklepu, ale jak zrobimy to pokażemy:-) możesz jeszcze użyczy c przepisu na lukier?
 
Ja mam dla was fajny przepis, tez swiateczny rodem z Danii:

Deser ryzowy - risengroed

1l mleka
2 torebki bialego ryzu dlugoziarnistego (200g)
cynamon zmieszany z cukrem
kawalek masla, najlepiej dunskie solone (np.Lurpak).

Mleko w garnku doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy ryz.
No i na malym ogniu gotujemy i mieszamy czesto, prawie non stop- radze nie spuszczac wzroku bo mleko lubi sobie wykipiec. Po ok 20-30min nam to zgestnieje, ryz wchlonie mleko calkowicie i zrobi sie miekki, i bedziemy miec taka papke.

Wykladamy gorace na glebokie talerze (lub miseczki) i posypujemy cynamonem zmieszanym z cukrem a na srodek kawalatek masla. Mieszamy lyzka i wcinamy poki cieple :)
 
reklama
A tu nasze wypieki. Nie jest to dzieło sztuki, ale smaczne. Mikołaje pomarańczowe, reniferki cynamonowo-kawowe, a reszta ciasteczek - pierniczki.
DSCN0030.jpg
Jeśli któraś zainteresowana będzie, wstawię przepis.
 
Do góry