reklama
Asteria
Wdrożona(y)
Na rzyczenie Moniki:
Sałatka indyjska
(co do ilosci to ja robie wszystko na oko)
-Piers z kurczaka
- ananas
- rodzynki
- kukurydza
- ryż
- majonez
-pieprz
- sol
- curry
Kurczaka ktoimy w drobna kosteczke, i posmazamay delikatnie solimy i dodajemy curry.
Rodzynki parzymy i ryz ugotujemy. ananas koimy drobno...
wszystki skladniki mieszamy dodajemy majonez tylko po to by trzymał wszystko w kupie, doprawiamy wedle uznania.
Sałatka indyjska
(co do ilosci to ja robie wszystko na oko)
-Piers z kurczaka
- ananas
- rodzynki
- kukurydza
- ryż
- majonez
-pieprz
- sol
- curry
Kurczaka ktoimy w drobna kosteczke, i posmazamay delikatnie solimy i dodajemy curry.
Rodzynki parzymy i ryz ugotujemy. ananas koimy drobno...
wszystki skladniki mieszamy dodajemy majonez tylko po to by trzymał wszystko w kupie, doprawiamy wedle uznania.
Marciaa
Mamma 04.2010 i 02.2012
KREM DO TORTA
- 250 g masła miękkiego
- 4 żółtka
- kilka kropelek olejku rumowego lub wedle uznania
- cukier puder 200gr
kakao rozpuszczone w odrobinie wody (malutko-ok. 3-4 łyżek, tylko tyle wody, żeby kakao z sypkiego stało się płynne- taka gęsta, kakaowa zawiesina) mozesz uzywac nesquika ja wole decomoreno
Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na puszystą masę.
Do masy dodajemy zapach rumowy i stopniowo, cały czas ucierając, wlewamy kakao.
Ucieramy na gładką, jednolitą i puszystą masę.
- 250 g masła miękkiego
- 4 żółtka
- kilka kropelek olejku rumowego lub wedle uznania
- cukier puder 200gr
kakao rozpuszczone w odrobinie wody (malutko-ok. 3-4 łyżek, tylko tyle wody, żeby kakao z sypkiego stało się płynne- taka gęsta, kakaowa zawiesina) mozesz uzywac nesquika ja wole decomoreno
Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na puszystą masę.
Do masy dodajemy zapach rumowy i stopniowo, cały czas ucierając, wlewamy kakao.
Ucieramy na gładką, jednolitą i puszystą masę.
(zdjęcie pożyczone z netu - nasze fricassee zniknęło zanim znalazłam aparat )
Fricassee
Składniki:
- 1/2 l rosołu
- 50 g rodzynek
- 4 łyżeczki cukru
- 1 mała cytryna lub kwasek cytrynowy (ok. 2 g)
- 1/2 szklanki wody
- 1 surowe żółtko
- 1/2 szklanki śmietany
- sól
- pieprz
- kurkuma (poprawia kolor sosu)
Zalej rodzynki wrzątkiem i po chwili odcedź wodę.
Do garnka wlej 0,5 l rosołu z kurczaka i dodaj rodzynki, dopraw do smaku cukrem, wyciśniętym sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, pieprzem i solą. Wszystko razem lekko zagotuj.
Do 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody dodaj surowe żółtko, 3 kopiaste łyżeczki mąki i mieszaj tak długo, aż nie będzie żadnych grudek. Dopełnij szklankę śmietaną i również wymieszaj.
Do gotującego się rosołu z rodzynkami wlej szybko zawartość szklanki i energicznie mieszaj aż do zagotowania się i zdejmij z ognia.
Sos podawać z ryżem.
Dorotka_23
Fanka BB :)
Dzięki Marcia
Szukam już teraz chociaż urodzinki Młodego za miesiąc. Wypadają w drugi dzień Świąt, więc wszystko muszę dokładnie zaplanować bo nic nie będę mogła dokupić. Chcę zrobić małą próbę...
Asteria a ananas z puszki czy świeży?
Szukam już teraz chociaż urodzinki Młodego za miesiąc. Wypadają w drugi dzień Świąt, więc wszystko muszę dokładnie zaplanować bo nic nie będę mogła dokupić. Chcę zrobić małą próbę...
Asteria a ananas z puszki czy świeży?
Ostatnia edycja:
Specjalnie podaję na zapytanie Fazer
"Smażony ryż":-)
Składniki:
0,5 kg karkówki, lub łopatki
2 marchewki
cebula
czosnek
pieprz granulowany, liść laurowy,
koncentrat pomidorowy
i oczywiście ryż
Najpierw obsmażam mięso, najlepiej smażyć trochę tłuste z mniejszą ilością oleju.
Na drugiej patelni pokrojoną w kostkę cebulę z marchewką. Kiedy zmięknie dodaję koncentrat pomidorowy z odrobiną wody (3 łyżki) Koncentrat musi się jakby usmażyć ( oddzielić się od tłuszczu na patelni)
Dodaje się zasmażkę ową do usmażonego mięsa, chwilę smażyć razem.
Do połączonych składników wsypać surowy ryż wedle upodobania. Ja wsypuję 3 woreczki ryżu i dolewam szklankę wody.
Dodać liść laurowy, pieprz, i ząbki czosnku około trzech. Ale czosnek tylko na pół kroję.
I pod przykryciem, na początku na średnim ogniu, co parę minut mieszając ryż.
Jeżeli jeszcze jest twardy, to dolać znowu wodę, żeby nie przypalił się.
Mi smażenie zajmuje około 35 minut.
Można wszystko też do rondla z ryżem i do piekarnika. Niby prawidłowo, to sam ryż dusić się powinien w tłuszczu nie w wodzie, ale tak to ja nie umiem. Bo dodaję się wtedy i olej i łyżkę smalcu, mniej tłuste też super.
Świetnie smakuje z ogórkami kiszonymi:-)
Ja nie wiem jak ta potrawa się nazywa, mój D. tak mówi, że to smażony ryż. Podobno to gruzińskie danie, pokochałam teściową za to jedzonko:-)
"Smażony ryż":-)
Składniki:
0,5 kg karkówki, lub łopatki
2 marchewki
cebula
czosnek
pieprz granulowany, liść laurowy,
koncentrat pomidorowy
i oczywiście ryż
Najpierw obsmażam mięso, najlepiej smażyć trochę tłuste z mniejszą ilością oleju.
Na drugiej patelni pokrojoną w kostkę cebulę z marchewką. Kiedy zmięknie dodaję koncentrat pomidorowy z odrobiną wody (3 łyżki) Koncentrat musi się jakby usmażyć ( oddzielić się od tłuszczu na patelni)
Dodaje się zasmażkę ową do usmażonego mięsa, chwilę smażyć razem.
Do połączonych składników wsypać surowy ryż wedle upodobania. Ja wsypuję 3 woreczki ryżu i dolewam szklankę wody.
Dodać liść laurowy, pieprz, i ząbki czosnku około trzech. Ale czosnek tylko na pół kroję.
I pod przykryciem, na początku na średnim ogniu, co parę minut mieszając ryż.
Jeżeli jeszcze jest twardy, to dolać znowu wodę, żeby nie przypalił się.
Mi smażenie zajmuje około 35 minut.
Można wszystko też do rondla z ryżem i do piekarnika. Niby prawidłowo, to sam ryż dusić się powinien w tłuszczu nie w wodzie, ale tak to ja nie umiem. Bo dodaję się wtedy i olej i łyżkę smalcu, mniej tłuste też super.
Świetnie smakuje z ogórkami kiszonymi:-)
Ja nie wiem jak ta potrawa się nazywa, mój D. tak mówi, że to smażony ryż. Podobno to gruzińskie danie, pokochałam teściową za to jedzonko:-)
Ostatnia edycja:
fazerkamm
Fanka BB :)
Mussaka
o przepis prosiła Pola
około
1 kg bakłażan
1 kg ziemniaków
1 kg mielonej wołowiny
Pół szklanki oliwy z oliwek
2 cebule, pokrojone
1 szklanka białego wina (nie którzy dają)
1łyżka koncentratu pomidorowego
cynamon
Sól i pieprz
Składniki na sos:
6 łyżki masła
8 łyżeczki.mąka
1 litr mleka
1 jajko
sól, pieprz
Przepis Mussaka:
W głębokim rondlu, włożyć cebulę i smażyć na łyżce oleju.
Do usmażonej cebuli na patelni z olejem dodaj mięso mielone, podsmażając mieszaj.
koncentrat pomidorowy rozpuścić w szklance wody dodać cynamon, sól i pieprzi dodaj do podsmażonego mięsa.
Na patelni podsmażamy pokrojonego w talarki ziemniaki.
Później podsmażam bakłażana (można go też lekko ugrillować w piekarniku) - z tym że bakłażany jak pokroisz w plasterki to trzeba je posolić i odstawić na ok.30min puszczą wtedy gorzki smak.
W naczyniu do pieczenia,rozłożyć ziemniaki, potem połowę bakłażana, mięso i znowu bakłażan
Przepis beszamelowy:
W rondlu rozgrzać masło z mąką i dodać mleko powoli.Wymieszać, aby był gęsty sos. Zdjąć z ognia i wlać jajka.
Gdy sos będzie gotowy dajemy go na bakłażany wstawiamy do piekarnika, pieczemy na środkowym poziomie aż beszamel będzie miał złoty kolor. (beszamel skopiowałam z greckiej strony! nigdy go nie robiłam - idę na łatwiznę i kupuję półprodukt).
to jest typowy grecki przepis.. nigdy w ten sposób nie robiłam..
jak robiłam mussaka to robiłam po swojemu
o przepis prosiła Pola
około
1 kg bakłażan
1 kg ziemniaków
1 kg mielonej wołowiny
Pół szklanki oliwy z oliwek
2 cebule, pokrojone
1 szklanka białego wina (nie którzy dają)
1łyżka koncentratu pomidorowego
cynamon
Sól i pieprz
Składniki na sos:
6 łyżki masła
8 łyżeczki.mąka
1 litr mleka
1 jajko
sól, pieprz
Przepis Mussaka:
W głębokim rondlu, włożyć cebulę i smażyć na łyżce oleju.
Do usmażonej cebuli na patelni z olejem dodaj mięso mielone, podsmażając mieszaj.
koncentrat pomidorowy rozpuścić w szklance wody dodać cynamon, sól i pieprzi dodaj do podsmażonego mięsa.
Na patelni podsmażamy pokrojonego w talarki ziemniaki.
Później podsmażam bakłażana (można go też lekko ugrillować w piekarniku) - z tym że bakłażany jak pokroisz w plasterki to trzeba je posolić i odstawić na ok.30min puszczą wtedy gorzki smak.
W naczyniu do pieczenia,rozłożyć ziemniaki, potem połowę bakłażana, mięso i znowu bakłażan
Przepis beszamelowy:
W rondlu rozgrzać masło z mąką i dodać mleko powoli.Wymieszać, aby był gęsty sos. Zdjąć z ognia i wlać jajka.
Gdy sos będzie gotowy dajemy go na bakłażany wstawiamy do piekarnika, pieczemy na środkowym poziomie aż beszamel będzie miał złoty kolor. (beszamel skopiowałam z greckiej strony! nigdy go nie robiłam - idę na łatwiznę i kupuję półprodukt).
to jest typowy grecki przepis.. nigdy w ten sposób nie robiłam..
jak robiłam mussaka to robiłam po swojemu
Ostatnia edycja:
reklama
fazerkamm
Fanka BB :)
Alka oni do bardzo dużo potraw dają cynamon np właśnie do mussaka, do pasticio, do makaronu z mięsem mielonym
ja osobiście uwielbiam cynamon.. ale mój M. nie.. dlatego np. jak mnie czasami najdzie mnie na ichne spaghetti to robię dwa sosy
ja osobiście uwielbiam cynamon.. ale mój M. nie.. dlatego np. jak mnie czasami najdzie mnie na ichne spaghetti to robię dwa sosy
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 355
- Wyświetleń
- 43 tys
- Odpowiedzi
- 5
- Wyświetleń
- 4 tys
- Odpowiedzi
- 243
- Wyświetleń
- 30 tys
- Odpowiedzi
- 18
- Wyświetleń
- 4 tys
- Odpowiedzi
- 4 tys
- Wyświetleń
- 149 tys
Podziel się: