Ostatnio robiłam PTYSIE, dziewczyny polecam, sama zjadłam chyba z 5, rodzinka się rzuciła w 10 minut nie został ani jeden z 20 sztuk
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
pół kostki margaryny
4 jajka
Musimy zagotować wodę z margaryną, jak zacznie wrzeć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż ciasto będzie pięknie odchodziło od garnka i stanie się trochę szkliste. Studzimy i do wystudzonej masy dodajemy 4 jajka i miksujemy na gładką masę. Dużą, płaską blachę smarujemy masłem i łyżką nakładamy kleksy z ciasta( na te proporcje mi zawsze wychodzi 20 sporych ptysiów)
Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Gotowe ptysie studzimy, kroimy na pół i przekładamy bitą śmietaną albo kremem budyniowym.
Bita śmietana:
Śmietana 36%
2 śmietan-fixy
cukier puder
Ubijamy śmietanę, dodajemy śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem ( cukru pudru w zależności od upodobań3-4 łyżki, chodzi o to żeby śmietana była słodka) i przekładamy ptysie.
Krem budyniowy:
Gotujemy budyń, studzimy, do budyniu stopniowo dodajemy masło i miksujemy tak żeby powstał aksamitny krem i przekładamy Ptysie.
Polecam, bo Ptysię są naprawdę przepyszne!