reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki gotują!!! przepisy!!

dzisiaj jakiś napad miałam :-D aż mój mężuś powiedział że mu to by się nie chciało tak stać i gotować i jak by musiał zrobić obiad to by coś na szybko zrobił.. a ja do niego że teraz widzi jaka praca w domu jest ciężka.. po czym wstał z kanapy i zaczął pomagać hihi :-D
 
reklama
dzisiaj jakiś napad miałam :-D aż mój mężuś powiedział że mu to by się nie chciało tak stać i gotować i jak by musiał zrobić obiad to by coś na szybko zrobił.. a ja do niego że teraz widzi jaka praca w domu jest ciężka.. po czym wstał z kanapy i zaczął pomagać hihi :-D
Ale masz powalające argumenty:-D, na mojego jakoś nie działają-zwyczajnie nie lubi nic w kuchni robić:)
 
Wtrącę się na chwilkę;-)

GośkaRW przepis na zapiekankę ziemniaczaną specalnie dla Ciebie:

Ziemniaki kroję w grube plastry i gotuję tak na wpół miękko.Robię sosik z majonezu,jogurtu i czosnku,przyprawiasz tak,jak lubisz.Warzywa na patelnię lub świeże warzywa,które lubię gotuję w lekko osolonej wodzie.Mięsko z piersi kurczaka smażę na patelni z przyprawą do gyrosa z appetity,bo tą najbardziej lubię.Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.
I teraz układam w naczyniu żaroodpornym.Sos,ziemniaki,mięsko,warzywa,ser i znowu ziemniaki,mięsko,warzywa,ser i na koniec ziemniaki ,sos i ser.Do piekarnika aż się zarumieni.Jest pyszna:-):tak: daję też zamiast warzyw same brokuły,a jak nie mam kurczaka to np.plastry szynki.Szybka,łatwa i pyszna:-)
 
Ale masz powalające argumenty:-D, na mojego jakoś nie działają-zwyczajnie nie lubi nic w kuchni robić:)
mój od czasu do czasu jak sobie przypomni to pomaga :-D

ewelina dokładnie :) a powiem szczerze że kluchy to jest mój najulubieńszy, najukochańszy obiad na świecie :D uwielbiam!! babka piaskowa też tania a uśmiech na twarzy się pojawia jak jest jakieś ciacho w domku :) ja robię z dodatkiem kakao także wychodzi dwukolorowa :D i jest naprawdę dobra :)
 
jej ale wy pysznoci gotujecie az znow zglodnialam :)
ja dzis pieke ciasto marchewkowe, ciekawe czy wyjdzie bo pierwszy raz pieke tak to zawsze z paczki bylo :D
 
Ostatnio robiłam PTYSIE, dziewczyny polecam, sama zjadłam chyba z 5, rodzinka się rzuciła w 10 minut nie został ani jeden z 20 sztuk:)

Zdjęcie063.jpg


Składniki:

1 szklanka mąki
1 szklanka wody
pół kostki margaryny
4 jajka

Musimy zagotować wodę z margaryną, jak zacznie wrzeć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż ciasto będzie pięknie odchodziło od garnka i stanie się trochę szkliste. Studzimy i do wystudzonej masy dodajemy 4 jajka i miksujemy na gładką masę. Dużą, płaską blachę smarujemy masłem i łyżką nakładamy kleksy z ciasta( na te proporcje mi zawsze wychodzi 20 sporych ptysiów)
Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Gotowe ptysie studzimy, kroimy na pół i przekładamy bitą śmietaną albo kremem budyniowym.

Bita śmietana:

Śmietana 36%
2 śmietan-fixy
cukier puder

Ubijamy śmietanę, dodajemy śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem ( cukru pudru w zależności od upodobań3-4 łyżki, chodzi o to żeby śmietana była słodka) i przekładamy ptysie.

Krem budyniowy:

Gotujemy budyń, studzimy, do budyniu stopniowo dodajemy masło i miksujemy tak żeby powstał aksamitny krem i przekładamy Ptysie.

Polecam, bo Ptysię są naprawdę przepyszne!
 
reklama
kurczę.. a mówiłam sobie.. "nie wchodzić na ten wątek" i weszłam.. i co? dostałam ślinotoku! a mam postanowienie żeby nie jeść słodkiego! minimum jeszcze tydzień muszę wytrzymać... :angry:
 
Do góry