reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2021

Dokładnie tak jak piszesz. Lekarz NFZ tylko mi na fotelu badal szyjke. Prywatnie to co 2 wizytę, a jak zaczęła się skracać to już na każdej. Niestety moja znajoma stwierdziła, że skoro jest młoda i na NFZ wszystko wychodzi dobrze, to nie warto wydawać pieniądze na prywatne badania. Chodziła do tego samego lekarza na fundusz co ja. Urodzila w 25tc+5...Lekarz do końca nie wiedział żadnego problemu
A no właśnie...Nie sztuka urodzic kilkanaście tygodni za wcześnie. Na fotelu to lekarz moze jedynie dostrzec rozwarcie, a jesli rozwarcie robi sie w 20+tc no to raczej nic dobrego z tego nie będzie. Ja np i tak nie ufam lekarzom w UK I mimo, że nie kazali lezec to i tak leżę. Wg nich, jeśli w 24tc szyjka ma przynajmniej 25mm (to taki punkt graniczny od którego zaczyna się podawać progesteron czy zakłada szew), to prawdopodobieństwo porodu przedwczesnego wynosi mniej niż 1%, dlatego po 24tc już nie badają. Moim zdaniem bzdura, bo jest jeszcze 13tygodni od tego momentu, żeby mówić o dziecku donoszonym i w tym czasie wszystko się może zdarzyc. Za 10 dni mam badanie w 24tc i jeśli wyjdzie nie mniej niż 25mm to i tak będę się oszczędzać i sprawdzać prywatnie co jakiś czas, bo jak to mówią tutaj "better be safe than sorry". Długo walczyliśmy o to dzieciątko, może jestem przewrazliwiona:p

reklama
Dokładnie tak jak piszesz. Lekarz NFZ tylko mi na fotelu badal szyjke. Prywatnie to co 2 wizytę, a jak zaczęła się skracać to już na każdej. Niestety moja znajoma stwierdziła, że skoro jest młoda i na NFZ wszystko wychodzi dobrze, to nie warto wydawać pieniądze na prywatne badania. Chodziła do tego samego lekarza na fundusz co ja. Urodzila w 25tc+5...Lekarz do końca nie wiedział żadnego problemu
I przez szyjke,a skurcze?.

ja chodzę prywatnie co 3 tyg i płace całkiem sporo, ale lekarz nie ma po prostu w standardzie mierzenie szyjki przez usg i tyle. Ufam mu, że jest okej :D

mnie dzis tez podbrzusze i plecy. i nie wiem co jest. prawie leżałam cały dzien. czuje jakby jakis opor brzuch stawial spinal sie, czy to normalne??
Moj brzuch tez sie czasem dziwnie spina, a innym razem czasem mlody stuknie w jakiś nerw i zaboli :) to moja pierwsza ciąża, także wszystkie objawy są dla mnie nowością 😊 ale jakoś damy radę dziewczynki do stycznia 😄

reklama
Do góry