reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki 2021

Dokładnie tak jak piszesz. Lekarz NFZ tylko mi na fotelu badal szyjke. Prywatnie to co 2 wizytę, a jak zaczęła się skracać to już na każdej. Niestety moja znajoma stwierdziła, że skoro jest młoda i na NFZ wszystko wychodzi dobrze, to nie warto wydawać pieniądze na prywatne badania. Chodziła do tego samego lekarza na fundusz co ja. Urodzila w 25tc+5...Lekarz do końca nie wiedział żadnego problemu
A no właśnie...Nie sztuka urodzic kilkanaście tygodni za wcześnie. Na fotelu to lekarz moze jedynie dostrzec rozwarcie, a jesli rozwarcie robi sie w 20+tc no to raczej nic dobrego z tego nie będzie. Ja np i tak nie ufam lekarzom w UK I mimo, że nie kazali lezec to i tak leżę. Wg nich, jeśli w 24tc szyjka ma przynajmniej 25mm (to taki punkt graniczny od którego zaczyna się podawać progesteron czy zakłada szew), to prawdopodobieństwo porodu przedwczesnego wynosi mniej niż 1%, dlatego po 24tc już nie badają. Moim zdaniem bzdura, bo jest jeszcze 13tygodni od tego momentu, żeby mówić o dziecku donoszonym i w tym czasie wszystko się może zdarzyc. Za 10 dni mam badanie w 24tc i jeśli wyjdzie nie mniej niż 25mm to i tak będę się oszczędzać i sprawdzać prywatnie co jakiś czas, bo jak to mówią tutaj "better be safe than sorry". Długo walczyliśmy o to dzieciątko, może jestem przewrazliwiona:p

reklama
Dokładnie tak jak piszesz. Lekarz NFZ tylko mi na fotelu badal szyjke. Prywatnie to co 2 wizytę, a jak zaczęła się skracać to już na każdej. Niestety moja znajoma stwierdziła, że skoro jest młoda i na NFZ wszystko wychodzi dobrze, to nie warto wydawać pieniądze na prywatne badania. Chodziła do tego samego lekarza na fundusz co ja. Urodzila w 25tc+5...Lekarz do końca nie wiedział żadnego problemu
I przez szyjke,a skurcze?.

ja chodzę prywatnie co 3 tyg i płace całkiem sporo, ale lekarz nie ma po prostu w standardzie mierzenie szyjki przez usg i tyle. Ufam mu, że jest okej :D

mnie dzis tez podbrzusze i plecy. i nie wiem co jest. prawie leżałam cały dzien. czuje jakby jakis opor brzuch stawial spinal sie, czy to normalne??
Moj brzuch tez sie czasem dziwnie spina, a innym razem czasem mlody stuknie w jakiś nerw i zaboli :) to moja pierwsza ciąża, także wszystkie objawy są dla mnie nowością 😊 ale jakoś damy radę dziewczynki do stycznia 😄

reklama
Do góry