reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki 2021

Nie wiem czy to Cię pocieszy. Moja dobrą koleżanką miała właśnie podejrzenie zespołu Downa u dziecka. Pojechali na te drogie badania następne . Tak również wyszło że jest ten zespół. Postanowiła że urodzi . Okazało się że córeczka zdrowutka . Jej siostra też miała takie podejrzenie. Podobno mają genetycznie krótki kark i dlatego tak wychodzi.

reklama
Inka i anusiaanusia wierzę, że wszystko bedzie dobrze z dzieciaczkami.
Nie wiem czy to może w jakiś sposób Was uspokoić ale moja przyjaciółka miała taką sytuacje, że na USG wyszła przezierność karkowa wysoka 2,5 i nieprawidłowe przepływy, kość nosowa była ok. Lekarz po tym USG kazał zrobić test PAPPA który dał wynik 1:33 dla trisomii 21. Zrobiła amniopunkcje i wyszedł prawidłowy kariotyp żeński i urodziła zdrową córkę.

Dziewczyny a czy któraś z Was słyszała kiedykolwiek od lekarza że branie leków podtrzymujących ciąże może fałszować wynik testu PAPPA?

Dziewczyny a czy któraś z Was słyszała kiedykolwiek od lekarza że branie leków podtrzymujących ciąże może fałszować wynik testu PAPPA?
Ja przeczytalam dzis tak w zakamarkach netu ale nie wiem czy to wiarygodne zrodlo. Podobno duphaston sztucznie podwyzsza poziom bialka :/ - dowodow naukowych brak, wiec z rezerwa mozna to oceniac.

Ja właśnie weszłam na fb na temat pappa i normalnie jestem w szoku. Ile dziewczyn pisało że wyszło źle i musiały robić badania po 2 tys i było wszystko super.. Hmm mam mieszane uczucia do tego badania.. Okej może uspokoić ale w druga stronę to jakiś dramat.. Ja mam dystans bo tyle ile widziałam opini złych to tragedia.

Ja właśnie weszłam na fb na temat pappa i normalnie jestem w szoku. Ile dziewczyn pisało że wyszło źle i musiały robić badania po 2 tys i było wszystko super.. Hmm mam mieszane uczucia do tego badania.. Okej może uspokoić ale w druga stronę to jakiś dramat.. Ja mam dystans bo tyle ile widziałam opini złych to tragedia.
To jest najgorsze ze logika podpowiada, ze to super badanie - fajnie, ze dopelnia usg genetyczne, ma sens. A potem czyta sie historie gdzie ktos mial 1:4 ryzyka i mega stres a dziecko potem zdrowe. Jak matka jest 35+ to chyba cudem jest aby miala niskie ryzyko - sam wynik podstawowy za wiek obnizy jej dobry wynik:-(. No nic - ja grzecznie slucham sie lekarza i bede robic pappa.

reklama
Ja przeczytalam dzis tak w zakamarkach netu ale nie wiem czy to wiarygodne zrodlo. Podobno duphaston sztucznie podwyzsza poziom bialka :/ - dowodow naukowych brak, wiec z rezerwa mozna to oceniac.
Ja właśnie też znalazłam takie info w necie i nie wiem co myśleć a jednak bardzo dużo dziewczyn nawet wsród nas bierze duphaston czy luteine.

Do góry