reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki 2021

Mówiła, że folik to za mało. Prenatal ma dodatkowo witaminy. Nie mam niestety żadnej wiedzy ponieważ to moja pierwsza ciąża, także nawet nie wiem czy mówi dobrze :)
Ja sobie wybrałam prenatal z uwagi na imbir, ale teraz w szpitalu dostaje sam kwas foliowy, byłam ciekawa czy ma jakieś dodatkowe plusy. Przy dobrej diecie nie trzeba nic więcej (poza witD ale to wiadomo), później ewentualnie żelazo.
Kto tam się jutro bada i wizytuje?
Ja rano badanka i jak będzie wszystko dobrze to do domku :)

reklama
A ile lat trzeba miec skonczone,zeby nalezaly sie za darmo?mam 34...
Ogólnie chyba w każdym województwie jest od 35 r.z. lub jeśli w poprzednich ciążach były wady genetyczne, minimum 2/3 poronienia, jakieś wady widoczne na USG. Ale w niektórych województwach są też dla kobiet spełniających inne wymagania. Na Śląsku chyba prawie każda kobieta w ciąży się kwalifikuje do badań prenatalnych.
A dIewczyny, pytanie z innej beczki, choć moze było zanim do was dołączyłam 😊 kiedy informujecie lub informowalyscie rodzinę o ciąży?
Wie tylko mąż i przyjaciółka która na stałe mieszka w UK. Reszta osób tj rodzina, bliscy znajomi po 12 tyg. No w pracy chyba powiem w piątek/poniedziałek. Okaże się po środowej wizycie. ;).

My dzis mieliśmy całkiem miły dzień. Po południu spędziliśmy na spacerze z psem i obiedzie w knajpie. Jutro odbieram wyniki badań i mam wizytę u diabetologa na NFZ. Potem idę do pracy ;).

Ktoś jutro wizytuje ?

Ja sobie wybrałam prenatal z uwagi na imbir, ale teraz w szpitalu dostaje sam kwas foliowy, byłam ciekawa czy ma jakieś dodatkowe plusy. Przy dobrej diecie nie trzeba nic więcej (poza witD ale to wiadomo), później ewentualnie żelazo.
Ja biorę tylko kwas foliowy 5mg, prenatal dha, Wit c200 i acard i duphostan.
Nigdy w ciąży nie brałam wit D. W jakim celu jest ona wskazana ? Żaden lekarz nie wspominał

Ja mam przeniesiona wizyte z 15.06 na jutro , z powodu złych wyników tsh...
Mam nadzieję że wszystko okej u dzidzi...
Ciekawe jaki tydzień,dzień wyjdzie tym razem na usg :D
Ostatnio byłam 2 tyg temu i był 7t0d troszke mlodsza niz z om.

Hej dziewczyny. Mimo kłopotów na poczatku ciąży z synem, o których tu kiedyś pisalam, stresu - szpital, brak zarodka, podejrzenia pozamacicznej itd, na tą chwilę do tej ciąży jakoś podchodzę w miarę spokojnie. Żyje podejsciem, że co ma byc, to będzie. Wierzę tylko, że będzie dobrze. Nie analizuje objawów zbyt, bo prócz jakichś kłuć, bolących piersi przy dotyku, senności, innych objawów praktycznie nie mam - tak jak w ciąży z synem. Ba - już myślałam też przez chwile, że piersi nie bolą zbyt - jak mąż złapał, to miałam ochotę go udusić ;) jeśli chodzi o tzw przytulanie - nie mam plamien, na wizycie jeszcze nie bylam, seks raz w tyg - a więc trochę rzadziej niż do czasu ciąży i może moje zaangażowanie trochę mniejsze;) co zauważyłam to przy moim dużym biuscie, mam już sporo większe sutki, wydaje mi się, że w ciąży z synem były takie później. Bety nie robiłam, żyje w błogiej niewiedzy ;) wizyta pierwsza we wtorek po południu, na nfz (z synem chodziłam tylko prywatnie, lekarz miał super sprzęt, teraz najpierw zdecydowałam się na NFZ) będzie to mój 7t5d, więc powinno być wszystko jasne, nawet jak ciąża byłaby troche młodsza. Także jestem dobrej myśli. Oczywiście czasem jak chyba każda mam moment taki, że myślę o tym, że może być coś nie tak, ale zaraz staram się doprowadzić do porządku ;) nie ukrywam, że w pozytywnym nastawieniu wspiera mnie maz tez troszkę. Chyba też pomaga mi praca i zajęcie synem, w poprzedniej ciąży byłam szybko na zwolnieniu i ciągle siedziałam czytałam szukałam dziury w całym aż mnie mój ginekolog wtedy ochrzanil i zakazał czytać analizowac. ;)

Hej dziewczyny. Mimo kłopotów na poczatku ciąży z synem, o których tu kiedyś pisalam, stresu - szpital, brak zarodka, podejrzenia pozamacicznej itd, na tą chwilę do tej ciąży jakoś podchodzę w miarę spokojnie. Żyje podejsciem, że co ma byc, to będzie. Wierzę tylko, że będzie dobrze. Nie analizuje objawów zbyt, bo prócz jakichś kłuć, bolących piersi przy dotyku, senności, innych objawów praktycznie nie mam - tak jak w ciąży z synem. Ba - już myślałam też przez chwile, że piersi nie bolą zbyt - jak mąż złapał, to miałam ochotę go udusić ;) jeśli chodzi o tzw przytulanie - nie mam plamien, na wizycie jeszcze nie bylam, seks raz w tyg - a więc trochę rzadziej niż do czasu ciąży i może moje zaangażowanie trochę mniejsze;) co zauważyłam to przy moim dużym biuscie, mam już sporo większe sutki, wydaje mi się, że w ciąży z synem były takie później. Bety nie robiłam, żyje w błogiej niewiedzy ;) wizyta pierwsza we wtorek po południu, na nfz (z synem chodziłam tylko prywatnie, lekarz miał super sprzęt, teraz najpierw zdecydowałam się na NFZ) będzie to mój 7t5d, więc powinno być wszystko jasne, nawet jak ciąża byłaby troche młodsza. Także jestem dobrej myśli. Oczywiście czasem jak chyba każda mam moment taki, że myślę o tym, że może być coś nie tak, ale zaraz staram się doprowadzić do porządku ;) nie ukrywam, że w pozytywnym nastawieniu wspiera mnie maz tez troszkę. Chyba też pomaga mi praca i zajęcie synem, w poprzedniej ciąży byłam szybko na zwolnieniu i ciągle siedziałam czytałam szukałam dziury w całym aż mnie mój ginekolog wtedy ochrzanil i zakazał czytać analizowac. ;)
Powodzenia! Daj znać po wizycie 🥰

Ja biorę tylko kwas foliowy 5mg, prenatal dha, Wit c200 i acard i duphostan.
Nigdy w ciąży nie brałam wit D. W jakim celu jest ona wskazana ? Żaden lekarz nie wspominał
Bo to zalecenie ogólne, wit D w PL jest wskazane dla wszystkich od października do maja, a najlepiej cały rok. Najpowszechniejszy niedobór ogółem w społeczeństwie.

My wczoraj powiedzieliśmy rodzicom i rodzeństwu. Ja bym poczekała do 12 tyg., ale mąż już znosił jajo. Teraz będą codziennie pytać jak się czuję, a jeśli coś się nie uda, będzie trzeba im o tym opowiadać 😈

reklama
U mnie widzą rodzice, rodzeństwo i najbliżsi znajomi- wyszłam z założenia że nawet jeśli się coś stanie to i tak bym im o tym powiedziała. Dziś jest 6+2

Do góry