reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki 2021

DIewczyny, a czy badania prenatalne to się wykonuje gdzie indziej niż u lekarza prowadzącego? Pytam, bo ja w sumie mam się zjawić za 3 tyg, co będzie dawało ok 11t3d czyli juz się łapie jak na prenatalne, ale nikt tego tak nie nazwał do mnie [emoji4] i teraz pytanie - czy pójdę i po prostu ta wizyta będzie miała jakiś inny przebieg czy będę musiała wtedy umawiać się jakoś dodatkowo gdzie indziej? Może głupie pytanie, ale serio nie jestem przekonana, chociaż wydaje mi się, że to pierwsze [emoji4]
U mnie moja lekarka prowadząca a chodzę prywatnie wysyła do innej lekarki z którą współpracują woli żeby 2 osoby spojrzały dla spokoju teraz z tego co słyszę kobiety wykonauja usg prenatalne + test z krwi i tak też się zapisałam mam 29 lat 😉

reklama
Ja nie, ale to w sumie dlatego, że na córce nauczyłam się, że połowa tych rzeczy jest zbędna, u nas krążą gdzieś po znajomych szmatki i akcesoria więc szkoda kasy bo to czasami i tak tylko leży w szafce, nawet nie zdąży się założyć.
Za to siedzę i rozkminiam jak dopchnę w domu jeszcze jedną istotkę. Już latałam dziś z metrówką , zaraz wymyślę pewnie nowe meble, remonty i inne rewolucje, a mój się za głowę będzie łapał tylko... Ja racjonalnie to wiem, że wystarczą łóżeczko, dwie szuflady i półeczka na kosmetyki, ale jakoś logika nie działa.
To ile Was mieszka rszem🤪?

Nie martw się, to raczej chodzi o to że jest szkodliwy gdybyś go jadła codziennie, nawet chyba na necie kiedyś czytałam że w ciąży np pewne ryby powinno się ograniczyć do jedzenia raz na 2 tyg czy tydzień, już nie pamiętam dokładnie, także myślę że jak raz zjadłas to nic się nie stanie
Ja rozmawiałam z 2 lekarkami i powiedziały ze wszystko można jeść i pić bez alkoholu tylko chodzi o to żeby np nie jeść tego w dużych ilościach czy często. Ja np kiedyś czytałam że nie powinno się jeść słodyczy bo powodują częste infekcje pochwy nie możemy się dać zwariować żeby uważać to trrzba by było jeść chleb z wodą

Dlatego poszlam w biel ;p ja jestem nastawiona na to że nie mam wpływu na to co się stanie, ale jestem myśli że może być tylko dobrze :) a to dlatego że to moja pierwsza ciąża i nie mam takich złych doświadczeń jak dziewczyny:((( wiec się Wam nie dziwię 😘
Ja nie kupuje na razie przy córce kupowałam dopiero pierwsza rzecz około 20 tc teraz pewnie też

Zdrowia życzę! I nie martw się, kuruj się domowymi sposobami, trochę odpoczniesz to napewno poczujesz się lepiej. I przynajmniej na chwilę nie będziesz stresowała się pracą, a to też napewno dużo pomoże.

Jest seria pre nalen (to jedno słowo, ale napisałam oddzielnie, bo wyskakiwało jako spam 🤦 ) dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, w pierwszej ciąży i potem podczas karmienia stosowałam z tej serii tabletki na gardło i krople do nosa, ale wiem że też jest syrop i saszetki do rozpuszczania. A zresztą u mnie herbata z miodem i cytryną lub już zupełnie na bogato dodatkowo z sokiem malinowym potrafi zdziałać cuda :-) trzymam kciuki żeby Cię nie rozłożyło :-)
Saszetki mega są stosowałam jak byłam w ciąży z córką i po porodzie. Śmierdzą czosnkiem strasznie ale stawiają na nogi

Dzięki dziewczyny. Ale i tak zjedzenie nie wiele mi pomogło. Jadę już do domu ale czuję się jak wrak jakbym mogła to bym zasnęła, rzygnela i nie wiem co jeszcze w tym samym czasie. Do męża dzwoniłam czy wyjdzie chodź 30 min wcześniej i wyjdzie z szczeniakiem + ugotuje obiad przed wyjściem. Bo jest umowiony z kolegą że mu pomoże w czymś i musi iść bo przekładał to już z 10 razy

Dziewczyny a ja tak z innej beczki, może znacie jakiś dobry preparat do czyszczenia tapicerki w domu?
Niestety mój super węch nie pozwala mi siedzieć w salonie na kanapie... No coś mi tam śmierdzi, więc stwierdziłam że muszę coś z tym zrobić

Też bym się chętnie dowiedziała, bo mam poduchy z oparcia do prania. :(

Ja jeszcze nic nie kupiłam, ale nie dlatego, ze nie chce zapeszac, tylko chcialabym poznac płeć jednak :D

Ja też czekam aż poznam płeć i w sumie narazie tylko oglądam online.

Właśnie zjadłam w pracy dwa opakowania tuńczyka jeden w wodzie drugi w oleju bo nie mialam nic w zanadrzu w pracy oprócz ciastek i wyczytałam że w ciąży nie powinno się go jeść bo uszkadza płód off. Boże po co czytam. Ale byłam już tak głodna że myślałam że padnę. Dalej jestem ale więcej już nie zjem tuńczyka ;/

Spoko, jakbyś jadła codziennie to by był problem a od czasu do czasu to bez przesady.
Mój dr też mówi żeby jeść wszystko i różnorodnie żeby wszystkiego dostarczyć dziecku.

Za to siedzę i rozkminiam jak dopchnę w domu jeszcze jedną istotkę. Już latałam dziś z metrówką , zaraz wymyślę pewnie nowe meble, remonty i inne rewolucje, a mój się za głowę będzie łapał tylko... Ja racjonalnie to wiem, że wystarczą łóżeczko, dwie szuflady i półeczka na kosmetyki, ale jakoś logika nie działa.

U mnie robi się remont góry, tzn. raczej wykańczanie, bo dopiero się tam mamy zamiar wprowadzić.
Narazie mąż jest na etapie gładzi, ale coś kiepsko mu idzie więc musze go motywować. 😉
Liczę, że do końca wakacji się wyrobimy ze wszystkim, trochę długo to trwa, ale większość rzeczy robimy sami żeby oszczędzić $. Najwięcej kasy pochłonie łazienka, ale musi być, bo przecież nie będę latać co pięć minut na dół (a sikam obecnie jak szalona).

Ja rozmawiałam z 2 lekarkami i powiedziały ze wszystko można jeść i pić bez alkoholu tylko chodzi o to żeby np nie jeść tego w dużych ilościach czy często. Ja np kiedyś czytałam że nie powinno się jeść słodyczy bo powodują częste infekcje pochwy nie możemy się dać zwariować żeby uważać to trrzba by było jeść chleb z wodą

Dokładnie, jedzmy wszystko tylko na niektóre produkty trzeba uważać i rzadziej jeść.

Właśnie wiem że czosnek działa cuda, ale ja nie przełknę jeśli coś śmierdzi czosnkiem, nie toleruję tego zapachu 🤦

Mi mąż robi mieszankę z ciepłego mleka, czosnku, miodu i troszeczkę masła. :cool2: Na początku ochyda, ale po kilku latach się przyzwyczaiłam i sama go prosze żeby mi zrobił. Ja już nie pamiętam kiedy brałam antybiotyk.

U mnie moja lekarka prowadząca a chodzę prywatnie wysyła do innej lekarki z którą współpracują woli żeby 2 osoby spojrzały dla spokoju teraz z tego co słyszę kobiety wykonauja usg prenatalne + test z krwi i tak też się zapisałam mam 29 lat [emoji6]
Ja w takim razie muszę się dowiedziec gdzie mogę zrobić, bo gluptas ze mnie i jakoś myślałam że to refundowane.. [emoji85] Ja też 29.. Jeszcze przez 3 miesiące [emoji16]

reklama
Ja ze swojej strony polecam zrobic sobie syrop z cebuli, z czosnkiem lub bez, jak kto woli, miodem, imbirem i cytryna. Pyszny jest :D dobrzs tez zrobic zakwas z buraków czerwonych i wypijac dziennie lyzke czu dwie ;) ekstra dawka żelaza

Do góry