reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2021

reklama
Ja pracuję w przedszkolu, siedlisko chorób, wirusów i w ogóle duże ryzyko. Bez sensu brać ciągle L4 na kilka dni, bo wtedy ktoś musi za mnie brać moje godziny, w małej placówce to nie takie proste...jak pójdę na całą ciążę to w pracy ktoś przyjdzie na zastępstwo za mnie i nie ma żadnego problemu.

ja ze względu na stres pracuje w banku i też drugi powód to taki że finansowo lepiej na tym wyjdę u mnie w pracy mieliśmy premie kwartalne ostatnia była w kwietniu a teraz przez covid przez ten rok na pewno nie będzie więc moja księgowa mi doradziła że jak pójdę od maja na zwolnienie to mam średnią za rok poprzedni a wtedy były wysokie premie a jak będę pracować każdy miesiąc bez premii to będę mieć mniejszy zasiłek i macierzyński.

U mnie podobnie, troszkę więcej będę zarabiała będąc na zwolnieniu niż chodząc do pracy, bo liczy się średnia z całego roku

Przepraszam bo ja się nie orientuje ( może odnośnie Twojej sytuacji a może też nie znam się dobrze na prawach kobiety w ciąży) ale chyba nie mogą dać wypowiedzenia kobiecie w ciąży? Nawet jeżeli kobieta nie poinformowała o tym pracodawcy, a on daje jej wypowiedzenie, to chroni ją kodeks pracy ( chyba ). Podobnie jak ona daje wypowiedzenie, nie wiedząc, że jest w ciąży - może je wycofać jeżeli dowie się, że będzie mamą. Wydawało mi się, ze przyszłe mamy są bardzo chronione a tu takie historie :(
Może dać wypowiedzenie, niestety, chyba że masz umowę na stałe

Ja mam prenatalne 23 czerwca, a nastepna wizyte kontrolna 15, bede chyba miwc czesto te wizyty :D

Dziękuję za wyjaśnienie. Nawet nie miałam pojęcia :( no to pracodawca będzie miał jeszcze w czerwcu ze mnie dużo radości :( a chciałam wywalczyć, by nie pracować po godzinach. Szkoda tylko, że moją ciąże bardzo widać zatem ile można komuś wmawiać, że przytyło się na kwarantannie :(
W którym tc teraz jesteś ? Do kiedy masz umowę?
Może jeśli umowa jest na czas określony a mi wtedy się kończyła końcem roku , na szczęście dzięki l4 miałam przedłużona do porodu . Gdyby to miało miejsce po 12 tygodniu to inna bajka ale pomysl wracaj do pracy po czymś takim ?
Jeśli jesteś już w 12tyg k kończy Ci się umowa to z automatu Ci przedłużają do dnia porodu. Jeśli jesteś przed 12 to lepiej iść na L4 do końca ciąży i ZUS nawet po ustaniu stosunku pracy będzie wypłacał świadczenie bo będzie ciągłość

reklama
Jak dobrze że ja w tej ciąży nie muszę się martwić czy iść na zwolnienie czy nie.
W pierwszej ciąży pracowałam do 18 tygodnia. Czułam się dobrze do pewnego momentu. W 19 tygodniu o mało nie straciliśmy dziecka. Potem do końca musiałam leżeć.

Do góry