Ja się umowie po wizycie u gina, która mam 24 czerwca, boje się wcześniej umawiać żeby nie zapeszyćDziewczyny czy macie już termin badań prenatalnych ? ja mam 29.06 ktoś idzie "ze mną"?
reklama
Angelika22
Fanka BB :)
Ja dlatego ze ledwo żyje
Ja pracuję w przedszkolu, siedlisko chorób, wirusów i w ogóle duże ryzyko. Bez sensu brać ciągle L4 na kilka dni, bo wtedy ktoś musi za mnie brać moje godziny, w małej placówce to nie takie proste...jak pójdę na całą ciążę to w pracy ktoś przyjdzie na zastępstwo za mnie i nie ma żadnego problemu.
U mnie podobnie, troszkę więcej będę zarabiała będąc na zwolnieniu niż chodząc do pracy, bo liczy się średnia z całego roku
ja ze względu na stres pracuje w banku i też drugi powód to taki że finansowo lepiej na tym wyjdę u mnie w pracy mieliśmy premie kwartalne ostatnia była w kwietniu a teraz przez covid przez ten rok na pewno nie będzie więc moja księgowa mi doradziła że jak pójdę od maja na zwolnienie to mam średnią za rok poprzedni a wtedy były wysokie premie a jak będę pracować każdy miesiąc bez premii to będę mieć mniejszy zasiłek i macierzyński.
U mnie podobnie, troszkę więcej będę zarabiała będąc na zwolnieniu niż chodząc do pracy, bo liczy się średnia z całego roku
Może dać wypowiedzenie, niestety, chyba że masz umowę na stałePrzepraszam bo ja się nie orientuje ( może odnośnie Twojej sytuacji a może też nie znam się dobrze na prawach kobiety w ciąży) ale chyba nie mogą dać wypowiedzenia kobiecie w ciąży? Nawet jeżeli kobieta nie poinformowała o tym pracodawcy, a on daje jej wypowiedzenie, to chroni ją kodeks pracy ( chyba ). Podobnie jak ona daje wypowiedzenie, nie wiedząc, że jest w ciąży - może je wycofać jeżeli dowie się, że będzie mamą. Wydawało mi się, ze przyszłe mamy są bardzo chronione a tu takie historie
Laura_T
Mam na czas nieokreślony na pełny etat ale pewnie niedługo domyślą się, że jestem w ciąży.Może dać wypowiedzenie, niestety, chyba że masz umowę na stałe
W którym tc teraz jesteś ? Do kiedy masz umowę?Dziękuję za wyjaśnienie. Nawet nie miałam pojęcia no to pracodawca będzie miał jeszcze w czerwcu ze mnie dużo radości a chciałam wywalczyć, by nie pracować po godzinach. Szkoda tylko, że moją ciąże bardzo widać zatem ile można komuś wmawiać, że przytyło się na kwarantannie
Jeśli jesteś już w 12tyg k kończy Ci się umowa to z automatu Ci przedłużają do dnia porodu. Jeśli jesteś przed 12 to lepiej iść na L4 do końca ciąży i ZUS nawet po ustaniu stosunku pracy będzie wypłacał świadczenie bo będzie ciągłośćMoże jeśli umowa jest na czas określony a mi wtedy się kończyła końcem roku , na szczęście dzięki l4 miałam przedłużona do porodu . Gdyby to miało miejsce po 12 tygodniu to inna bajka ale pomysl wracaj do pracy po czymś takim ?
Angelika22
Molly to sytuacja z poprzedniej pracy teraz nie mam takiego problemu
Izkawalizka
Chroni ale od 13 tyg
Chroni od 13 tygodnia ale jeśli chodzi o koniec umowy lub wypowiedzenie przed zajściem w ciąży. Pracodawca nie może natomiast dać wypowiedzenia ciężarnej nawet na początku ciąży jeśli jej umowa kończy się po 12 tygodniu ciąży
reklama
Jak dobrze że ja w tej ciąży nie muszę się martwić czy iść na zwolnienie czy nie.
W pierwszej ciąży pracowałam do 18 tygodnia. Czułam się dobrze do pewnego momentu. W 19 tygodniu o mało nie straciliśmy dziecka. Potem do końca musiałam leżeć.
W pierwszej ciąży pracowałam do 18 tygodnia. Czułam się dobrze do pewnego momentu. W 19 tygodniu o mało nie straciliśmy dziecka. Potem do końca musiałam leżeć.