reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe zakupoholiczki - hity i kity styczniówek

No i ja dlatego teraz tak sie tego boje. Nawet nie wiedzialam ze podaja psychotropy w proszku Luminalum. Dopiero jak mi lekarka przepisala jak juz w domu bylismy. Prxeczytalam ulotke i sie przerazilam. Nawet tego nie dawalam. Pozniej szperalam w necie to bardzo czesto to przepisuja bo dziala to na zoltaczke a skutkiem ubocznym jest to, ze to psychotrop

reklama
U na i z jednym i z drugim była żółtaczka, Konrad jadł w tym czasie z piersi... u Adriana była bardziej zasilona i też mi mówili że to może być przez moje mleko... ale ja karmiłam, ściągałam i karmiłam i nikt mi nie mówił że mam dać MM ale nawet jeśli tak by było to bym swoje mleko ściągała i wylewała a jemu przez te pare dni dała MM żeby nie stracić mleka (ja przecież tydzień ściągałam i mleka miałam przez to aż za dużo) tylko właanie tu jest problem ze niektóre dzieci za łatwo łapią butelkę i nie chcę piersi :-( Adrian jednak po tygodnu na butli nie miałproblemu z cycą.. ba on woli pierś a Butelkę wypluwa.

mi tez nie mowila lekarka dac MM tylko moje odciagac i pasteryzowac. Tak jak pisalam to bylo niemozliwe, bo odciagalam z 60ml z obu piersi. A maly mial juz 2 tyg. Po kilku dbiach kupilam dopiero Enfamil. Maly samym pasteryzowaniem przestawil sie na butle. Jak mial troche ponad miesiac to juz o cycy nie bylo mowy. Tam mi radzili zeby idciagac i dawac kieliszkiem itp. Tak mozna karmic noworodka bo on malutko potrzebuje ale nie miesieczne dziecko.
Teraz to nie wiem co to bedzie. W razie czego mam taka butelke z Lovi gumowa z lyzeczka, tylko nie wiem czy cos to da. Mam tez butelke z TommeTippe niby w jsztalcie piersi. Z Aventu tez

ja nie kupowalam butelek ... bo wiem jak latwo z buteli korzystac jak jest cos nie po mysli ... chcialam karmic przy pierwszym dzieciu, mialam butelke i jak przyszedl kryzys a do tego mlodego cos brzunio bolal i malo przybieral to sie podlamalam i zaczelam dawac butla mm no i tak w trzecim miesiacu skonczylam karmienie ... a teraz specjalnie nie mam butelek ... na wszelki wypadek mam tylko kubeczek medeli

Kubeczek dla niemowląt

Do podawania pokarmu noworodkom, które mają problemy ze ssaniem
Kubeczek dla niemowląt to niedroga alternatywa, przeznaczona do następujących celów:

• Krótkotrwałego dokarmiania niewielkimi ilościami mleka
  • Niewielkich dokarmień uzupełniających
  • Podawania leków
Podziałka gwarantuje, że przez cały czas możesz kontrolować ilość pokarmu spożywanego przez dziecko.

Ostatnia edycja:
Kasienka ja to wszystko mam po synku. Kupilam tylko te wieksze butelki na pozniej. U nas w miescie jest straszna drozyzna. Na szczescie mam allegro ;)

Ja mam butelk i smoki, ale nie szykuję ich, nastawiam się na piersiaki....
Młodszego karmiłam pół roku a potem butla, ze starsym miałam problem, bo nie tolerował innego karmienia niż pierś.... Po roku miałam serdecznie dosyć. Nie pomagało to, że w butli miał moje mleko, dawał je mu ktoś inny, wypijał nawet niewiele, a potem wszytko zwracał. W ciepłe dni nie chciał nawet wody...Po roku dostałam ogromny stan zapalny, antybiotyk i zakaz karmienia, młody płakał przez 3 dni....:zawstydzona/y:
Teraz planuję karmić piersią i ewentualnie wodę w butli podawać... Zobaczymy jak w praktyce...

Kaczuszka po co wodę? Dziecko karmione piersią nie musi być dopajane... ja jedynie latem podawałam troszkę wody jak było naprawdę gorąco a tak to pierś była też piciem.

Marika
no własnie o tym mówię ze dzieci czasem do butli za mocno się przyzwyczajają... Ja jak Kasia nie szykowałam butelek... miałam jedną którą dostałam w gratisie Aventu ze smoczkiem podobnym do tego TT. No i 2 dni był na tej butelce i tydzień na butelkach szpitalnych ale jak widać nie było żadnych problemów z przejściem na cyca ale moi chłopcy to o prostu chyba cycocholicy...

Kasia
jak ja w szpitalu martwiłam się o ten zanik chęci ssania piersi to mnie wszyscy olewali... mówili że trudno, że wcześniaka rzadko da się z piersi karmić i po prostu mam odciągać.. zero poparcia dla karmiania naturalnego ale na szczęście jakoś się unormowało i mały za butelką nie tęskni :-)

Co do sciągania to mną w szpitalu zajeła się kobieta od laktacji - naprawdę ma dobre opinie... też poczatkowo ciągałam niewiele ale ona ganiała mnie co 2-3 godziny i w dzień i w nocy. I kazała ściągać systemem 7 minut jedną 7 minut drugą, później 5 minut jedną potem drugą i 3 minuty to samo.. To system na rozruszanie laktacji! 3 dni i ściągałam dwa razy więcej niż Adrian potrzebował a były dziewczyny co ściągały po 300ml tylko dla poczucia ulgi bo mogłyby wyciągać więcej!

Fifka bo po starszym obawiam się że nie będzie chciał nic oprócz piersi.... Tylko nie chcę tej wody podawać teraz, tylko jak będzie miał ze 3-4 mce czyli jak pierwsze majowe ciepłe dńi będą.... Może tak zbyt ogólnie napisałam....
Nie kupuję teraz mleka zawsze można podjechać i kupić, nawet w aptece całodobowej i też w zależności co pediatra poradzi...

Jejku jak ja sie ciesze ze ja nie mialam problemów z karmieniem piersia przy malej i teraz tez nie podejrzewaam , wiem ze kazda ma inne zdanie ale kurde dla mnie cyc to taka wygoda ze jak moja mala miala 7.5 miesiaca i musialam zaczac dawac jej mm to ryczalam jak mialam w nocy robic mleko dziecko mi sie rozbudzalo ja wkurw*** jak nigdy ,masakra :( dlatego kocham karmic piersia ! a pozniej myc te butelki wrrrr to nie dla mnie :O ale rozumiem i przykro ze nie wszystkie moga karmic piersia czasami poprostu nie ma mleka albo inne problemy np leki. itd ;( ;*

reklama
Marika ja po starszym mam dwie butelki szklane ale ani smoczkow ani nic takiego bo takie rzeczy jak smoczki powinno sie wymieniac co miesiac,tak samo butelki plastikowe co trzy miesiace one nie sa na zawsze ... jedynie szklane mozna uzywac przez dlugi czas ...

ja starszaka karmilam butelka ale przed roczkiem przestalam mu podawac mleko w formie wodnistej raczej z jakas kaszka manna albo czyms takim i wtedy wywalilam butelki i byla tylko lyzeczka, no i do picia to nauczylam go przez rurke i przy okazji ze zwyklego kubeczka, rezygnujac calkiem z niekapkow, i chyba od 13 miesiaca pije normalnie z kubka zwyklego, a od 11 jest tylko na lyzeczce
teraz chcialabym karmic piersia przynajmniej te 10, 11 miesiecy zeby wlasnie zamiast na butelke od razu na lyzeczke przejsc tak calkiem calkiem, a z piciem to wlasnie od poczatku z kubeczka :) takiego jak pokazalam z medeli a pozniej przez rureczke i ze zwyklego kubka
bo pozniej to zlobek nas czeka no i powrot do pracy

Ostatnia edycja:
Do góry