reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe zakupoholiczki - hity i kity styczniówek

Ja aż sobie nieco krzywdy zrobiłam... Bo Adrian zjadał 50ml a ja ściągałam 100...Później w domu jak przeszłam na pierś to po karmieniu musiałam ściągać ten nadmiar bo normalnie bluzkę mokrą miałam jak leciało... teraz już się unormowało bo Adrian zjada około 100ml mleka, ale i tak bez wkładek ani rusz.... leci ze mnie strasznie...

reklama
ja kupiłam próbkę mleka z bebilonu tylko na wszelki wypadek

Co do mm i jego ceny, to co powiecie jak jak musiałam je kupować *2 ????!!!:szok:
Na samo mleko i pampersy szło tyle kasy że...:szok:
Teraz z jednym to dla mnie będzie pikuś czuję się teraz jak bym miałą wszędzie zniżki -50%:-D:-D:-D

Salli pomyśli się jak nie będę mogła karmić, ale mam nadzieję, że mm nie będzie potrzebne. na razie kupię jedną puszkę, więc zamawiać się nie opłaca. a enfamil to naprawdę dobre mleczko, bardzo polecane przez lekarzy :)

Milusia ojjj to kasy wydałaś nieźle, faktycznie przecież musiałaś wszystko kupować x2

Fifka to jednym słowem stworzyłaś nadprodukcję mleka ;) dobrze że już się unormowało, bo jeszcze jakieś zatory by się porobiły i zapalenie (AŁA!)

FIFKA u mnie to tylko po nocy byly wycieki jak dluzej nie karmilam.
Mija siistra jak karmila to dawala z dwoch piersi i musiala dokarmiac jeszcze 120ml mleka w wieku 3 mscy bo za malo przybierala na wadze corcia. Ja tej laktacji to nie rozumiem.
A Adrianek tak w dzien to co ile czasu je?
MILUSIA no szok wszystko takie drogie i razy dwa
VINGA polecane ale u nas Enfamil sie nie sprawdzil. Lepiej bylo po Bebilonie na brzuszek

Vinga miałam raz takiego guza ze musiałam kapuste przykładać... na szczęście obeszło się bez większyh rewelacji a teraz już piersi są miekkie, mały się najada nawet jedną piersią więc jest luz... no i nie muszę ściągać nadmiaru.

Milusia
hahaha dobre... faktycznie przy bliźniakach to miałaś combo... dlatego ja się cieszę że Konrad nie nosi pampersów i nie je MM bo też miałabym teraz podwójny wydatek....

Marika
może było tak że ona tego mleka praktycznie nie miała dlatego tak dużo musiała dokarmiać... może dziecko bardziej traktowała pierś jako smoczek...
Ja nie wiem ile Adrian zjada... ciężko powiedzieć...ssie z 15-20min na jedno karmienie co 2 godziny około... Je jedną pierś na posiłek - noc jest wyjątkiem bo wtedy zjada z dwóch i przerwy takie długie robi...

Marika to jasne że nie każdemu dziecku dane mleczko podpasuje :) co do siostry - to w wieku 3/4 miesięcy następuje tzw kryzys laktacyjny cz skok rozwojowy (jak zwał tak zwał), dziecko nagle chce więcej mleka, trzeba być cierpliwym żeby zwiększyła się produkcja. pamiętam że ze 3-4 dni mały ciągle mi na cycku wisiał, aż cycochy zwiększyły produkcję i wszystko potem wróciło do normy.

FIFKA VINGA u siostry to raczej byl problem przezyc. Jak byla w ciazy w 3-4 mscu jej 27letni maz malo nie umarl. No i wciaz ciagly strach o jego. Jeszcze mala straszna alergiczka i ma ogromny refluks. Nawet teraz w 10 mscy sa w szpitalu a juz 10 antybiotykow mala zdazyla za swojego zycia miec. W szpitalu mowili jej dokarmiac. Byla na bardzo restrykcyjnej diecie, nawet masla roslinnego nie mogla bo tam byla serwatka. Teraz mala jest na Nutramigenie a z posilkow to tylk ryz, marchewka, burak, dynia i ziemniak

Mam nadzieje ze u mnie bedzie tym razem lepiej z ta laktacja. Z synkiem to nawet zjesc ani wysikac sie nie moglam. Juz nie wspomne o krotkim wyjsciu do sklepu.
Jednak cyca to duza wygoda, wciaz swieze i cieple mleczko, zawsze pod reka i oszczednosc pare stowek miesiecznie.
Tylko jak pojawia sie alergia, kolki i nienajadanie sie dziecka to zaczynaja sie schody

Dla mnie cyca ma jedną wagę... no dwie :-p Jedna to dieta... a druga to uwiązanie z dzieckiem... zaraz jadę do szkoły i muszę max po 2 godzinach być w domu.... :no: ale poza tym kocham karmić... zawsze gotowe, ciepłe i "sterylne"... nie musze o niczym pamiętać, wychodząc biore pampersy i nic więcej. Obym mogła pokarmić choć tyle czasu co Konrada a najlepiej do około roczku!

Marika, Enfamil HA kosztuje ok 26-30zł za 400g (takie najtaniej znalazłam), a (tak jak liczyliśmy z Ropuchem) to wysatrcza na 3-5 dni. Czyli taniej niż te 40zł :) Może nie dużo taniej, ale zawsze coś.

reklama
Ja NAN ha znalazlam za 29 zl z kawalkiem najtaniej chyba w stokrotce. Bebilon HA w rossman po 31zl z kawalkiem. Enfamil to tylko w aptekach. A nutramigen to juz jak te mleczka HA beda dawaly alergie.
FIFKA ja bylam na drugim roku studiow jak urodzilam. Ale juz od pazdziernika maly byl na MM. Wiec moglam na studia pojechac. Karmienie cyca ma wiele zalet, ale nie za wszelka cene i nie na sile

Do góry