reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe zakupoholiczki - hity i kity styczniówek

kolezanka, ktora ma rodzic pod koniec marca ma mi pozyczyc ten z Medeli zebym mogla sprawdzic i moze jak mi sie spodoba to zamowie z netu. Bardzo duzo mozna nim scuagac. Kolezanka 2 miesiace nim sciaga i nie dokarmia sztucznym
Tak podliczajac ile miesiecznie wydaje sie na sztuczne mleko to to oplaca sie wydac tyle na laktator

reklama
oj karmienie mm jest kasochłonne :( Ostatnio policzyliśmy z Ropuchem ile nas wyniesie. I tak, mleko początkowe, Enfamil 1 puszka 800g kosztuje 50zł. A puszka wystarcza na 7-10 dni (bliżej 10 jak wynika z obliczeń). No chyba, że będę je podżerać, bo je uwieeeeelbiam hihi :D

Co do Medeli to u mnie te laktatory eletric coś tam były w szpitalu... fajnie się ściągało... a ściągałam co 2 godziny po 70-90ml na początku laktacji.. W domu okazało sie ze Aventa ręcznym ściągałam szybciej (w 10 min 100ml a ciągnełabym więcej ale nie chciałam przesadzać z ilością mleka... i tak musiałam odciągać po karmieniu bo mleka miałam za dużo i już z 1 l mam zamrożony... ) i mniej maltretował piersi... az byłam w szoku ze ściąganie moze nie boleć... ściągałam też w nocy i wcale nie potrzebowałam elektrycznego... dla mnie Aventa ręczny jest najlepszy...

tak wiec kazdej co innego pasuje...

Ostatnia edycja:
Nataniel też enfamil pił :) teraz zamierzam na "wszelki wielki" kupić enfamil 1 HA bo moje dzieci z grupy ryzyka alergii, to puszka 400g 30 zł aż kosztuje... załamać się można, tak więc mam nadzieję, że cycowanie się nam powiedzie

oj tak Fifka, madeli strasznie maltretuje piersi, też w szpitalu nim ściągałam... za fajnie tego nie wspominam

Vinga, znalazłam aptekę gdzie 800 kosztuje 40-44 zł jak chcesz ;) ja będę pewnie od nich zamawiać co jakiś czas (są z Pabianic) bo przy zamówieniu za 200 zł przesyłka gratis, więc wychodzi puszka za darmo ;)
Możemy sie jakoś zgadać ;)

No właśnie dziewczyny a jak to jest z tym zamrazaniem mleka ile mozna go trzymać ??? Tzn jak długo ???
Jesli chodzi o karmienie sztuczne Julia tylko bebiko tolerowala wiec jesli teraz nie bede mogła piersią karmić to zacznę od bebiko mam jednak nadzieje ze chociaz 3 miesiące piersią pokarmie !!! :)

FIFKA tylko ze na poczatku mleczka jest mniej a w donu laktacja sie rozkreca. Dla mnie ten z Aventu tez byl super bo wczesniej mialam taka trabke apteczna :) Pozycze od tej kolezanki i zobacze, jak sie sprawdza. Bo do tanich on nie nalezy
VINGA ja tez kupie puszke mleczka HA tylko w zaleznosci jakim bede dokarmiac. Bebilon 1 HA albo NAN 1HA. Poprosze pozniej kogos zeby kupil
SALLI ale mleczko HA jest takie tanie? Nutramigen np kosztuje okolo 40zl a starcza go na niecale 3 dni. Szok. A kolejki do alergologa po zaswiadczenie sa 3 miesieczne, wtedy kosztuje 3,20zl
MAGSUS mleko zamrozone w tem -18st mozna przechowywac 6 miesiecy

Marika wiem ze z czasem laktacja się rozkręca i mleka jest więcej ale miałam bardo dobre porównanie bo do 14 ściągałam w szpitalu a po 14 do wieczora w domu. Nie powiem Medela dobre ściąga ale jednak Aventa laktator jest równie dobry (mowię ręcznym ściągałam szybciej niż elektrycznym) i nie maltretuję tak brodawek....

Magus jak w zamrażarce masz temperaturę -18 stopni to mleko możesz trzymać pół roku :tak: w lodowce do 4 dni. Mleko z jednej doby można ze sobą pomieszać.

reklama
Ja wlasnie musze pomyslec o rozkreceniu laktacji bo po CC z tym gorzej. Zreszta ja i po SN mialam z tym duzy problem bo 2 dni z lozka nie wstawalam. Zreszta ja nigdy mlekiem sie nie zalewalam. Ciezko bylo cos nazbierac na pozniej

Do góry