Ja tam przerabiałam temat bazy i jak dla mnie zbędny wydatek Może i szybciej się wpina o 2 min. A ta baza starcza tylko na te małe foteliki więc max. do ok. roku... A wydatek jest mix. 400 zł. No ale oczywiście każda robi jak uważa
reklama
kasia150491
Mamusia synusia:)
Tez zastanawiałam sie nad baza,ale chyba zrezygnujemy narazie z tego pomysłu. Moze jak wpadnie jakas dodatkowa kasa albo becikowe dostanę to wtedy powrócimy do tego tematu z mężem:-)
Ja tam przerabiałam temat bazy i jak dla mnie zbędny wydatek Może i szybciej się wpina o 2 min. A ta baza starcza tylko na te małe foteliki więc max. do ok. roku... A wydatek jest mix. 400 zł. No ale oczywiście każda robi jak uważa
Kaha, dłużej niż do roku ta baza co podałam jest i na małe foteiki i na kolejne. Czyli do 18 kg (teraz odchodzi się od określania "zakresu" fotelików za pomocą wieku bo każde dziecko inaczej się rozwija, więc podają w kilogramach )
A wpinanie i wypinanie to nie jedyny plus bazy. Pasem jak przypniesz, nie masz pewności 100%, że dobrze przypięłaś. Jak wepniesz bazę, rozstawisz nóżkę i wepniesz fotelik, masz sygnalizowane czy wszystkie kroki dobrze wykonałaś, a w razie np wypięcia się fotelika czy innych błedów, dostajesz sygnał dziękowy i wizualny, że występuje błąd i bezpieczeństwo jest zagrożone/zmniejszone.
Ale użytkowanie czy też nie, bazy zależy od Was Ja tylko dzielę się wiedzą ze szkolenia z bezpieczeństwa.
Ostatnia edycja:
Odnośnie bazy my też chcieliśmy kupić, ale ostatnio rozmawiałam z koleżanką, która ma i postanowiliśmy, że tylko jeśli się uda okazyjnie używaną. Komfort owszem, ale jeśliby chodzi o fotelik "następny" to trzeba wziąć pod uwagę, że ten jedyny, który pasuje można wpiąć tylko w bazę - nie ma możliwości przypięcia pasami, więc jak będziemy chcieli jechać innym samochodem to powstaje problem. Druga rzecz, maxi cosi ma dore foteliki z setmentu 0-13, w tych następnych już tak dobrze nie wypadają, dużo bezpieczniejszy jest np. Römer. Także warto z każdej strony przemyśleć.
G
gość 574
Gość
kaha: wszystko fajnie do momentu kiedy dziecko ci nie wrzeszczy, deszcz nie leje i masz dużo czasu na przekładanie pasów i zabawę w ich zapinanie - a wiem co mówię, bo moja córcia jeździła w tym pierwszym foteliku ponad rok i isofixa nie miałam. Ile mój m. się naklął przy zapinaniu tego jak byłam pierworódką to tak samo mówiłam - szkoda kasy - teraz przy drugim już się w zapinanie pasami wkopać nie dałabym
pomijam, że stabilizacja w isofix, jak mówi Salli zupełnie na innym poziomie, więc i bezpieczeństwo większe - fotelik w isofixie jest mega stabilny, a przy pasach jednak się rusza - generalnie jak popróbujecie z bazą i bez to nie ma mocnych i różnicę widać
Może i ta baza to wydatek, ale jak widać po allegro - cena nie spada i spokojnie można odsprzedać nic na tym nie tracąc, bo ta baza się nie niszczy, a komfort zapinania - bez porównania jest. Wie ten, kto rok się z zapinaniem pasami pomęczył
Poza tym dla wersji oszczędnej - jak Salli mówi, baza może też być pod drugi fotelik - ten +18kg. Notabene moja 4 latka dalej nie ma 18kg, bo nawet 17kg nie ma, więc dalej jeździ w foteliku nr 2 i za mały nie jest... więc z tym wydatkiem na rok to też nie ma co generalizować. Z tym, ze drugi fotelik kupiłam już z isofixem i przełożenie tego z auta do auta to jest sekunda
yoanna: są różne typu bazy - dla tych co mają isofix w tylnym siedzeniu i dla tych co nie mają - wtedy baze przekładasz pasami i można ją spokojnie przekładać z auta do auta
pomijam, że stabilizacja w isofix, jak mówi Salli zupełnie na innym poziomie, więc i bezpieczeństwo większe - fotelik w isofixie jest mega stabilny, a przy pasach jednak się rusza - generalnie jak popróbujecie z bazą i bez to nie ma mocnych i różnicę widać
Może i ta baza to wydatek, ale jak widać po allegro - cena nie spada i spokojnie można odsprzedać nic na tym nie tracąc, bo ta baza się nie niszczy, a komfort zapinania - bez porównania jest. Wie ten, kto rok się z zapinaniem pasami pomęczył
Poza tym dla wersji oszczędnej - jak Salli mówi, baza może też być pod drugi fotelik - ten +18kg. Notabene moja 4 latka dalej nie ma 18kg, bo nawet 17kg nie ma, więc dalej jeździ w foteliku nr 2 i za mały nie jest... więc z tym wydatkiem na rok to też nie ma co generalizować. Z tym, ze drugi fotelik kupiłam już z isofixem i przełożenie tego z auta do auta to jest sekunda
yoanna: są różne typu bazy - dla tych co mają isofix w tylnym siedzeniu i dla tych co nie mają - wtedy baze przekładasz pasami i można ją spokojnie przekładać z auta do auta
reklama
anbas
Mamusia Kubusia
Ja jak juz wczesniej pisalam tez zwolenniczka bazy jestem, ale z ta waga I pasowaniem do niej fotelika tez bym byla ostrozna
Nie kazde dziecko pasuje do kazdego typu fotelika W sensie ze jak pisze fotelik do 18 kg to dziecko lzejsze niz 18 kg bedzie wygodnie w nim siedziqalo.
Pisze tylko z wlasnego doswiadzczenia. Teraz nasz Kuba ma prawie 2.5 roku I ma juz fotelik nr 3 juz. A wazy trovche ponad 16 kg ale w fotelik nr 2 do 18 kg sie poprostu nie miescil... Zdaje sobie sprawe ze fotelik fotelikowi nie rowny pod wzgledem wielkosci (szerokosci, gabarytow itd.) ale nasz Kuba poprostu jest wysoki dosyc jak na swoj wiek (teraz ma 98cm) I poprostu fizycznie sie nie miescil w fotelik. Pasy upinaly go bardzo a I zaglowek wyciagniety na maxa wysoko tez juz nie podpieral glowy dobrze wiec musielismy mu zmienic I to grubo przed jego 2gimi urodzinami.
Juz nie mowiac w ogole o zapinaniu dziecka w zimowej kurtce Bo to to w ogole szal byl...
Nie kazde dziecko pasuje do kazdego typu fotelika W sensie ze jak pisze fotelik do 18 kg to dziecko lzejsze niz 18 kg bedzie wygodnie w nim siedziqalo.
Pisze tylko z wlasnego doswiadzczenia. Teraz nasz Kuba ma prawie 2.5 roku I ma juz fotelik nr 3 juz. A wazy trovche ponad 16 kg ale w fotelik nr 2 do 18 kg sie poprostu nie miescil... Zdaje sobie sprawe ze fotelik fotelikowi nie rowny pod wzgledem wielkosci (szerokosci, gabarytow itd.) ale nasz Kuba poprostu jest wysoki dosyc jak na swoj wiek (teraz ma 98cm) I poprostu fizycznie sie nie miescil w fotelik. Pasy upinaly go bardzo a I zaglowek wyciagniety na maxa wysoko tez juz nie podpieral glowy dobrze wiec musielismy mu zmienic I to grubo przed jego 2gimi urodzinami.
Juz nie mowiac w ogole o zapinaniu dziecka w zimowej kurtce Bo to to w ogole szal byl...