reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe zakupoholiczki - hity i kity styczniówek

pustiszi- wow no to zes poszlala :) Zakupki fajowe :)
ikasia a o jakim daszku mowicie?? bo ja mam fotelik ,maxi cosi cabrio fix (wyglada jak ten twoj I do dzis nie wie m czym sie roznia) I tam mozna wyciagnac z tylu taka oslonke I na ten palak do noszenia zalozyc I robi wlasnie taki daszek...Chyba ze o czyms innym mowicie...np. o takim ochraniaczu na calosc, przezroczystym jak na deszcz...
moj ma takie cos z tyliu do wyciagania : fotelik.jpgI zgadzam sie z
Salli w 100% baza to super sprawa -klik I po bolu a nie motanie sie z pasami...szczegolnie kiedy ci pada na plecy np... ;/

Załączniki

• fotelik.jpg
    fotelik.jpg
    15,1 KB · Wyświetleń: 34
reklama
I pamiętajcie dziewczyny o dwóch ważnych rzeczach przy przewożeniu dziecka w foteliku (tak się pomądrzę po tym co usłyszałam na warsztatach, a co jest sensowne i czego sobie nie uświadamialam)

1. pasy od fotelika muszą być zapięte ciasno. Tak by dziecko nie wysunęło się z niego (ogólnie powinno być tak zaciśnięte mocno by palec wszedł pod pas na wysokości obojczyka dziecka, a pas żeby nie odstawał). To jest bardzo ważne żeby od noworodka przyzwyczaić że pasy są mocno zapęte, bo to nauczy dziecko na przyszłość, i jak już będzie miało kilka lat, nie będzie się wierciło, marudziło, wymuszało lżejsze zapięcie i wymykało się z pasów.

2. W trakcie jazdy pałąk (ten do noszenia nosidełka) musi być POSTAWIONY, a nie być za oparciem. To, w razie wypadku dodatkowo chroni dziecko, bo fotelik/nosidełko oprze się na pałąku o fotel do którego jest przymocowany, a nie sprawi, że (bo tak jest bez niego...) dziecko przywali buzią, głóką, ciałkiem o fotel.

Dodatkowo powiem Wam, że podobno robili badania po której stronie powinien być fotelik na tylnim siedzeniu. Jeśli jest taka możliwość, to na środku jest najbezpieczniej. Ale wiele samochodów nie daje takiej możliwości (bo nie ma po środku siedzenia). Jeśli chodzi o wybór między "za kierowcą" a "za pasażerem" to za kierowcą bodobno jest o 1,5% bezpieczniej, ale należy się zastanowić czy przy naszym prawostronnym ruchu nie wychodzi bezpieczniej za pasażerem. W razie zatrzymania na poboczu (bo dziecko płacze, bo trzeba zmienić pieluchę, bo trzeba nakarmić, bo..., bo... bo x1000) bezpieczniej jest podejść do samochodu, do dziecka od strony pobocza niż ulicy bo żaden bezmózgi kierowca nas nie zaczepi swoim samochodem.

Aha, i co ważne... jak najdłużej dziecko wozić tyłem do kierunku jazdy. Może i będzie więcej marudzić, ale przynajmniej będzie bezpieczniejsze. I nie wykręcajcie się od wożenia tyłem pretekstem "bo dziecko chce widzieć, bo się nudzi itd". Dziecko do 6 miesiąca prawie wcale nie widzi. Na początku to jest tylko ok 30cm i brak kolorów, a koło 6 miesiąca zaczyna widzieć kolory wyraźniej, kształty i na trochę większą odległość.

No, koniec wymądrzania :p

Ostatnia edycja:
anbas ja się właśnie zorientowałam, ze jest własnie taki daszek:p:p:p niedoświadczona ze mnie kobieta jeszcze w tej materii:p:p I juz postawiłam I jest super...przymierzyłam tez do fotelika śpiworek na zimę, no I tak sie całość prezetuje:
WP_20131125_001.jpgWP_20131125_002.jpgWP_20131125_011.jpgWP_20131125_008.jpgWP_20131125_010.jpg

Z ta bazą muszę zobaczyc czy w aucie mamy te haczyki...kurcze..kuszace to jest....nie wiem, musze z moim M przegadac

Załączniki

• WP_20131125_001.jpg
    WP_20131125_001.jpg
    12,9 KB · Wyświetleń: 52
  • WP_20131125_002.jpg
    WP_20131125_002.jpg
    13,6 KB · Wyświetleń: 63
  • WP_20131125_008.jpg
    WP_20131125_008.jpg
    15,7 KB · Wyświetleń: 48
  • WP_20131125_010.jpg
    WP_20131125_010.jpg
    13,3 KB · Wyświetleń: 44
  • WP_20131125_011.jpg
    WP_20131125_011.jpg
    14,3 KB · Wyświetleń: 55
Z ta bazą muszę zobaczyc czy w aucie mamy te haczyki...kurcze..kuszace to jest....nie wiem, musze z moim M przegadac

ikasia - taka baze mozna tez kupic do samochodow bez isofixa...zapina sie na sztywno pasami I tez sa te ostrzezenia czy nie za luzno, czy dobrze nozka postawiona itd...My akurat isofixa nie mamy ale wlasnie pasy. A I tak o niebo wygodniej niz zapinanie samym pasem...nie mowiac juz ze bezpieczniej. Jedyny minus jest taki ze ta baza jest tylko do tego pierwszego fotelika - tzn. na ten pierwszy etap bo juz pozniej jak fotelik wymieniasz na wiekszy to niestety baza nie pasuje...

Isofixy montują w samochodach (ponoć obowiązek) od 2007 roku, więc jeśli po tej dacie był produkowany to duuuża szansa, że ma.
Anbas, z tego wychodzi, że są rózne rodzaje, bo jak byliśmy na szkoleniu to z powodzeniem wpinał ten pierwszy fotelik, i następny też i baza pasowała.

hmmm...no tos mi zabila klina teraz Salli...A pamietasz moze jaki byl ten nastepny fotelik? znaczy jak sie nazywal czy jakies inne szczegoly? Bo kurcze tez mielismy zgryz z kupieniem tej bazy wlasnie z tego powodu ze jest tylko pod jeden fotelik..Bo tak wyczytalam gdzies na necie I to potwierdzil koles w sklepie...Hmmm a moze poprostu teraz te bazy nowsze sa troche inne juz...W kazdym razie przy zakupie napewno warto o to zapytac, bo tak jak mowie moja baza pasuje tylko pod cabriofixa albo pebble wlasnie bo one mniej wiecej takie same sa a te wieksze to juz kappa niestety...

Kurcze, chyba mnie przeknłyscie...bo czemu mam sie mocoac z pasami....I pocic , jak mozna sobie zcie ułatwic...:):)

A auto mam z 2012 roku, nowe z salou wiec mysle ze będzie miał..ale popatrze jeszcze:)

Salli ale mi to sie wydaje ze ten fotelik milo fix to jest juz z ta baza w calosci I raczej go w ta druga baze nie wepniesz...ja mam z tych wiekszych podbny I on jest taki wlasnie mocno rozbudowany z dolu tak jak ten ktory pokazujesz...A baza ktora pokazujesz jest wlasnie tylko do cabriofixa I pebble :)
My na kolejny etap mamy ten Axiss I tez ma wlasnie ta cala konstrukcje do zapinania wmontowana juz w fotelik.

reklama
Ta baza jest jeszcze do trzeciego typu - Pearl. czyli fotelika następnego po Pebble.Jak pisałam, bazy jestem pewna, fotelik - wydaje mi się. I na 100% widzialam jak na szkoleniu wpinał fotelik w tą samą bazę co nosidełko. Może lepiej zadzwoń do oddziału maxi cosi i zapytaj :)

Do góry