Pustiszi Twoja lista jest jak najbardziej ok
Ja moge dopisac do tego kilka rzeczy ktorych my z takich czy innych powodow uzywalismy tez mniej wiecej w tym czasie...
GORACZKA: lista jak najbardziej ok...termometr tez mam taki do ucha ale byl niewygodny dl takiego maluszka bo jednak zeby dobrze zmierzyc temp. trzeba go gleboko wsunac (w to malenkie uszko). Chyba dobrze tez miec zwykly rteciowy w razie czego w pupke...Albo sa teraz te nowe zupelnie bezdotykowe ktore mierza temp. z odleglosci kilku cm. (sa wielofunkcyjne - znaczy moga mierzyc temp. wody do kapania czy butelki z mleczkiem) Cena podobna jak za "douszny". Moze warto sie dowiedziec czegos blizej I zdecydwoac na taki. Narazie jeszzcze nie polecam bo sama nie mialam okazji probowac.
KOLKA: Na kolki wlasciwie nie mam zlotego srodka bo tyle kropli jes a dzidziusiowi nie kazde pasuja...Jest tutaj I w polsce tez dostepny INFACOL to taki syropek na kolki mozna chyba juz od tygodnia podawac...To jako alternatywa dla espumisanu - bo ten u nas akurat nie dzialal
ODPARZENIA: warto miec tez w apteczce masc TORMENTIOL moze byc I na odparzenia (juz takie brzydkie - jak nic innego nie dziala) I na generalnie zmiany skorne, ranki, zadrapania itd. Jest bez recepty.
Wit D - ja kupowalam bez recepty, przynajmniej sama wit D (bo K mielismy w zastrzyku I to wystarczylo). na recepte jest z tego co wiem wit D w wiekszej dawce kiedy u dziecka jest stwierdzony niedobor (ale to po badaniach)
KATAREK:
Ja uzywalam jeszcze masci majerankowej (przyznam ze o nagietkowej nie slyszalam)
Dobry jest tez spray EUPHORBIUM - bez recepty.
Moge jeszcze polecic masc BEPANTHEN. Mozna ja stosowac do codziennej pielegnacji pupy a ze zawiera panthenol to moze byc uzyta jako pierwsza pomoc przy oparzeniu - tfu tfu ale rozne wypadki sie zdarzaja...
Jest jeszcze jedna fajna masc PULMEX BABY - to masc na klatke piersiowa I plecki przy zapaleniu gornych drog oddechowych albo przy samym kaszlu czy katarku. Pomaga oddychac bo jest taka jakby mentolowa...Cos jak VICK (ktorego takie maluszki nie moga). Masc jest bez recepty od 6m zycia.
I naprawde polecam dobry nawilzacz powierza...Tym bardziej ze nasze dzieciaczki beda zimowe
A tak to Twoja lista Pustiszi jest naprawde ok
PS. aha przypomnialo mi sie
Z racji Twojego miejsca zamieszkania moge polecic Ci baaaaardzo dobry krem dla dzidzi (wiem ze on jest tylko w Germanii
) Nazywa sie HAUT UND KINDER CREME - marki Kaufmann...To to jest w ogole rewelacja!!! Moze byc I na codzien do pupy I na odparzenia I na oparzenia I na gojace sie rany...No taki universal
Ja go uzywam juz ponad 1.5 roku przy kubie (kuzynka nam specjalnie posyla) mozesz sobie wyprobowac bo masz go na miejscu...Jak dla mnie rewelka!!!! Moza tym nawet dzieciaczki smarowac po kapaniu. Kuzynka aptekara
wiec zna sie na rzeczy...Tak on wyglada:
Kaufmann’s Baby & Skin Creme « Kaufmann's Creme – For Kids and People Who Used to Be One
no to sie wygadalam ;p