reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe zakupoholiczki - hity i kity styczniówek

niby ma taki zamek rozpinany, ze mozna nózki rozdzielic...ale własnie rozmawiałam ze znajomą, tkóra mi da kombinezon po swoim synku, też styczniowym:)...do tego od bratowej dostałam dzisiej dwa kombinezony, jeden mniejszy, drugi wiekszy na 74...wiec juz mam zimę zaliczona:) generalnie bratowa dała mi dużo rzeczy...częśc juz sie nie bardzo nadają, bosprane bardzo...I kolory takie wyblkłe..ale kilka perełek jest wiec spoko:) teraz zostało mi do kupienia w zasadzie tylko body, krótki I długi rękaw, skarpetki, buciki miękkie, I moje dziecie gotowe:)

reklama
Ikasia ale fajnie :-) ciekawe czy Cię jeszcze coś skusi co by dokupić hihi :)

A ja dziś wyhaczyłam w lidlu naklejane na ścianę ramki na zdjęcia, kolorowe, w sam raz dla dziecięcych fotek :-) zakupiłam 3 komplety w sumie 12 ramek:-) i dałam tylko 3 euraski :-)

na pewno cos dokupie jeszcze...ale teraz juz koncze z lumpkami...teraz tylko nowe w sklepach...I kolory...chce mu dokupic takie jaskrawosci...mam juz jedne takie superasne spodenki dresowe niebuiesiutkie...I wiem juz ze będą moimi ulubionymi, wiec pewnie jeszcze dokupie...I na pewno bodziaki kolorowe:):):)

Dziewczyny doradźcie mi czy coś powinnam dokupić???? :-( to taka domowa apteczka dla mojego spokoju bo i tak będę konsultowała z lekarzem ale że sama w domu będę od początku to wiadomo... Wszystkie leki oczywiście dla niemowląt, niektóre są od 3 miesiąca życia inne od 4 tygodnia życia ale sugeruje się apteczką taką dla dzidziusia do roku życia. Chcę kupić tak po jednej rzeczy z każdego np. jak czopek to nie 5 firm tylko jedno opakowanie :)

DOMOWA APTECZKA DLA DZIDZI: prosić o długą datę i od jak naj wcześniejszego wieku niektóre dawki zależą od wagi niunia!

gorączka:

• czopki (np. paracetamol, efferalgan)
  • syropek (np. nurofen)
  • termometr (najlepiej douszny )

Kolka:

• Kropelki (np. espumisan, esputicon)
  • herbatka z kopru włoskiego
  • biegunka, kłopoty z brzuszkiem ????
  • odwodnienie (gastrolit)

Zaparcia:
  • czopki glicerynowe (też herbatka)

Odparzenia:

• sudocrem, alantan, linogag, itp. zasypka (mąka)
nie każdej dupci odpowiada kup kilka różnych (można kupić maść nagietkową)

Wit.D3 i wit.K ----- to chyba na receptę!

Katarek:
  • maść nagietkowa pod nosek
  • woda morska w sprayu
  • na wydzieline z noska (frida)
dziewczyny odradzają gruszkę!!!!!

Ząbkowanie:
  • żel na dziąsełka

wapno w syropie dla niemowląt

olejuszka (to na ciemieniuchę)
woda utleniona (możesz krzywo obciąć paznokietka i co wtedy?)

Oczka:
  • gaziki jałowe, płatki, sól fizjologiczna (Physiodose)

nadmanganian potasu (do kąpieli)

pępuszek:
  • fiolet
  • gaziki nasączone spirytusem (np.Leko)

p.s. to lista wklejona z kompa więc te dopiski ile co jak to ja sobie sama do siebie tylko tak ;)

Ja to jestem kompletnie zielona . Jeśli chodzi o apteczkę to nie mam pojęcia co trzeba :/
A mam jeszcze takie pytanie na jaki rozmiar kupujecie kombinezon? A tak w ogóle to 1 macie czy więcej? Ja dopiero zaczynam z kupowaniem i na początek te "najgrubsze" rzeczy ;) Ale naprawdę nie wiem jak to ogarnąć, co, ile, czego, i jakie. POMOCY dziewczyny, czytam was i czytam ale coraz bardziej mnie to przeraża :szok:

Pustiszi Twoja lista jest jak najbardziej ok :) Ja moge dopisac do tego kilka rzeczy ktorych my z takich czy innych powodow uzywalismy tez mniej wiecej w tym czasie...

GORACZKA: lista jak najbardziej ok...termometr tez mam taki do ucha ale byl niewygodny dl takiego maluszka bo jednak zeby dobrze zmierzyc temp. trzeba go gleboko wsunac (w to malenkie uszko). Chyba dobrze tez miec zwykly rteciowy w razie czego w pupke...Albo sa teraz te nowe zupelnie bezdotykowe ktore mierza temp. z odleglosci kilku cm. (sa wielofunkcyjne - znaczy moga mierzyc temp. wody do kapania czy butelki z mleczkiem) Cena podobna jak za "douszny". Moze warto sie dowiedziec czegos blizej I zdecydwoac na taki. Narazie jeszzcze nie polecam bo sama nie mialam okazji probowac.

KOLKA: Na kolki wlasciwie nie mam zlotego srodka bo tyle kropli jes a dzidziusiowi nie kazde pasuja...Jest tutaj I w polsce tez dostepny INFACOL to taki syropek na kolki mozna chyba juz od tygodnia podawac...To jako alternatywa dla espumisanu - bo ten u nas akurat nie dzialal :(

ODPARZENIA: warto miec tez w apteczce masc TORMENTIOL moze byc I na odparzenia (juz takie brzydkie - jak nic innego nie dziala) I na generalnie zmiany skorne, ranki, zadrapania itd. Jest bez recepty.

Wit D - ja kupowalam bez recepty, przynajmniej sama wit D (bo K mielismy w zastrzyku I to wystarczylo). na recepte jest z tego co wiem wit D w wiekszej dawce kiedy u dziecka jest stwierdzony niedobor (ale to po badaniach)

KATAREK:
Ja uzywalam jeszcze masci majerankowej (przyznam ze o nagietkowej nie slyszalam)
Dobry jest tez spray EUPHORBIUM - bez recepty.

Moge jeszcze polecic masc BEPANTHEN. Mozna ja stosowac do codziennej pielegnacji pupy a ze zawiera panthenol to moze byc uzyta jako pierwsza pomoc przy oparzeniu - tfu tfu ale rozne wypadki sie zdarzaja...

Jest jeszcze jedna fajna masc PULMEX BABY - to masc na klatke piersiowa I plecki przy zapaleniu gornych drog oddechowych albo przy samym kaszlu czy katarku. Pomaga oddychac bo jest taka jakby mentolowa...Cos jak VICK (ktorego takie maluszki nie moga). Masc jest bez recepty od 6m zycia.

I naprawde polecam dobry nawilzacz powierza...Tym bardziej ze nasze dzieciaczki beda zimowe :)

A tak to Twoja lista Pustiszi jest naprawde ok :)

PS. aha przypomnialo mi sie :) Z racji Twojego miejsca zamieszkania moge polecic Ci baaaaardzo dobry krem dla dzidzi (wiem ze on jest tylko w Germanii :p) Nazywa sie HAUT UND KINDER CREME - marki Kaufmann...To to jest w ogole rewelacja!!! Moze byc I na codzien do pupy I na odparzenia I na oparzenia I na gojace sie rany...No taki universal :) Ja go uzywam juz ponad 1.5 roku przy kubie (kuzynka nam specjalnie posyla) mozesz sobie wyprobowac bo masz go na miejscu...Jak dla mnie rewelka!!!! Moza tym nawet dzieciaczki smarowac po kapaniu. Kuzynka aptekara :) wiec zna sie na rzeczy...Tak on wyglada: Kaufmann’s Baby & Skin Creme « Kaufmann's Creme – For Kids and People Who Used to Be One

no to sie wygadalam ;p

Pustiszi :)
- czopki pamiętaj żeby trzymać w lodówce.
- termometr polecam z giętką końcówką i mierzenie w pupie (-0,5stopnia)(najbardziej dokładne) potem można kupić taki douszny
- co do problemów brzuszkowych to kup jakiś probiotyk gdyby była biegunka
- na gazy pomagał nam Infacol
- na witaminki D+K nie trzeba recepty - przynajmniej w PL
- zamiast wody utlenionej - Octenisept - przyda się też do pempuszka
- pod nosek jest maść majerankowa (nie słyszałam o nagietkowej) - ale to powyżej roku
- do noska na początku można wkraplać sól fizjologiczną, woda morska jest chyba powyżej miesiąca

ja pierdziu, ja sie załamie chyba na te wszystkie wydatki...
najważniejsze moim zdaniem, to kupić sobie dużo kremów i innych kosmetyków. Jak matka zadowolona, to i dziecię. I chorowac nie będzie!:)

reklama
Anbas :)

super zapisałam o termometrze kurka ja szukałam juz w pl jak byłam rtęciowych dla samej siebie zero wycofany taki mi dała a'la rtęciowy mega do dupci ... poszukam taki co polecasz :)
Infacol - dopisałam :)
Termentiol - dopisałam (musze mieć kilka opakowań każdej maści bo jak małemu nie podpasują i bedzie musiał mój latać po aptekach to mnie wygoni z domu bo farmaceutki są oookropne tutaj!)
Masć nagietkowa - heh jak ja to napisałam nie wiem miało być przy pupci bo i dużo kobitek chwali sobie jak i buziaczka raz na jakiś czas smaruje sie zmieniam na majerankową :)
Euphorbium i Bepanten dopisałam
aaaa ten pulmex kurcze właśnie ja opakowanie mam przed oczami i tak pumex pumex (6 lat pracowałam w hurtowni rafm. i wiecej znam z opakowań niż z działania:))
nawilżacz jest w zakładce wyposażenie pokoju :-D:-D:-D
aaaaaaa racja kremik niemiecki Anbas dziękuje ja go znam bo to jak w polsce nivea dla dorosłych rewelacja kremik na wszystko bardzo polecany na forach :) zapisuje na kartke to odrazu mój zakupi w przerwie pracy :)
baaardzo bardzooo dziękuję :)

Vinguś :)
okej czopki do lodówki generalnie chyba wszystkie opakowania przejrzę gdzie przechowywać bo dla starych to inaczej :)
termometr z miękką końcowką to dopisze też zapisze zeby do pupy można było wkładać :)
probiotyk i infacol a Octenisept właśnie nie moglam tego odnaleźć bo Blue coś pisała ze w sprayu chyba :) właśnie mi się tak ten nagietek wślizgnął tak samo zamiast woda utleniona to ja gazowana napisałam wogóle nie wiedzialam co miałam na myśli :)

Inomama - mam i ja popisane dużo kosmetyków że będę z małym tylko leżeć i pachnieć tylko jakaś gosposia by się przydała do sprzątania i gotowania :) bo mężem to ja się też zajmę :)

wogole od rana wpadłam w szok spisałam ciuchy co mam jakie i ile sztuk foty pstryknęłam i pierdoły bo mój dzisiaj rano do mnie: masz gotową wyprawkę dla siebie i młodego ? a ja no jeszcze 4 tyg do wyjazdu
:nerd:
to mnie uświadomił: no tak ale za tydzień czy 2 wyprowadzka a tu jeszcze pakowanie pozałatwiać sporo rzeczy tam mieszkanie odświezyc pomalować przed wyjazdem poskładać szafki itd. tam nosić nie będziesz przecież ale żebyć miała czas na zapisanie co kupić w pl.... doznałam szoku bo ja zapomniałam ze trzeba spakować dom w kartony na nowym rozpakować:tak: wogole mi umknęło to ... :) wiec wszystko na liscie musze dopracowac do ostatniego guzika eeeeh ale koszt tego motyla noga ... nie komentuje bo nie wiem JAK??? :szok:

Do góry