reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2025 👶👶

A ja wczoraj zrobiłam bigos i zeżarłam ze smakiem (nocą odwiedzałam biały tron, ale niczego nie żałuję) :D
ja wczoraj obiadu nie zjadłam
dzisiaj zmusiłam się i pojechałam do baru mlecznego
wpadł żurek z jajkiem
schabowy z sosem i kluskami śląskimi oraz surówka
to samo tylko rosół zamiast żurka mam na jutro

przez ciążę jestem leniwą Panią domu :D

reklama
Tak samo mowie jak ty i wcześniej pisałam o tym samym i o moim przypadku że mi nie bral lekarz wyniku z usg tylko z om przy każdej ciąży dlatego napisałam że się nie bierze bo mi nie bral i też dobrze wyliczył. I ze to nie ma znaczenia wielkiego skoro się zgadza q jak jest jakaś nieprawidłowość. Powyżej 7 dni to lekarz napewno by powiedział że się dziecko nie rozwija prawidłowo i zalecil dalsza diagnostykę
Jeśli u kogoś jest taka rozbieżność, to prawdopodobnie ma nieregularne miesiączki/późniejszą owulację i nie oznacza to wcale, że dziecko nie rozwija się prawidłowo.

Oj zjadłabym to wszystko, dzisiaj jakoś o dziwo kiepsko się czuję, raczej leżę bo jestem taka senna i zmęczona, ale udało mi się wstawić zapiekankę ziemniaczaną, więc jest sukces 😃 nawet nie mam problemu z gotowaniem, ale dzisiaj to jakiś cud a jakoś nie miałam ochoty na gotowy polski obiad dzisiaj. 😂 No i cheetosy wjechały 🧀

Co do przeczucia odnośnie płci, najpierw musiałam skomentować te gołąbki obudziły we mnie mdłościowe wspomnienia o zgrozo 😂
Na początku myślałam, że to dziewczynka (smak na slodyczki i takie tam), ale teraz cera mi się poprawiła, mdłości popołudniowe - mówią że na chłopca.
Oczywiście płeć nie ma dla mnie znaczenia naprawdę najważniejsze żeby dziecko było zdrowe, bo przez tą infekcję cały czas mam stresa.
Poza tym imiona dla dziewczynki są, dla chłopca brak - nic mi się nie podoba, ale widze, że jest nas więcej z tymi męskimi imionami 😁

Dziewczyny a tak trochę odbiegając od naszego samopoczucia i fakt że 12 tygodni zbliża się nam się to czy macie przeczucia co do płci ? W pierwszej ciąży od początku czułam że będzie córka i się sprawdziło , teraz myślę że będzie chłopiec . A jak to u Was wygląda ?
ja szczerze nie wiem. Czuję się dosyć dobrze. Nigdy nie miałam problemów z cerą żadnych nawet podczas dorastania i teraz w ciąży również czysta cera. Mam czasami straszne mdłości ale jakoś daje radę bez leków. Chciałabym dziewczynkę bo zawsze marzyłam o córce ale jeśli będzie chłopak to też będę się cieszyć. W jednym i drugim przypadku nie będzie zawodu płcią dziecka 🩷💙

Ogólnie dziewczyny myślałyście nad badaniami genetycznymi typu Nifty/Sanco? Ja raczej będę się wybierać w przyszłym tygodniu na Sanco. Pomimo tego, że to moja pierwsza ciąża wolę wszystko sprawdzić czy jest w porządku no i też plus taki, że szybko będę pewna płci dziecka 😁

reklama
Najpierw mowi usg a potem ze z miesiączki więc tak czy siak to jest jeden czort.
Nigdy to nie jest jeden czort. Termin z miesiączki jest korygowany przy USG prenatalnym i jest on wiążący. Owulacja potrafi się przesunąć o kilka dni w jedną i drugą stronę. W ciągu roku wystarczy jeden "wyjątkowy" cykl, żeby miało to znaczenie dla np. określenia ryzyka dla dziecka w 42 tygodniu ciąży. U mnie w ciąży z synem była różnica 6 dni. Jak najbardziej słuszna, ponieważ miałam potwierdzoną owulację albo wcześnie (po poronieniu pomieszały mi się cykle). Urodziłam równiutko 39+6 (wg. USG prenatalnego, wg OM 8 dni za wcześnie), w ocenie neonatologa noworodek idealny na 40 tydzień 🙂

Do góry