reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

To Wa opowiem sytuacje ze sklepu Biedronka w Poznaniu. Moj synek wie, ze kobiety w ciazy maja pierwszenstwo. Stoimy a za nami kobieta w zaawansowanej ciazy. Mowie prosze niech pani wejdzie przede mnie, podziekowala weszla, zauwazyla ja babeczka z kasy i mowi ze zaprasza do przodu. Na co babol, ktory wlasnie sie dostal do kasy sie drze, ze takie przepuszczanie to bylo za komuny nie teraz. Kobieta okolo 45 lat.
Nie wyrobilam i wydarlam sie do pani kasjerki, ze powinna te "starsza pania przepuscic" bo to na pewno kombatantka wojenna sadzac po wieku a pani w ciazy jest mlodsza i chwile poczeka. No mina babona bezcenna.
Mi dwa razy w pierwszej ciazy ustapiono miejsca w autobusie/tramwaju. A w sklepie tylko jak kasjerka zawolala. O przepraszam raz w Piotrze i Pawle przepuscil mnie mlody chlopak. I o dziwo wlasnie zawsze ustepowali faceci...

Shear..to i tak mialas szczescie. Mnie w poprzedniej, blizniaczej ciazy nikt nigdy i nigdzie nie przepuscil... Mimo tego, ze mialam tak ogromny brzuch, ze w 24 tygodniu ciazy mialam dno macicy jak w 35 tym, ech...

reklama
Czesc dziewczyny Ciesze sie, ze sie ochlodzilo, bo zle znosilam te upaly, ale mogloby chociaz nie padac. Hehe, i tak zle i tak niedobrze...Chyba jestem egoistka, bo w koncu sa wakacje i tyle ludzi czeka na piekna pogode
Aniay- ja tez zdecydowanie polecam Sinupret, ktory u nas w domu jest stalym bywalcem. Wyprobowalam go zarowno na sobie, jak i na swoich dzieciach i jest naprawde niezastapiony.
Dołączam do mam, ktore bola glowy, od wczoraj caly czas mnie cmi, mam nadzieje, ze to tylko na zmiane pogody. Dzisiaj nie moglam w ogole spac, poraz pierwszy od kilku miesiecy zarwalam noc A co do kosmetykow j&j to tez mam z nimi zle doswiadczenia. Jak chlopcy byli mali to uzywalismy kosmetyki Oilatum mydelko do kapieli z ciekla parafina- swietne, bo nie wysusza skory i balneum, oraz zwykly linomag, a w razie czerwonej pupy-bepanten... Trzymam kciuki za wszystkie wizytujace ...
mi sie dużo lepiej sprawdza sinufast, dzieki niemu w koncu oddycham normalnie, biore juz go jakis czas i na prawde moge polecic, jest ziolowy i bezpieczny

U nas leje. Zaczal mi sie II trymestr a psychicznie czuje sie gorzej niz w pierwszym. Energii mam mniej, robie sie "ciezka"mimo ze wagowo nie utylam. Apetytu brak. Meczy mnie bol glowy i jakas taka samotnosc..
Mam wizyte z malym 18.07 w Poznaniu i w sumie powinnam sie przenocowac u mamy,ale... wiecie ze od wyjazdu nawet wie nie odezwala? Dzwonilam do niej z trzy razy, ale albo mnie splawiala albo byla tak niemila, ze sama mowilam, ze musze juz konczyc.

Dodatkowo siedze jak na szpilkach czy m przedluza kontrakt od razu i w jakim miescie i czy bedzie dla nas mieszkanie. Juz bym chociaz chciala wiedziec ze np. przeprowadzka w pazdzierniku czy cos...
A najbardziej sie boje ze bede musiala urodzic dziecko tutaj, wrocic z nim do tego mieszkania...

Witam

U mnie leje juz pare godzin:/

Yoan co do aminopunkcji masz jakies wskazania? Bo moze Pappa wyjdzie ryzyko bardzo niskie to ja bym nie robila...chyba ze w rodzinie wystepowaly problemy...
w sumie wskazaniem jest u mnie jedynie wiek, nic innego u nas się nie działo w rodzinie....

Shaer bardzo Ci wspolczuje takiego słabego kontaktu z mamą. Musi Ci być przykro na pewno. Jeszcze nąż daleko. Biedna jesteś ale fajnie ze dajesz rade i twój synek i malec w brzuchu maja super mamę:)
Oddałam dzis siku na posiew mam nadzieje ze nic nie wyjdzie ale wyniki dopiero za 5 dni.
Jesli chodzi o przepuszczanie to faktycznie baby są wredne! Widzą młoda dziewczyna jeszcze w ciazy no zazdrość je bierze i cholera na raz:) A juz przychodnie to jest jakaś masakra przychodzą te babcie dziadki do lekarza z nudów bo w domu nie ma co robić aseriale dopiero po południu, nic nie maja do roboty cały dzien ale by cie w kolejce zjadły. Ja kiedys omal nie umarłam ze śmiechu w kolejce do lekarza jak sie dziadek z babkami kłócił omal sie nie pobili no szok! A jakie wyzwiska. Skomentowałam to w końcu na głos - " no ta młodzież to jest straszna w tych czasach". Babkom sie głupio zrobiły i przestali sie szarpać :) ale to było jak z cyrku:) dziadek do babci co go nie chciała przepuścić taki tekst " a ty mnie mozesz w pindola cmoknąć". :) porażka:)
Ja mam rano mały brzuch chociaż troszke juz widać a wieczorem mam ogromny ha ha. Pani doktor powiedziała ze jak ktos ma wysoko zebra i ogólnie jest wysoki to nie ma dużego brzucha bo dziecko ma duzo miejsca i sie tak nie wypina.

Yoan
Poczekalabym na wyniki. Mi gin na badaniu powiedzial, ze jest wszystko dobrze i chcialby miec dzis same takie pacjentki jak ja. U mnie tez wskazaniem jest wiek. Powiedzial tez ze oczywiscie mozna robic inne badania, ale to sa juz badania inwazyjne zatem wiaza sie z pewnym ryzykiem.
Wczoraj dostalam wyniki na maila. Oprocz parametrow jest podsumowanie, ze ryzyko zespolu Downa, Edwardsa, Patau jest NISKIE.
Paradoksalnie w pierwszej ciazy (mialam 29 lat ryzyko zespolu Downa wg parametrow mialam oznaczone wyzej -tu 1:157, tam 1:130 chyba)

o znam to , u nas tez w przychodni widza ze w ciazy i nie przepuszcza jeszcze sie kloca ze byly przed toba... kiedys jedna dziewczyna mowila ze musi wejsc bo ma test na glukoze i musi sie wyrobic przed koncem pobierania to nie chcieli jej wpuscic , musiala inteweniowac babka z recepcji...

Przepraszam że tak wrednie teraz napipsze ale wkur... mnie te mohery ! Naprawde ja tak samo na kazdych badaniach dosc ze patrza jak na tredowata to ani nie ma co marzyć że przepuszczą w kolejce jeszcze dowalą ze one sa stare i maja pierwszenstwo .. Ohh

Happy no wlasnie zawsze nasze relacje byly specyficzne, ale ostatnio moja mama naprawde zrobila sie wredna. Na koniec roku idzie na emeryture i boje sie ze do konca sie zrobi jakas taka zdziczala. Ma duzo problemow, ale wiekszosc z nich tworzy sama.
Ze poszlam sie myc o 15 ,minut za pozno i bede bratu przeszkadzac (brat oglada film na sluchawkach i ma w d. kiedy ja sie umylam i czy w ogole) albo ze wytarlam kubki swieza scierka.

U mnie chyba widac glownie brzuch... Jestem niewysoka ale mam dlugie nogi, a krotki dosc tulow...

Shaer, bardzo mi przykro z powodu Twoich relacji z mama, może jednak jak pojedziesz do niej i porozmawiasz od serca, to wyjaśnicie sobie wszystko ?

Anula0000 niestety wszystko zależy od kultury osobistej ludzi w naszym kraju... Jest jak jest jak widać.

Dziewczyny, czy macie tez zawrotu głowy? Ja mam najgorzej jak sie podnoszę z leżenia czy siedzenia, jak sobie z tym radzicie ?

Jeśli chodzi o wózek bugaboo to wlasnie jego cena mnie przeraża ale wizualnie bardzo mi sie podoba, fakt, ze jest nisko a tatuś w sumie jest wysoki bardzo... Ja potrzebuje wózek, który bedzie mały po złożeniu, bo chciałabym żeby zmieścił sie do bagażnika mojego małego autka :) może możecie jakiś polecić ?

Miłego dnia życzę wszystkim mamusiom, zwłaszcza w taki deszczowy dzień jak dzis :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Mi po czesci tych ludzi zal. Samotni,schorowani czesto opuszczeni. U nas problemem jest w ogole to, ze wszyscy maja prawa,wszystkim sie nalezy, a obowiazkow nie ma nikt.
Cep slucha glosno muzyki otworzy okna,wywali wieze na parapet i ma gdzies,ze moze ktos nie lubic lomotu. Wazne jest ze on chce sluchac.
Baba przyjdzie z kolezankami i dziecmi do knajpy i ma gdzies, ze stado dzieciakow wrzeszczy,rzuca jedzeniem w innych i reaguje oburzeniem, bo ktos zwrocil uwage.
Palenie na przystankach, rzucanie petow na placach zabaw, chodnikach to norma. Udawanie, ze to nie moj pies nasral na trawnik to tez norma.
Ja rozumiem, ze pani z 2latkiem nie zdazy wbiec na VI pietro gdy dziecku zachce sie siusiu, ale czy naprawde to dziecku musi sikac komus w krzaczek pod samym balkonem albo robic to na placu zabaw?
Czy naprawde nie mozna posluchac muzyki na sluchawkach a z dziecmi porozmawiac przed wyjsciem i powiadomic je jak nalezy sie zachowywac w lokalu? Albo zabrac im zabawki,by sie nie nudzily, usiasc gdzies z boku, zeby nasze towarzystwo nikomu nie przeszkadzalo?

I druga rzecz ktora mnie bardzo irytuje jako matke oprocz sikania gdzie popadnie. Bardzo nie lubie bedac w lokalu i np czekac na obiad ogladac jak kobieta przewija dziecko z kupy w poblizu jedzacych, albo wywala nabrzmialego cyca i karmi.
Ok rozumiem kupa,rozumiem glod. Mozna to zrobic na uboczu,to raz a dwa mozna to zrobic dyskretnie, chocby narzucic pieluszke na tego cycka.

Do góry