estera - tu odpowiedz dla Ciebie, ja nie szczepie dzieci wogole i duzy odsetek rodzicow te nie...niby sa obowiazkowe ale kazdy rodzic ma prawo zadecydowac po swiadomym rozwazeniu za i przeciw czy faktycznie chce poddawac dziecko szczepieniu. Coraz wiecej lekarzy, tych nazwalabym to bardziej szeroko pogladowych rozumie i jest obeznana z tematem i decycjami rodzicow. Nikt nikogo nie naciska i nie zmusza. Rownoczenie prowadzone sa dwie prezne akcje-tych ktorzy sa za i tych ktorzy sa goracymi przeciwnikami.Moja swiadoma decyzja byla na 'nie" po wszystkim co przez kilka lat sie naczytalam, nakonsultowalam z lekarzami i ...moja polozna ktora odbierala moj drugi porod. To ona zaproponowala mi wstrzymanie sie od szczepien i rownoczesnie zaoferowala tyle ksiazek i artykulow po ktorych moje oczy stanely jak wryte.Potwierdzilam te fakty z kilkoma lekarzami i tak zapadla decyzja. W szkole, oprocz zwyklej lekarskiej formy potwierdzajacej badania lekarskie wypisuje sie tylko specjalny list w ktorym oswiadczasz ze ze wzgl na przekonania nie chcesz poddawac dziecka szczepieniom i to jest w pelni uznawane. Oczywiscie jesli bede jechac do Afryki czy terenow poddatnych na niektore wogole niespotykane u nas wirusy jak najbardziej moze rozwazyc zaszczepienie siebie i dzieci przed podroza...ale na razie sie nie wybieram. Odre, swinke, rozyczke? Ja mialam wszystkie trzy.....zyje, nawet nie pamietam zadnej bo bylam zbyt mala, Zwyczajne spoleczne choroby zakazne ktore nawet nie sa popularne...Od lat nie slyszalam o zadnych zachorowaniach.To tyle ode mnie moich herezji.Hej :-)
Dziewczyny Wy szczepiłyście na MMR- odra ,świnka ,różyczka?
Pawimi jak to jest u Was z tymi szczepieniami?U nas jest obowiązkowa-ale ja odwlekam jak tylko mogęZa dużo się naczytałam
Szczepimy się dopiero koniec marca początek kwietnia
reklama
Pawini ja szczepie ale tylko te co trzeba.Amelka sie bawi a ja byłam w miescie i nakupiłam pampersów i chusteczków bo mąż w pracy ma do 2 roku życia dziecka wyprawke 150zł raz na rok.Niejade wiecej do miasta jeny ile ja kasy stracilam...JESZCZE NAM PALIWA BRAKŁO I PCHAŁAM AUTO DO STACJI JAKIEŚ 200METRÓW.
Dziewczyny z tesciową siedziały.
Dziewczyny z tesciową siedziały.
to cale szczescie ze dziewczyny z Toba nie byly i mialas stacje w poblizu. Mi sie to tez kiedys zdarzylo z czystego lenistwa bo nie chcialo mi sie wysiadac tankowac takie zimno bylo liczac na to ze dojade do domu....no coz
Na szczescie bylo to blisko domu i maz szybko do mnie dojechal z paliwem w karnisterku wiec....i tak nie musialam tylka z samochodu ruszac
Postawilam na swoim hehe...
salik_agnieszka
styczniowa mama 08'
ja tez szczepie tylko na to co trzeba na zadne inne nie szczepie, chyba ze pneumokoki ale to trzeba bedzie z lekarzem skonsultowac bo maly ma isc do przedszkola od wrzesnia, ale zobaczymy.
jedyne co dobre to to ze mamy 9 zabek !!! prawa gorna 4 :-) nareszcie, to juz wiem ze to zeby napewno !!! masakra ale juz sie przebil, jeszcze tylko kilka, to mnie pociesza

a na zakupach sie odprezylam, jejku jak fajnie miec wolne rece i nie trzymac wozka i mozan do kazdego sklepu wejsc ...
jedyne co dobre to to ze mamy 9 zabek !!! prawa gorna 4 :-) nareszcie, to juz wiem ze to zeby napewno !!! masakra ale juz sie przebil, jeszcze tylko kilka, to mnie pociesza
a na zakupach sie odprezylam, jejku jak fajnie miec wolne rece i nie trzymac wozka i mozan do kazdego sklepu wejsc ...
no to gratulacje dla Wikusia na kolejnego zabka!!! Czyli Aga Twoj kac oplacany
A fajnie, fajnie...tak bez wozka, wiem cos o tym, ja raczej nie biore malego ze soba, jak jedziemy z mezem to wtedy no ale ja mam ten luksus ze w godzinach pracy moge jechac gdzie chce to i korzystam ile mozna 
salik_agnieszka
styczniowa mama 08'
no wlasnie a ja wszedzie musze z moja 3 reka

ciesze sie bardzo ze chociaz na cos sie zdal ten moj nocny kac !!!
a teraz dorwal swoj gryzak tzn to byla jego pierwsza szczoteczka taka gumowa.i siedzi z nia w dziubie !!! wiec musi go bardzo swedziec.

ciesze sie bardzo ze chociaz na cos sie zdal ten moj nocny kac !!!
a teraz dorwal swoj gryzak tzn to byla jego pierwsza szczoteczka taka gumowa.i siedzi z nia w dziubie !!! wiec musi go bardzo swedziec.
salik_agnieszka
styczniowa mama 08'
to moj maly tancerz :-)
Bobasy - Wikus08 - Zdjęcia Dzieci, Filmy Dzieci - Załóż galerie swojemu bobasowi - bobasy, dzieci, dzieciaki, galerie, bobaski, zdjęcia dzieci, filmy dzieci, pociechy, noworodki, rodzina, rodzinne, hosting zdjęć i filmów
juz spi ciekawe jak dzisiaj nocka minie, na kolacje zjadl frankfiterka i pol bulki :d ale kaasze zrobilam moze wypije o 22
Bobasy - Wikus08 - Zdjęcia Dzieci, Filmy Dzieci - Załóż galerie swojemu bobasowi - bobasy, dzieci, dzieciaki, galerie, bobaski, zdjęcia dzieci, filmy dzieci, pociechy, noworodki, rodzina, rodzinne, hosting zdjęć i filmów
juz spi ciekawe jak dzisiaj nocka minie, na kolacje zjadl frankfiterka i pol bulki :d ale kaasze zrobilam moze wypije o 22
natka86
mamusia Zosieńki
aga ale on kręci tą dupka
Zosia do tego jeszcze klaszcze i podnosi rączki do góry,a ostatnio zaczęła się w kółko kręcic
zwłaszcza jak słyszy GUMMY BEAR cho cho cacao

Zosia do tego jeszcze klaszcze i podnosi rączki do góry,a ostatnio zaczęła się w kółko kręcic

salik_agnieszka
styczniowa mama 08'
Wiki tylko do katy perry :-)
reklama
nina2201
mama Oliviera
No w końcu wózek dzisiaj dostałam
rozpakowałam wrzuciłam do samochodu pojechałam do mamy i poszłyśmy na spacer po miescie przy okazji robiąc zakupy!
inaczej sie nim na pewno jezdzi niz moim buzzem 3 kołowym, ale prowadzi się bardzo dobrze mysle, ze jak troche pojeżdzę to bede mogła powiedzieć czy to dobry wybór!po dzisiajszym dniu jestem zadowolona!
mały poszedł spac juz po 19 taki był zmeczony! jutro idziemy do moich rodziców na pieczonego prosiaka, dostali w prezencie wiec bedziemy konsumować.

inaczej sie nim na pewno jezdzi niz moim buzzem 3 kołowym, ale prowadzi się bardzo dobrze mysle, ze jak troche pojeżdzę to bede mogła powiedzieć czy to dobry wybór!po dzisiajszym dniu jestem zadowolona!
mały poszedł spac juz po 19 taki był zmeczony! jutro idziemy do moich rodziców na pieczonego prosiaka, dostali w prezencie wiec bedziemy konsumować.

Załączniki