reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe Mamusie 2008

reklama
Ja Dawisiowi podałam obiadek a ten jak sie nie rozryczy, wiec po karmieniu, na rekach ryczy, buzi on ryczy, wiec kłade ja do łozka, soczek i pieluszke i poszedł spac. Pospał z godzine wstał, dokonczył obiad, jak szalony jadł i wypił mleko a teraz szaleje na macie.

esti, no mleczko mamy podawać już od dziś, kupiłam już Bebilon 2 na noc. Zrobię 180 ml i zobaczymy ile zje, a ile dokarmię cyckiem ewentualnie. Tylko teraz myslę, czy dać w butli ze smokiem czy z niekapka. :confused: No i pediatra mówiła, żeby tych zupek nie dawać ewentualnie na wyjeżdzie. Hm, zobaczymy...
On na moim mleczku urósł już taki duży, że nie wiem, czy te inne produkty go nie odchudzą:rofl2:, a tak poważnie już - to mleczka mam dużo i Tobi je aż sam kończy i nie płacze, tylko szybko jest znów głodny. Znaczy czegoś mu brakuje.

Albi, Tobi jest pod kontrolą pediatry i ona powiedziała że ma być Bebilon 2, więc ja nie będę udawała mądrzejszej. Poza tym moja wiedza na ten temat jest taka, że to nie od mleka mamy (zakładając że odżywia sie ona prawidłowo, a ie np odchudza się) zależy waga dziecka tylko od genów. A siatki centylowe... z lat 70tych często nie przystają do dzieci obecnie.

Mojej psiapsióły synek Marcelek urodził sie i wazył 3400 a w wieku 5 miesiecy wazył 9600 - tylko na mleczku Kariny był. Jak chodziła do pediatry to babka do nich, ze wazy dobrze bo przeciez to od mleka mamy. Tylko, ze Karinie to nie dawało spokoju, niby Filip jej maż jest poteznyej budowy i ona jako dziecko tez była pulchna ale nie tak potezna (teraz ma 168 cm i wazy 48 kg). Postanowiła isc do lekarza prof jak była w Elblągu u swojej mamy. Jak on zobaczył Marcela to powiedział, ze ukatrupiłby chyba te pediatre, ktora powiedziała, ze dobrze wazy.
Kazał jej natychmiast odstawić od cyca bo jak powiedział, nie zawsze mamy mleczko jest zdrowe dla dziecka i nawet moze do prowadzic do cukrzycy jak tak bedzie tyc.... pare dni temu Marcel przeszedł operacje (on ma 9 miesiecy teraz) od ciezaru jaki miał zrbił mu sie cos przy odbycie. Musieli mu to chirurgicznie zamknąc wewnątrz.
lekarze swoje gadają a my jestesmy mamusiami i lepiej znamy nasze dzieci. Ja zaczełam dawac zupki, deserki itp, od 4 miesiaca, chociaz niby zalecane od 5 (po skonczonym 4 miesiacu) ale Dawid je lubi, dobrze rosnie, nie ma alergi. Jak bylismy teraz na badaniach to dr powiedziała, ze za dwa tyg mozecie zaczac podawac, mafefke, jabłuszko itp a ja, ze juz mu od 3 tyg podaje i nic sie z nim nie dzieje a ona na to, ze jak sie nic nie dzieje to OK. Mleko kolejne jest bardziej kaloryczne, dlatego bym nie zaczynała od niego, zwazywszy, ze ty jeszcze sztucznym mlekiem nie karmiłas, wiec przynajmniej miesiąc powinnas mu podac jedynke ale to moje zdanie i tylko dobra rada a nie nakaza.:-p

reklama
Do góry