reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe Mamusie 2008

No z tym downem to troszke nam Pumi przegiela....Malutkie dzieci z ta choroba maja inne proporcje.W tej chwili dzieki USG 3D i 4D zespol Downa jest wykrywany jeszcze w ciazy.Podobnie jak wiele innych chorob i wad genetycznych.Spokojnie.To na pewno nic groznego.Potrzeba tylko sily,optymizmu i wsparcia.Wszystko bedzie dobrze....Jestem o tym przekonana po prostu!Nie moze byc inaczej!

reklama
jeny, co tu się dzieje... chciałam Wam napisać że moja z okazji 13.w piątek wstała tak marudna i płaczliwa ŻE nie mogę sobie z nią poradzić w żaden sposób, ale to nic nieważne z tym co tu czytam...

pumi Kochanie najchętniej wsiadłabym w byle jaki samolot żeby być przy Tobie i Cię mocno uściskać... aż sie popłakałam jak przeczytałam o wszystkim... ale nie denerwuj się - wiem że to łatwo powiedzieć - zespół Downa wykrywa sie zaraz po urodzeniu podczas badań, więc to na pewno nie grozi Dominiczce!! a ten niedowład mięsni to kwestia rehabilitacji... uszka i kształt główki - bo tak jest po prostu zbudowana!! nic się nie martw i idź do jeszcze jednego naurologa, skoro byłaś u dwóch i powiedzieli Ci zupełnie co innego, to znaczy że trzeba iść jeszcze do trzeciego!!!! bądź dzielna i ucałuj Dominisię od nas wszystkich!!

Esterka, Ty też biedactwo trzymaj się dzielnie, Olisiek na pewno szybko wróci do zdrówka i będzie jak zawsze uśmiechnięty i radosny!!

ja chyba też idę się umyć i zmykam na spacer bo normalnie ryczeć mi się chce... w dodatku moja mała też bez humoru, więc popłaczemy sobie razem

trzymajcie się wszystkie dzielnie, ja też Was kocham mocno i nie wyobrażam sobie żeby mogło Was nie być

Kochana moja Pumisiu

watpie czy to down syndrome, tak jak powiedzila szczypi, dzieciaczki maja inny wyglad, inne oczka, plaski nosek, czesto wade serca, Domisia miala badane serunio i wszystko okej wiec to chyba nie to, spokojnie wiec.
nawet jezeli ten straszny scenariusz sie sprawdzi to
1.mozesz oskarzyc szpital,ze tego nie rozpoznali od urodzenia bo rehabilitaja powinna byc od samego poczatku, na miesnie i oczka, a oni nic "nie rozpoznali" dziwne bo ZD rozpoznaje sie zaraz od urodzenia, olali Cie i zdrowie twojej corci, pozwij szpital do sadu, w Ameryce wygrasz na 100%!
2.jezeli to ZD to w bardzo maly stopniu, zdarza sie tak , ze moze byc malo rozpoznawalny i te dzieci rozwijaja sie w 90% jak zdrowe chodza do szkoly, ucza sie, sa zdrowe a skoro serduszko Domini jest zdrowe mozesz oddetchnac
3. Jeszcze nic nie jest przesadzone, DOMINISIA MOZE BYC ZDROWA!wywal fajki, usmiechaj sie bo to twoje dziecko, musisz o nie walczyc by bylo szczesliwe, wiec nawet jakby wykryli cos w ciazy czy wczesniej i tak by to nic nie zmienilo, tak samo z kazdym naszym dzieckiem, w przyszlosci moze kazde dziecko byc/miec ADHD, autyzm, byc chore, byc gayem, etc etc, I TAK DLA NAS MATEK TO NASZE KOCHANE MALENSTWO i BEDZIEMY DZIECI KOCHAC POMIMO WSZYSTKO.

Wiec glowa do gory bo Domini potrzebuje najbardziej Twojego usmiechu, nawet przez lzy.

My Cie i Mimisie bardzo kochamy i wspieramy jak mozna najbardziej:tak:

Pumisia hypatomia to nie down, to zespol napiecia miesniowego, ktore po przez rehabilitacje sie niweluje:tak:

is a condition of abnormally low muscle tone (the amount of tension or resistance to movement in a muscle), often involving reduced muscle strength. Hypotonia is not a specific medical disorder, but a potential manifestation of many different diseases and disorders that affect motor nerve control by the brain or muscle strength. Recognizing hypotonia, even in early infancy, is usually relatively straightforward, but diagnosing the underlying cause can be difficult and often unsuccessful. The long-term effects of hypotonia on a child's development and later life depend primarily on the severity of the muscle weakness and the nature of the cause. Some disorders have a specific treatment but the principal treatment for most hypotonia of idiopathic or neurologic cause is physical therapy to help the person compensate for the neuromuscular disability. Hypotonia is a condition that can be helped with early intervention.

Pumiś, laska nie świruj z tym Downem. Ja jestem po pedagogice specjalnej i naprawde wiele sie naogladałam, nasłuchałam i coś niecoś wiem o chorobach genetycznych. Wiec Dominisia absolutnie nie wygląda na dziecko z tym schorzeniem.
To,że ma niedowład mięsni o niczym nie świadczy. Juz Wam kiedys pisałąm,że mojej kumpeli synek tez mial jednostronny niedowład i rehabilitowany przez jakis czas Vojtą wyszedł z tego. Teraz jest zdrowym ślicznym chłopczykiem, wiec myśle,że i w przypadku Dominisi bedzie podobnie.
Mi sie wydaje,że lekarze po prostu wzieli pod uwage najgorszy scenariusz po to zeby to wszystko wyeliminowac a nie bagatelizowac. Wiec głowa do góry, spojrz w lustro, popatrz na sibeie i pomysl- jestem super mama super dziewczynki...I tyle
Buzial wielki

witam dziewczyny!!!!!!!!

nie mam kurcze zupełanie czasu ostatnio czytam po łebkach zakonczyłam zaprawianie szparagów i wskoczyłam w truskawki chce byc super mamą i zoną ale sił mi brakuje mało spie ciagla w biegu KURCZE gubie sie

PUMI tylko spokojnie duza buzka!!!!!!!!!!!!!

reklama
Kubusiu sliczniutki wszystkiego wspanialego zyczy ciocia Mili i Natalka
Wlasnie obejrzalam te zdjecia Mimisi ktore Pumi dzis wkleila i teraz siedze i rycze a moje dziecko patrzy jak na wariatke
wiadomo moze co z Olisiem

Do góry