reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2014 :)

reklama
Z tym macierzyńskim jest tak, że można wcześniej poinformować pracodawcę jaki wariant się wybiera, ale nie trzeba, bo i tak właściwe dokumenty składa się po porodzie jak już jest znana jego data :)

Vinga, kobietki moj gin beznadziejny... ja wiem kiedy mam termin bo wiem kiedy mialam owu bo mierzylam juz temp od prawie dwoch lat... jakbym nie mierzyla pewnie by liczyl od OM i moje gadanie ze napewno nie jest tak jak on wyznaczyl termin byloby o du... rozbic ... dlatego ja powiedzialam date kiedy powinnam miec OM tak jakbym miala cykl 28 dni :p tak samo zrobilam przy Nikosiu i zawsze usg zgadzalo z tym co podalam jako date OM (choc miesiaczke mialam w calkiem inny dzien), teraz tez zgadza sie idealnie ... ostatnio byla dwa dni starsza niz termin ktory podalam

Ostatnia edycja:
Znalazłam takie cos :)

Co do zasady urlop macierzyński wykorzystywany jest po porodzie. Uzyskanie takiego urlopu nie jest zależne od złożenia wniosku tzn. urlop rozpoczyna się od dnia porodu. Tylko w przypadku, gdy urlop ma rozpocząć się przed porodem konieczne jest złożenie wniosku pracodawcy. Wniosek ten ma jednak jedynie charakter informacyjny, pracodawca jest zobowiązany go przyjąć. Wymiar urlopu macierzyńskiego przypadającego przed porodem może wynosić nie więcej niż 6 tygodni.

Ostatnia edycja:
no własnie, o tym słyszałam, ze jak sie korzysta z Urlopu macierzyńskiego przed porodem to sie składa wcześniej wniosek ale jak z dniem porodu to dokumenty sie składa po porodzie dopiero.
Jak ktos nie musi wcześniej bo ma L4 to szkoda tracić te cenne tygodnie z malcem ;)

sorki że tak nagle zmienię temat ale nie wytrzymam ze wściekłości!

powoli zbieram się do gina, łażę sobie i się ubieram a tu teść włazi bez pukania do nas! wiecie co, w samym staniku byłam, a sekundę temu jeszcze bez! no zero prywatności! już nie będę mówić w jakiej sytuacji raz wlazł ... z każdym dniem mam coraz bardziej dość mieszkania z nimi!

Vinguś zwróć mu uwagę albo poproś m by coś mu wspomniał, bo faktycznie to bardzo krępująca sytuacja... Nawet jeśli mieszkacie u nich to nie mogą sobie na takie zachowanie pozwalać. Ania ma rację, zaciśnij zęby i pomyśl, że jeszcze tylko troszeczkę, a potem już będziecie mieć święty spokój:tak:

Vinga u nas jest to samo..tylko w oddzielnych domach,ale wszyscy sobie włażą jak do siebie...za co trafia mnie szlak...Chyba jedyne wyjście to zamykać zawsze drzwi...Zero prywatności,czasem jak dzieci zawieziemy do przedszkola i się położymy to i tak długo nie należymy bo ktoś przylezie...:baffled:

reklama
Do góry