reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczeń 2014 :)

reklama
Kasia no i jeśli lekarz nie powiedział inaczej to 30 grudnia jest twoim właściwym terminem :)

a prosiłam żebyście porobiły poprawki w liście styczniówek no! :-D

Kasia ja tez bym miala z OM na 30 grudnia :)
Ale mi tez lekarz tlumaczyl wlasnie ze najbardziej miarodajny jest termin wyliczony z pierwszego usg. Tzn z tego na ktorym mozna juz pomierzyc zarodek (bo sam pecherzyk to wiadomo ze nie) Ale nie musi to byc ten 11 tydz... Bo u mnie np. idac wg daty OM to w 5-6 tyg gdy juz powinien byc zarodek byl dopiero pecherzyk...I wlasnie na tej podstawie lekarz ustala ze owulacja musiala byc pozniej. Bo mniej wiecej do tego chyba 17 tyg plody rozwijaja sie jednakowo.

Siva - kurcze to moze poogladaj dokladnie twoje pierwsze badania usg. Bo tak na chlopski rozum mozesz miec nie tylko miec inny termin porodu ale co wazniejsze w tym przypadku - jesli mialabys przenosic - to wg twoich obliczen I "bezpiecznego terminu" w ktorym moglabys przenosic to 16 styczen+ 10 dni czyli wlasnie 26 styczen...A wg twojego gina to 29styczen +10dni czyli 7 luty!!!! A dopiero potem ew wywolywanie...Nie wiem moze sie myle ale jesli Ty masz racje I mialabys przenosic to powinnas urodzic max 26-27 styczen...
Ale to tylko takie moje gdybanie - bo specjalista nie jestem :)

ja nie zmieniam dlatego ze oficjalnie trzymamy sie terminu OM i tyle ;) a to ze przewidujemy ze sie wcześniej urodzi albo będzie planowane cc wcześniej to inna bajka ;)

Mi sie z USG przy Kini sprawdziło - z początkowych dziecko bylo mniejsze niz z Om wynikało i tak sie urodziła - prawie wstrzelona w termin z USG. USG w drugim i trzecim trymastrze sie nie liczą bo dzieci wtedy rosną w różnym tempie ;)

No tak...to ma sens jesli sie ma regularne miesiaczki...Wtedy termin z OM powinien sie zgadzac z USG. Ale jesli sie ma tak jak kasienka co 45-55 lub nawet jak ja co 32-38 to te kilka dni robi wlasnie ta roznice w terminach :)

czyli jak chce od razu ten urlop macierzyński na rok czyli 80% to musze przed porodem skladać u pracodawcy dokumenty??

Tak poza tym to wlasnie jak mialam te badanie prenatalne w 12 tygodniu i 6 dni,to tam mam wypisane termin według ostatniej miesiączki na 23 grudnia a wedlug pomiarow usg 14 styczeń.
No i w sumie to lekarz trzyma sie tego że 14 styczen i tak też mam w karcie ciąży zapisane..hmmmm ciekawe
Jak 23 grudzień to jasny gwint,tak blisko?!!!!

18 grudnia mam wizyte u ginekologa więc się okaże.
Jestem zielona z tym zalatwianiem tych dokumentow,myślalam że to wszystko sie zalatwia po porodzie....

Hej dziewczynki :) Ale się objadłam spaghetti, leżę i zdycham normalnie. Coś mi się z przeglądarką dzieje, echhhh..... Wczoraj pierwszy raz wzięłam nospę bo tak mi się brzuch napinał, że jak leżałam, to aż oddychać nie mogłam, nie bolało na szczęście. Wczoraj "wymacałam" dupkę małej, uczucie niesamowite, taka "pomarańczka" mała hihihihi :))) Ja termin z OM mam na 6 styczeń i tego terminu się trzymam, przecież wiadomo, że dziecko sobie samo datę urodzin wybierze hihi nikt nie przewidzi :-)

Mi jak lekarz wyliczył przy pierwszej wizycie termin z OM, tak się go do dziś trzyma i nie podał innego... zapytam chyba w czwartek, czy dalej ten 11 stycznia czy mam się szykować wcześniej

reklama
Anisen nisiao no kurcze chyba tak jest trzeba 14 dni przed porodem zadeklarować jaka opcje wybierasz ja poszłam do kadr w pracy powiedziałam ze chce cały rok 80% kadrowa powiedziała ok i dała papiery do wypełnienia mam je przynieść po porodzie ona pewnie wysyła cos do zusu zeby wiedzieli jak maja płacić no kurde niewiem ale wolałam iść uprzedzić . Papierów żadnych nie podpisywałam jeszcze dostałam 3 dokumenty ale w każdym trzeba wpisać datę porodu wiec dopiero po urodzeniu mozna je dostarczyć bo skąd mam wiedzieć kiedy urodze :)

Do góry