reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2014 :)

Ja bym spała 24/24 ;) w zasadzie kiedy tylko głowę do poduszki przyłoże ;)
Kupiłam pampki w Rossmanie ( dzięki dziewczyny ) i przy okazji mleko Kubie bo on moze tylko Hippa bidula. No i idzie tego, ok puszki tygodniowo, puszka prawie 37 zł. Masakra.
Kupiłam kilka piredułek i 90 zł poszlo !!

Zaraz robie lukier i będziemy lukrować pierniczki :)) barwniki przygotowane ;) Kinga już od rana czeka. pochwalimy sie jak to jej wyszlo to lukrowanie, bo to ona będzie w większości lukrować. :)

Czy jest cos teraz fajnego w Lidlu ? Jutro będę w Krakowie i po drodze mam tylko nie wiem czy chlopa tam ciągnąc ;)

reklama
Oj jak ładnie u nas dzis wyszłam na krótki spacer z Julia :) wicej siedziałem niż chodziłam ale jakoś sie rozbudzilam bo mimo w miarę przespanej nocy jakoś nieprzytomna byłam :)

fifi super wieści z tym cycoszkiem lżej napewno :)

inomama hehe ja tez długo Chińczykiem byłam :) bo mam szklana ławę w pokoju i Julia często na nią wpadała przykrywalam kocem zeby sobie dziecko krzywdy nie zrobiło a jak przyszło cos zjeść to juz szkoda zachodu było i na kolanach jedzenie :)

nisiao do becikowego z pracy nic nie potrzebujesz tylko od lekarza zaświadczenie akt urodzenia i zaświadczenice o dochodach za 2012 rok

macieżyński musisz zgłosić przedporodem ja wczoraj byłam w pracy i dostałam dokumenty do wypełnienia oczywiscie jesli chcesz 80% przez cały rok bo jak wolisz 100% a po pól roku 60 % to możesz to zgłosić przed zakończeniem pierwszej części urlopu !!! Wszystko masz opisane u nas w forum ZUS krus itd :)

kaczuszka ja pije melise od niedawna robię sobie z dwóch torebek na noc wypijam tak godzinę przed położeniem sie spać i w zasadzie śpię jak niemowlę nawet jak na siku wstaje to ide jak lunatyk czasem sie zastanawiam czy do toalety chodziłam . Pomaga mi napewno bo do tej pory zaśniecie graniczylo z cudem tlukłam sie po 2 lub 3 godz zanim mnie wzięło a teraz chwilka i odlot :) w dzien jak mam nerwy tez sobie zaparzam ale z jednej torebki bo inaczej chodzę nie przytomna a pic możesz ja pytałam gin :)

Nisiao to ja już się całkiem tracę w tych terminach - patrząc na Twój suwaczek mamy wiekowo identyczne ciąże, a ja mam termin z OM na 06.01;-) Chociaż na USG lekarz tak się za każdym razem trochę od niego oddala, więc jak tak dalej pójdzie to na luty się załapię:-D A poważnie to teraz obstawia 14-16 stycznia i ja też coś czuję że do tego czasu mogę spać spokojnie;-) Zresztą jak większość dziewczyn planuję wyżerkę w Święta:wink:

Fifka słodkie to zdjęcie jest:) A Konradek widać dzielnie się spisuje w roli starszego braciszka:) Ślicznie:-D

Dona współczuję lekarki - masz rację by zmienić, może uda Ci się znaleźć na necie jakieś opinie o dobrym pediatrze, żebyś mogła się czymś zasugerować...

Anisen co do Lidla to ja często wertuję ich stronkę, jak akurat pamiętam;-) Nowości - Lidl Polska
A ten macierzyński chyba można zacząć wybierać do ok. 6 tyg. przed porodem, tak coś kojarzę ale nie wiem więc najlepiej gdzieś się upewnić:)

Kurczę, widzę że nie tylko ja tak mam, ale wstałam dziś po 10, zjadłam śniadanie, ogarnęłam troszkę kuchnię (no może za duże słowo, sam zlew:-D) i stwierdziłam, że najchętniej bym poszła znowu spać;-)
Ale mój m tak mnie dziś pozytywnie zaskoczył że aż mnie zatkało, mówi że od jutra maluje ściany w naszym pokoju, w sobotę kładzie panele więc w przyszłym tygodniu się przenosimy i rozkładamy bobusiowe rzeczy:-D Do tego jutro jedziemy kupić wypatrzony kominek i będzie go montować, więc nabrał takiego tempa że aż jestem w szoku:) Chyba go tak dzidzia zmobilizowała ale aż miło patrzeć jak się uwija;-)

Bandytka 10dni super ja też odliczam ale mam jeszcze 23 dni a liczę 21 bo byle do stycznia - godzina 00 i możemy jechać:-D

Fifka jaki troskliwy ten twój starszy synuś - małego będzie miał kto bronić w końcu ma starszego brata:-)

Dzięki za podpowiedzi w sprawie gardła - poszłam do apteki i na prośbę o tabletki dla kobiet w ciąży na gardło dostałam tantum verde - ciekawe czy to chociaż skuteczne?

Ja dziś obleciałam pół miasteczka naszego, między innymi: u wampirów byłam i pani naruszyła mi jakiś nerw bo tak mnie w łokciu boli i siniak że hej; a druga już lepsza wiadomość kupiłam sobie kwiatka gwiazdę betlejemską - zobaczymy jak długo wytrzyma bo u nas gorąco w mieszkaniu;-)

Nisiao też chciałam pozałatwiać papiery do becikowego, dzwoniłam do mojego MOPS i jest potrzebne:
wniosek - można na miejscu wypisać
papier od położnej lub gina że od 10 tc jesteś pod opieką lekarską
zaświadczenia z Urzędu Skarbowego lub oświadczenia pod groźbą nieważności o dochodach za 2012
z pracy z działu kadr papier o odprowadzonych składkach zdrowotnych
jeśli ktoś jest zameldowany w innym mieście niż pobieracie becikowe (u mnie mąż gdzie indziej niż ja) to z tamtego MOPS-u dopiero po urodzeniu dziecka zaświadczenie że ojciec dziecka nie pobrał i nie będzie tam pobierał becikowego.
Odpis aktu urodzenia
Pani pytała jeszcze o całą naszą historię czyli czy od 2012 nie zmieniło się u nas finansowo i czy nadal w tym samym miejscu pracujemy?
Aha inaczej też z dokumentami jak ktoś własną działalność prowadzi

Ostatnia edycja:
Inomama - ja jeszcze nie byłam na bożo-narodzeniowym tutaj ale moze sie wybiore choc na chwilke :)

ja dzisiaj postanowilam ze w weekend zaczne gotowac na swieta zamroze i juz pierogi bigos krokiety zrobie a reszte kupie gotowce :)ja rowno 24 grudnia bede miala malego donoszonego wiec niech sie dzieje, i niech mnie maz wypiesci ze tak powiem moze na nowy rok wejdziemy calą trójką :)

My dziś z mężem zwiedzaliśmy porodówkę-jesteśmy zadowoleni:-) trochę przeraził nas fotel do rodzenia..:eek:

Agagsm i Inomama
dziękuje bardzo za odp nadal nie wzięłam tego antybiotyku,bo w dzień nie boli a jak się położę to tak...:eek: i zdurniałam już,chyba jednak muszę go wziąć..?! Dziś w nocy spałam przytulona do zimnej margaryny:eek:

Dona jak mnie denerwują tacy lekarze!!!!!!!Bym normalnie zjadła!!!!Co za tempy babsztyl!!!!Masz rację-zmień!
Anabas pytałas o plan świątecznych działań?Mój jest następujący:nogi do góry i leżeć:-D ewentualnie siedzieć sobie na bb:-D zamówiłam jedno ciasto,drugie na szybko zrobię,jedzenie da mama,wigilia u nich i u teściów,święta też,a dom ogarnie mąż-bo przecież ja nie moge zważywszy na mój brzuch:-D

Nisiao
ja tak jak Vinga uważam że termin liczy się z om a nie z usg

nie pamiętam która pytała o melisę-jak najbardziej można-mięta natomiast nie jest wskazana jak by co;-)

Vinga Milusia Nisiao jesli chodzi o termin to jesli liczyc u wszystkich od OM to bylaby katastrofa ... bo np u mnie cykle nie sa typowo 28 dni czy nawet te 31, tylko ja mam cykle ttrwajace 45-55dni (nieregularne ale ja wiem kiedy mam owu bo mierzylam tempke)... a wtedy od OM wychodzilaby mi ze mam ciaze starsza o prawie trzy tygodnie... czyli niby skonczony 37 tydzien ale jednak dopiero 34 i co wtedy ? dlatego wdlg lekarzy najbardziej miarodajny termin to termin z pierwszego USG czyli z tego co sie wykonuje pomiar przyziernosci miedzy 11 a 14 tygodniem ciazy ... wtedy dziec rosnie w miare rownomiernie a nie tak jak teraz przeroznie w zaleznosci od dziecka ... u mnie to sie wlasnie zgadza ... a serio jakbym nie mierzyla tempki i nie wiedziala kiedy mam owu, to od mojej miesiaczki mialabym trzy tygodnie roznicy w dzidziulku czyli teraz konczylabym 37 tydzien ... ale wiem ze jest dopiero 34

Ja tak czytam o tych terminach porodu, to już sama głupieje... bo u mnie to była taka dziwna sytuacja, że ja odstawiłam tabletki, żeby zajść w ciążę i 10 kwietnia miałam pierwsze krwawienie z odstawienia i od tej pory zaczęliśmy się starać. Następne krwawienie wystąpiło 10 maja, ale mój gin stwierdził, ze to nie była miesiączka, bo wg niego wcześniej doszło do zapłodnienia i to mogło być plamienie międzyowulacyjne :/ więc sobie jakoś tak wyliczył i przyjął, że zajść musiałam gdzieś w okolicy 1-3 maja i termin pierwszy wyznaczył na 29 stycznia. Potem na usg doprecyzował, go wg wielkości płodu i wyszło mu 26 stycznia i teraz na każdym usg niby jest ten termin. Ale ja mam wątpliwości, bo gdybym przyjęła do obliczeń 10 kwietnia, to termin wychodzi mi na 16 stycznia i powiem Wam, że jakoś pod skórą czuję, że to "mój" termin będzie właściwy... Sama nie wiem - może jednak panikuję trochę jak to mówi moja przyjaciółka :/
Co myślicie o tych obliczeniach w moim przypadku?

reklama
milusia pamiętam, że któraś z nas (chyba Fifka) pisała o mięcie, pieprzową można pić, ale nie wolno nam polnej mięty :)
Kasieńka, Siva to fajnych macie lekarzy, mój to nawet by sobie głowy nie zawracał tym, żeby mi dokładnie wyliczyć termin porodu gdyby coś się nie zgadzało.
Siva ja już w ogóle w takim razie nie wiem co i jak ;)

Do góry