reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczeń 2014 :)

reklama
to ja tez po wczesnoszkolnej ale pozniej zrobilam jeszcze oligofrenopedagogike i logopedię i teraz pracuje z niepełnosprawnymi dziećmi w klasach integracyjnych i prowadze terapie logopedyczna

co wyscie sie wszystkie umowily czy co?? ;p
moze do irlandii ktora przyjedzie przedszkole otworzyc :) Bo by sie przydalo jakie porzadne :) :) :)

donka to tak prywate troche pouprawiam ale zapytac musze...Bo moj maly nie mowi R..znaczy tak prawie omija to r w wyrazach...Ma 2 lata 3 mies...I nie wiem czy powinnam jakies cwiczenia juz z nim robic na to, a jesli tak to jakie?? Bo nie chce czegos zawalic. Dodac musze tyllko ze jest dwujezyczny I polski bedzie niestery drugim jego jezykiem bo jednak w przedszkolu prawie 9 godzin jest. Czy jest juz moment zeby sie tym interesowac czy dac mu jeszcze czas az opanuje mowienie w zupelnosci (bo teraz to mowi jeszcze dosc nie wyraznie I czasem zdarza mu sie mieszac polski z angilskim naraz w zdaniu)...

Sorry dziewczyny za prywate...

Ostatnia edycja:
Sali hehe a to ciekawy wykład choć ja kiedyś sama na własne oczy widziałam jak kleszcz łaził po trafie i wlazł nam na koc więc w tym co piszesz za pewne dużo jest prawdy :-) Poza tym nieźle się uśmiałam z tego "kamikaze kleszcza" :-D

Malinka możesz :-D Mój ma zaraz dwa lata a koce dalej się przydają :tak: Później zawsze może też służyć jako kocyk do posiedzenia na trawie na podwórku! Ja mając i kilka lat dalej te koce małe ciągałam :-D

Tamtusia
wiem o czym mówisz bo ja tak w pierwszej ciąży miałam... co przyniosłam L4 to wychodziłam płacząc widząc moje dzieci które się tuliły i mówiły że za mną tęskną... teraz z maluchów awansowały do szkoły! Tylko chyba z 2 dziewczynki zostały jeszcze w zerówce :tak: a tak są nowe dzieci więc już tak nie przeżywam... aczkolwiek bardzo tęsknie za pracą!

Pustiszi
bo tak własnie moze być... jedna osoba łapie kleszcze i nic a druga złapie jednego i balerioza :-(

Vinga Anbas
hehe jak ja już piszę na forum to piszę sporo ale czasem ciężko mi przysiąść.... zwłaszcza ostatnio...

Mąż dzwonił ze od szefa dostaliśmy sajgonki gratis za to że kolejnego synka się spodziewam :-D Haha bo gadał z mężem ze dawno nas nie było! Mmmmmm zaraz amu przyjedzie!!

wysprzatałam pokoik umyłam okna i stwierdzam ze kolory Mikusiowego pokoju miały być slonecznikowo-orzechowe są perfidnie żółto-brązowe nic to nie zmieniam kupie naklejke z małpami bądź obrazki zdobędę i jakoś będzie sie młody musiał przekonać :p

teraz naleśniki ze srem zrobie i moze wieczorem kopytka i the end dnia nie ma ...

Ooo, Pustiszi, a może podrzucisz mi trochę kopytek? Całe wieki nie jadłam, ostatni raz jak jeszcze Mama robiła, a to już ponad półtora roku, jak Jej nie ma... Ale bym zjadła, takich odsmażonych, z sosem i z pieczarkami... Mhmmm, aż mam ślinotok, chociaż dopiero obiad zjadłam :)

Anbas twój syn ma jeszcze czas na to aby prawidlowo opanowac wymowę głoski r. ta gloska powinna byc prawidlowo realizowana w wieku 5 lat- to jest spawa indywidualna. (u niektorych dopiero wskakuje u 6 latkow)przy czym powinien te głoske zastępowac głoską "j" a na pozniejszym etapie głoską "l". nie mialam nigdy do czynienie z dziećmi dwujęzycznymi, w sytuacji gdy konkretna głoska (w tym przypadku r) jest tak odmienna w realizcji, bo w angielskim wymaiwana bez drgań środkiem języka, a w polskim co najmniej 2 drgania czubkiem jezyka uderzanie o podniebienie za gornymi zębami. zwroc uwage na to w jaki sposob wymawia głoske "s" czy nie wciska jezyczka między zęby - to moze wynikac z angielksiego "th". i z takim problemem juz moglabys pracowac, natomiast z r dalabym na razie spokoj. jak bedzei starszy jezeli nadal nie bedzie pojawialo sie r to wtedy zacznijcie od zabaw dźwiękonaśladowczych (np motor) a pozniej to juz konkretne cwiczenia logopedyczne języka. tak jak mowie jezeli mowi "j" to wszystko jest ok w wieku 2 lat. moja córka od kilku miesiecy wlasnie weszla w etap gloski L chociaz jak cos szybko mowi to jeszzcze czasem powie J. mam nadzieje ze chociaz troszke rozwialam twoje watpliwosci i pomoglam

Dzieki bardzo kochana :) Ja tak szczerze to nie mam pojecia co I kiedy powinno byc wymiawiane dlaego zapytalam zeby w razie czego moc cos zrobic a nie obudzic sie z reka w nocniku jak to sie mowi.
A powiedz mi jeszcze jesli mozesz...czy to normalna rzecz jesli dziecko mowi jakas litera juz (w sensie umie wymowic) a czasem I tak zastepuje ja inna mimo ze go poprawiam itd? Bo tak mamy np. z literka K. na poczatku nie umial wcale potem wymawial T lub B zamiast K a teraz juz lanie umie powiedziec k a I tak czesto mowi sie sie nazywa Buba albo Tubus...
Czy moze to jest tak ze w zestawieniu z innymi literami jest latewiej cos wypowiedziec a cos trundniej...jemu np. slowo TAK wychodzi super a Kubus juz nie...

reklama
Do góry