reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczeń 2014 :)

Magsus - my zdecydowaliśmy się na takie pieluszki, wśród znajomych nie znam nikogo, kto by się na to pisał. Generalnie wszyscy, jak jeden mąż odradzają. Ale taka nasza decyzja. Póki co kupiliśmy 3 pieluszki kieszonki, w przyszłym tygodniu pierzemy, żeby zobaczyć ile schną, zarówno pieluszki jak i wkłady, chcemy też sprawdzić jak wygląda wsiąkanie i tak dalej. W internecie można znaleźć dość sporo informacji, jednak chciałabym porozmawiać z kimś kto tego próbował a takich osób na prawdę jest mało! Czy warto? Finansowo niby raz się szarpnie a później tylko koszty prania - woda, prąd. Częste pranie - u nas to nie będzie akurat bolesne, bo i tak pierzemy co drugi trzeci dzień.

Dużo pytań odnośnie tych pieluszek jeszcze mamy, takich bardziej od strony higienicznej, ale powoli się dowiadujemy co i jak i chyba w to pójdziemy :)
Tutaj takie dwa główne filmy, które zbyt dużo nie mówią o tych pieluszkach, ale taki wstęp do tematu
Pieluszki wielorazowe - YouTube tutaj trochę eko-bełkot :) którego nie lubię, mimo, że staramy się być chociaż odrobinę eko.
Pieluchy wielorazowe (kieszonki) - PRZEWIJANIE I PRANIE - YouTube

Próbki z Johnsona przyszły : D Awww!

reklama
Mąż już lepiej, pospał, zjadł, właśnie poszedł do lekarza (mamy przychodnię w sąsiednim bloku to go samego puściłam). Pewnie mu ten lekarz nic konkretnego nie powie, byle dał skierowanie na dalsze badania... i może zwolnienie, choć nie wiem, czy mąż będzie chciał siedzieć w domu...

ja dostałam jakiś czas temu grzechotkę z fisher price, muszę się porejestrować na reszcie stron, które wpisała Pustiszi

Marika niewiem jak bardzo teściowa sie wtrąca w ich życie ale ja sobie nie mogę wyobrazić gdzie miała bym czas przy dwójce dzieci zeby doprowadzić te pieluchy do porządku ona ma tylko synka ale ja i przy Julii nie miałam czasu na nic tym bardziej ze nawet jako noworodek spać nie chciała tylko 3 lub 4 drzemki w dzień po 15 lub 20 min wiecej ja usypialam niż trwało jej spanie :(

dziewczyny a czy któraś z was kupowała ciuchy dla dziecka w pepco ja dla Julii 2 letniej kupiłam dresy i nie jestem zadowolona po pierwszym praniu wyglądają fatalnie, widziałam ze maja niedrogie ciuszki dla maluszkow ale niewiem czy tez takie kiepskie jakościowo???

miejski bandyta podziwiam i trzymam kciuki zeby to było łatwiejsze niż mi sie wydaje :)

Malinka oby u Twojego mezulka było tylko przemeczenie bo jeszcze by brakowało zeby maz sie rozchorowal ale taki sam typ jak moj zeby niewiem co sie działo do lekarza nie pójdzie i dwa razy musiałam do niego pogotowie wzywać to była grypa ale on odrazu ma 40 stopni temp i majaczy a ja nie mam siły go z luzka zwlec :(

Anisen, z dynią to nie pomogę, nawet nigdy nie jadłam :-)

Inomama - ja miałam w trakcie karmienia antykoncepcię - jakiś zastrzyk brałam, ale za diabła sobie nie przypomnę co to było :-D

magsus, co do pieluch to nie próbowałam, ale nawet nie myślałam żeby używać - za wygodna jestem :-)

magsus, on dopiero co skończył 2-tygodniowy urlop... od poniedziałku poszedł znów do pracy... dlatego to dość dziwne jest bo przecież nie był przemęczony... no cóż, zobaczymy co powie lekarz...

ja kupiłam kilka rzeczy dla małego w pepco, ale jeszcze nie prałam... serio się tak szybko niszczą?

Malinka ja niewiem jak body ani takie ciuszki małe ale te dresy to nieźle wyglądały i po praniu na kolanach i lokciach sie zmechacily a nie sa polarowe tylko takie jak dresy po bokach miały cienki pasek z cekinów srebrnych i oderwlo sie to w pralce takze nie jestem zadowolona ale nie bardzo żałuje bo jakieś grosze dałam i właśnie sie zastanawiam jak inne ciuchy u mnie ten sklep jest nowy wcześniej nie byłam w nim ale słyszałam ze tanie rzeczy maja

Cześć Dziewczyny
Dawno mnie nie było, bo odkąd mąż wrócił, nie mam jakoś czasu spokojnie usiąść i pisać, ale śledzę Wasze wpisy na bieżąco, żeby nie być w tyle ;) Brzuchol mi wywaliło jeszcze bardziej – biegam już jak kot z pęcherzem za jakąś zimową kurtką za rozsądną cenę, bo w moje standardowe 36 już się nie dopinam w niczym L Dziś kupiłam kozaki na płaskim obcasie, bo ja oczywiście z tych co to wzrostu sobie obcasem dodają, a w wysokich nie wyobrażam sobie z brzuchalem biegać, a poza tym nogi mi puchną, a ja mam szczupłą stopę i łydkę normalnie i w swoje kozaki nawet bym się nie wcisnęła. Ogólnie przerażają mnie powoli te wydatki, ale staram się na innych rzeczach oszczędzać, bo to co trzeba dla dzidzi i dla mnie kupić to mus.

Czikusia dasz radę kochana – oszczędzaj się, łykaj te paskudztwa, bo to wszystko dla Waszego dobra
Tina nie szalej ze sprzątactwem, bo ja ostatnio tak sobie pozwoliłam, że potem dwa dni nie mogłam się ruszać L
Malinka 3mam kciukasy, oby w pracy cały czas było tak fajnie
aniia gratki auta. My też zmieniliśmy teraz na nowsze i większe (kombi) z uwagi na dwójkę maluchów za niedługo ;)
Bandytka ja cię dokłanie z psiną rozumiem – sama mam 3 letną sukę labradora, która włosy gubi na potęgę (przynajmniej dwa razy do roku) i ogólnie sierść fruwa wszędzie. A do tego jeszcze sypia u nas w sypialni i już niedługo czeka ją wyprowadzka na korytarz – pewnie się obrazi ale muszę ją przyzwyczaić zanim Lenka pojawi się w domu, żeby potem nie myślała, ze to wina dziecka.
Anbas Ty to masz przeboje z tym pęcherzem L
Vinga współczuję rwy – mnie chwyciła tydzień po pierwszym porodzie. Myślałam, ze umrę, bo ledwo krocze się wygoiło to z innego powodu chodzić nie mogłam. Polecam Ci plastry rozgrzewające takie jak na kręgosłup – powinny Ci ulżyć.
Magsus – ale się uśmiałam z tym brakiem staników ;) ja mam odwrotny problem, bo jak po tej ciąży znowu mi biust urośnie o dwa rozmiary jak w pierwszej to już chyba tylko filmówki będę kupować, bo w normalnych sklepach już teraz rozmiaru 70 E nie mogę dostać, a co dopiero G J A co do chowaczki Twojej, to moja ma 7 lat a i tak po każdej wizycie u moich rodziców mamy telefon z pytaniem, gdzie Julka schowała np pastę do zębów z łazience ;)
Marika współczuję Ci tych przejść z pękaniem L ja to się boję najbardziej o hemoroidy, bo w pierwszej ciąży wywaliło mi strasznie i teraz znów powtórka z rozrywki się zaczyna. Mnie na szczęście w porę nacięli, ale od tego że parłam jak szalona, to zrobił mi się krwiak w środku, który musieli naciąć i dodatkowo szyć, po urodzeniu łożyska. Ale po tym dyskomfortu nie mam żadnego.
Inomama Twój mąż ma humor podobny do mojego ;) Ja też postanowiłam, ze Julka dostanie coś od siostry, bo już teraz staram się dawać jej drobiazgi za każdym razem, gdy kupuję coś dla małej, żeby jej przykro nie było, że tylko teraz o siostrze myślę.
Akuku te doły to chyba jesienne jakieś, bo ja też ostatnio płaczę z byle powodu i codziennie jakieś „dramaty” mnie spotykają, na które normalnie nie zwróciłabym uwagi. Na szczęście to przejściowe – przytulam!

Uff, chyba odpisałam co chciałam J Ja dziś popełniłam w smyku czapeczki i niedrapki dla Lenki + oczywiście koszulka dla Julki „na pocieszenie”. A w H&M kupiłam taką ciepła czapeczkę na wyjście zimowe ze szpitala i potem na spacery. I tak po troszku kupuję to i owo – teraz w zasadzie zostały mi zakupy takie dla mnie do szpitala i poduszka do karmienia. Łóżeczko z pościelą rodzice zaoferowali że nam kupią – dzięki im za to. A w piątek przychodzi stolarz i wymierzy komodę dla małej i szafkę do łazienki, bo musimy trochę przemeblować i przestrzeni dla dzidzi naszykować.

Malinka juz pisałam wczoraj na zakupowym odnośnie pepco i ich obrań-naprawde nieliczne nadają sie do użytkowania-trzeba sporo wydac zeby juz cos "normalnego" dostac...pamiętam ubrania malutkie,body itd jak byly kupione chłopcom w pepco to się pod szyja tak "rozwalały"po praniu ze szly do kosza na śmieci...kiedys mieli lepsza jakość...

Bandytko ja chyba jestem za wygodna na te eko pieluchy, wolę zwykłego pampka i nie majtać się z kupami do wyprania :p:p ale życzę cierpliwości ;)

ale dziś nakupowałam, głównie dla Nataniela: kołdra i poduszka, powłoczkę, buty zimowe, czapkę, szalik, rękawice na zimę. i wreszcie coś dla Gabrysia :) - kupiłam dwa smoczki, niby nic ale tak mnie cieszy ten zakup, ciągle spoglądam na te smoki hehe
Milusia w 100% zgadzam się z tobą, ubrania z pepco niestety są do kitu, to samo mogę powiedzieć o 5.10.15...

a zapomniałam dodać, że mały się zaraził od nas :( katarek mu z nosa leci

Ostatnia edycja:
reklama
Nie znam niestety tej firmy, bo u nas jej nie ma, a w Polsce juz mnie od dawna nie ma wiec sie nie wypowiem.
W sprawie odnosnie ilosci dzieci to kiedys mowilam,ze dwojka i ani jednego wiecej, bo potem ciezko i co nie tylko..Ale po zrobieniu naszej nr 2 a wlasciwie jej urodzeniu pamietam tydzien po porodzie stwierdzilam,ze "te dzieci u nas tak dobrze maja,ze by sie jeszcze jedno przydalo"(widac jak po porodzie szybko o bolu zapomnialam co;-)),potem mala nam dala troche popalic przez pierwsze pare miesiecy i myslenie o 3 na jakis czas sie skonczylo.Ale potem musielismy podjac decyzje,bo albo mialam na dobre zaczac prace,albo dzidzius.No i tak jakos sie nie zabezpieczalismy-bo w duchu nam brakowalo jeszcze jednego do kompletu,a ze nie mamy juz po 20 lat, Julka by nam podrosla, wtedy juz napewno chcielibysmy bobasa tylko byloby juz za pozno.No wiec miesiac niezabezpieczania i natura nam bardzo szybko pomogla.Z czego oboje bardzo sie cieszymy i nie wyobrazam sobie by bylo inaczej.A moj to jeszcze bardziej dziki bo swojego pilkarza bedzie mial....no chyba wyczerpujaca odpowiedz;-)

A tak poza tym zle sie czuje dziewczyny, zaczynaja sie moje problemy z woreczkiem zolciowym,tak jak w poprzednich 2 ciazach,dziecko zaczyna naciskac,a ja mam albo piasek albo kamienie:-(.caly czas poza tym mi sie odbija, nie mam apetytu i zgaga coraz bardziej dokucza.widac,ze niedlugo zbliza sie 7 miesiac a potem to juz u mnie niestety meczarnia...coz nie ma wyjscia wytrzymac trzeba. na zgage bede brala Gaviscon duza ulge daje, a woreczek-dieta lekkostrawna fuuj...no bo ilez mozna jesc gotowanego kurczaka z marchewka i ryzem...

Do góry