reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczeń 2014 :)

Boszzzz ale się nażarłam, ale śniadanko miałam pycha! :-)

Ja od przyszłego tygodnia zmierzam brać witaminy "ciążowe", lekarz zalecił mi branie od razu, ale wolałam stanąć tylko przy kwasie foliowym.

reklama
kochanie nie ma sensu robić jutro powtórki, tylko po 3 tygodniach od poprzedniego badania . Po tym czasie jeśli to nowe to IGG wzrośnie bardzo to będzie oznaczać leczenie a jeśli nie wzrośnie to znaczy że zakażenie stare tylko przeciwciała sie wysoko utrzymują w organiźmie (taka czasem uroda ) i będziesz wiedzieć ze masz luz. A tak zrobić wcześniej to wynik będzie niemiarodajny

ja w poprzedniej ciązy miałam Igm dodatnie ale nisko, Igg na poziomie 980, po 3 tygodniach 1000, po kolejnych 3 był 965 ale przy spadku IGm do poziomu ujemnejgo. Lekarze patrzyli i nie mogli uwierzyć w wyniki. Awidnośc bardzo wysoka.

Ostatnia edycja:
Ja badanie miałam robione 6 czerwca ..........zadzwonię dzisiaj do mojej prywatnej ginki tylko ona bierze 180zl za wizyte:zawstydzona/y:,dlatego przeniosłam się na NFZ ,bo to dużo kasy teraz dla mnie,ale chociaż na 2 wizyty pojde do niej

Anisen tłumaczysz toxo a ja jakbym recepte lekarza czytała nadal :eek: Jak to ogarnąć...

Ja w pl też płaciłam 100 prywanie, tutaj place co miesiac 150 euro poki nie przejde na ubezpieczenie partnera.. :/
ale moge robic wszystko wszedzie do bolu i nigdzie nie ma kolejek np. Jednego miesiaca mialam gastroskopie przywatnie, 4 dni w szpitalu, kolonoskopie prywatnie, i to wszystko za te 150 a i recepty wszystkie bez wyjatku 5 euro

180 to juz duża przesada stanowczo

Ostatnio edytowane przez moderatora:
na badanie tokso składa sie dwa badania : przecwiciała Igg i przeciwciała IgM . Teraz zależnie od wyniku obu albo nigdy sie nie miało toksoplazmozy ( oba wychodzą ujemne) , albo sie miało dawno i są we krwi przeciwciała ( wychodzi igg nisko dodatnie a IGm ujemne) , albo wynik jest wątpliwy to znaczy ze np przecwiciała nie zdązyły sie jeszcze naprodukować( tutaj jest kilka możliwośc bo np wynik IGG ujemny, Igm dodatni, albo Igg dodatnie wysoko przy Igm ujemnym, albo Igg dodatnie wysoko i Igm dodatnie nisko) albo są ze starego zakażenia bardzo wysoko, albo jest świeże pierwsze zakażenie (tutaj oba są dodatnie) . leczymy dwa przypadki, zakażenie nowe pierwotne i zakażenie nowe wtórne przy znaczym wzroście IGG.

Jako przykład podam Ci moje wyniki z tamtej ciązy. pierwszy wynik wysoko Igg dodatnio nisko Igm dodatnio ( wynik nieswoisty) co oznaczało ze nie iwadomo czy nowe czy stare, po 3 tygodniach powtórka, jest wzrost Igg ale mały, jest spadek IGm wynik znów nieswoisty - nie mozna wykluczyć czy nie było kontaktu w czasie 3 tygoni między badaniami, kolejne po 3 tygodniach, jest spadek Igg ale jeszcze za wysoko, jest spadek IGm do poziomu minus, ale daje za wysokie Igg. robimy avidność. Jest bardzo wysoko, znaczy przeciwciała stare. Konsultacje z 3 lekarzami o zakażeń pasożytniczych, każdy nie ma nowego, dziecko bezpieczne. W 7 miesiącu powtórka (dla kontroli i bym spała spokojnie) Igg znów spadlo trochę, Igm minus. wreszcie odetchnęliśmy

Anisen, z ciebie normalnie fachowiec od badań na toxo, widzę ;-)
A zapytam z innej bajki nieco - czy ktoś tu poza mną ma koty? My w prezencie ślubnym w ub. roku sprawiiśmy sobie dwa kociaki; z tego, co kojarzę, jak się ma koty w domu, to trzeba jakoś częściej robić badanie na toksoplazmozę?
Czy któraś z was coś wie na ten temat?

reklama
Antinetka - ja w dzieciństwie byłam uczulona na sierść kotów, wyrosłam z tego i teraz się tak zastanawiam nad moimi wynikami :/ muszę chyba poczytać na ten temat...

Do góry