reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2014 :)

Witam. Ja dzis bylam u fryzjera. Brzuch mi opadl i nie wiadomo kiedy sie zacznie. A styczen tak daleko. Zastanawiam sie czy nie brac tej nospy do konca grudnia. Tylko czy to cos da, zeby przedluzyc ten czas. Maz dzis na baletach, ma wigilie w pracy. Mam nadzieje ze to nie dzis mnie zlapie.
SIVA czasami dobrze jest wykrzyczec to co na sercu lezy.
Mnie ostatnio kasjerka zawolala w Stokrotce z konca kolejki. To bylo bardzo mile
JUSTYNAJ kurcze ten syndrom musi byc strasznie meczacy
MIEJSKIBANDYTA spokojnie, te skurcze to nic milego, mnie to i bola. U ciebie pewnie bedzie raz a dobrze :) Jak ja bym chciala tak donosic do terminu
ANISEN kupcie cos z gotowych dan na wigilie
MAGSUS mi to wlosy wypadly w pierwszym trymestrze i to doslownie polowa
VINGA to swietna okazja zeby zobaczyc jak to bedzie po porodzie. Ja bym zostawila Natana u babci
DONA mi to zabronili ruszac siusiaka. Dopiero jak mial 2 latka to napletek nie schodzil ale jeszcze nie musial. W wieku 4 lat na bilansie mial wpusane stulejka. Bylismy z tym u chirurga i jest ok bo jeszcze nie musi zejsc. A u takiego noworodka to przesadzaja. Pediatra przy badaniu tylko rozerwala i bardzo go bolalo, chirurg wypisal antybiotyk. Terax synek tak sie boi, ze ktos krzywde mu zrobi, xe nie pozeala dotykac do siusiaka. Moj M mowi ze u niego w ogole dopiero w okresie dojrzewania napletek zszedl
ANISEN a czemu nie pieluchowac?
FIFKA super ze bioderka ok. Ja jak urodzilam synka to byl taki boom, ze pierwszy raz mial usg w wieku 2,5 miesiecy
JUSTYNAJ. mialam ten lek. Jest przewaznie wypisywany nowotworowcom. Kiedys wzielam jedna kapsulke bo strasznie mi tam pieklo i swedzialo. Spoznial mi sie okres a gin na ta tabletke powiedzial ze jak moglam to zrobuc, tak zaryzykowac jak nie wiem czy jestem w ciazy
AKUKU wspolczuje dla meza

reklama
Marika a czemu chcesz tak wstrzymywac ? przeciez ciaza jest donoszona ? ja to sobie zycze wczesniej bo latwiej urodzic , bo mnejsze dzieciatko mniejsza glowka i ogolnie latwiej z doswiadczenia swojego nawet te 10 dni juz daje duzo... a w zwiazku z tym co napisalas na wzytowym ... nie ma sie co nastawiac na taki straszny porod bo potem wszystko bedzie sie wyolbrzymiac :) troszke optymizmu :) bedzie dobrze ...

Nie pielu****e sie szeroko z dwóch powodów : po pierwsze takie cos ogranicza ruchy dziecka a ma ono ćwiczyć stawy a nie mieć ja zstane a drugie to ze taka pieluszka to sie przesuwa, marszczy, przekręca i już po chwili moze być inaczej niz sie ją załozyło i zamiast leczyć moze pogłębić problem albo go stworzyć jesli nawet go nie ma. Dlatego jeśli dziecko zdrowe to nie pielu****emy, jesli jest jakaś wada to rechabilitacja i np orteza sztywna dopasowana do danego dziecka.
Kiedyś kazali pieluchować na zapas i np moja siostra jest takim tragicznym skutkiem tego :(. Od bioderka poszlo do kręgosłupa i teraz ma przy kręgosłupie dwa stalowe pręty i już nigdy nie będzie w pełni sprawna :( A urodziła sie zdrowa, prześwietlenia bioderek do 6 miesiąca ( wtedy robiło sie prześwietlenia nie USG) super, dopiero po roczku wyszlo ze jest bioderko jedno rozwalone i nózka nie lezy tak jak trzeba w panewce stawu biodrowego.

Trudno jakos przeżyję wigilie nie wigilijną.

co do napletaka to ja swoim chlopcom nie ściągałam(Kubuś w sumie go nie miał),jak zaczęli łapać coś to sami sobie nie świadomie ściągali i nie miałam nigdy z tym problemu:-p
Zastanawiam się jak to będzie z cipusią:-D:szok: (ja zawsze same siuraki musiałam przewijać bo młodsze rodzeństwo to sami bracia:-D)

Pieluchowania też nie uznaję-chyba że lekarz od bioderek tak będzie kazał,na pewno sama nie będe tego robić:tak: "bo tak niby trzeba"

A i cukru do wody też już nie będe dodawać:-D(moja mama od początku kazała mi słodzić bo przecież dzieci muszą mieć glukozę...!!!!!!!!!!!!)i jak nieświadoma matka tak dawałam im tego cukru:baffled::szok: całe szczeście chłopaki teraz pija wodę niegazowaną bez żadnych cukrów(sami wolą wodę niż np soczek-bo te też im oczywiście czasem kupujemy)

Ostatnia edycja:
KASIENKA chce stycznia ze wzgledu na date uridzenia i o rok wczesniejsze szkolnictwo. Grudniowy dzieciaczek bedzie musial isc do szkoly w wieku 5 lat. Stad te moje parcie na styczen. Drugi powod to klinika w ktorej mam rodzic jest czynna od stycznia.
U mnie dzieciaczek i tak pinoc o tydzien mniejszy. Termin z OM mam na 6 styczen a z pierwszego USG na 14 styczen. Jednak ja watpie, ze wielkosc dziecka ma wplyw na termin porodu.
Ja wiem ze porod dobrze nie przebiegnie. Mam tam mnostwo bluzn pod sam odbyt. Szyjka cala byla pozszywana. Mialam tez dwie wypalanki na szyjce rok temu. U mnie nawet wyrwanie zeba bylo z wielkimi komplikacjami. Taka pechowa po prostu jestem
ANISEN z synkiem pierwsze usg mielismy jak mial 2,5 miesiaca. Ja raczej nie pieluchowalam, tylko czasami. Kolezanka rok temu urodzilam i na usg w 4 tyg okaxalo sie ze bioderka sa nierowne i to mocno. Pieluchowali 3 tetrami do 6 miesiaca i pomoglo. A ponoc jakby robili to od urodzenia to szybciej by sie te bioderka nastawily. To ja juz nie wiem co robic, pieluchowac czy nie

Ja mówie to co słyszałam od 2 lekarzy ortopedów i od rehabilitantów . My mieliśmy bioderko jedno na granicy normy u Kuby. Zalecono ćwiczenia i po 6 miesiącach było super. Lekarz powiedział ze jeśli by było gorzej to zakłada sie taką specjalną ortezę dla danego dziecka i koniecznie do tego ćwiczenia. No i wtedy kontrola min co 6 tygiodni .

Pierwsze USG bioderek mieliśmy jak Kuba miał 6 tygodni.

co do bioderek to moje dzieci są ze strefy ryzyka dysplazji stawów, ze względu na mnie, urodziłam się z niewykształconą panewką biodrową. prawie do dwóch lat byłam w gipsie i na wyciągu, także bardzo szybko Nataniel miał usg bioder. teraz pewnie tak samo będzie. podobno czasem dysplazja jest dziedziczna...
Marika ja też wolę, żeby mały był już ze stycznia, zawsze lepiej być najstarszym w klasie niż najmłodszym ;)

wierzcie lub nie ale teściowa pomyła mi okna! chyba się przejęła tym, że moja mama nie chce małego wziąć do siebie.

MILUSIA to tak jak moja mama dawalaby tylko soki, a one tylko szkodza.
A pielegnacja cipusi jest przerazajaca. Ja podpatrzylam u corci siostry. Najgorzej przewija sie, jak jest kupka a tam mnostwo zakamarkow
ANISEN u nas lekarze od bioderek to kaza wkladac pieluchy. Nic wiecej nie zalecaja
VINGA wow super ze tesciowa sie ruszyla pomyc okna.
Ja ostatnio dwa umylam a dwa zagonie jutro meza do roboty

Hej!!

Ja na szybko bo idę Konrada zaraz lulać i Adriana karmić (hm... w odwrotnej kolejności...)

Właśnie podczas kąpieli która miała miejsce przed chwilą zobaczyłam ze Adrian ma DWA JAJECZKA!!! :-D:-D:-D:-D Znalazło się skubane!! Nawet nie wiecie jak się cieszę że obejdzie się bez zabiegu.... Teraz byłabym w 38 tygodniu ciąży więc akurat widocznie dopiero miało zejść. :tak:

Ja też nie pielu****ę z tego powodu co Anisen właśnie... skoro bioderka sa zdrowe niech ma ta swobode ruchów To samo tyczy sie becików i krepowania...

bede pózniej jak dzieciarnia pójdzie spać :-)

reklama
A co jakby cos z bioderkami bylo nie tak i jeszcze te usg sie przedluzy? Przeciez jakas dysplazja moze sie poglebic. Nikt po urodzeniu nie mowi, jakie sa te bioderka. U nas to zalecaja te pieluchowanie

Do góry