reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2013 :))

agaagaaga spokojnie i Julce bezsennosc minie :) a co do charczenia u Nas też sie zdarza i katar u Olka jest od urodzenia, dzis byla polozna i powiedziała ze mógł wodami się zaciągnąć i do 3msc powinno mu minąć :) profilaktycznie psikamy wodą morską i odciągamy fridą.

ala1911 super, że Twoja druga połówka częściej bywa w domku!

Afja-Anetka no coraz większa z niego klucha. Dzisiaj go położna ważyła i już prawie 5kg waży, w ogóle jak go zobaczyła powiedziała, że bardzo się zmienił, że jak nie on :) heh najlepszy był tekst "O Oluś Ty to chyba przed chwilką jadłeś, że masz taki brzusio okrąglutki" a on po prostu się taki pulpeciasty zrobił, nic dziwnego jak co chwila głodny :)
a co do ćwiczeń w 100% Cie rozumiem przez kilka dni mi się udawało a później albo Olek marudził, albo w ogole cos innego trzeba bylo zrobic. Jednak jak z domu trzeba wyjsc to co innego.
Ja od jutra zamierzam na siłownie się wybrać, bo to coraz bliżej wiosna :) trzeba popracować nad formą :)

januarka u Nas tez z tym ulewaniem tak bywa, czasem po jedzeniu odbije raz a za drugim razem az mu sie ulewa! Dzisiaj całą koszulke mi obrzygał a nie przekładałam go jakoś duzo, tylko do odbicia go wzielam. Sama juz nie wiem o co chodzi, bo czasem nie odbije w ogole i spi bez ulewania. Taki juz chyba urok tych naszych niedojrzałych brzuszków! :) co do suchej buzi położna kazała mi zmienić płyn do kąpieli na emolium, choc ja go kapie w oilatum wiec to chyba raczej podobne. Zobaczymy jak nie minie to wybiore sie z młodym do pediatry..

czarni ja tez juz czasem glupieje jesli chodzi o te opinie, polozna mowi jedno, lekarz mowi drugie a rehabilitantka jeszcze co innego i bądz tu człowieku mądry!

my po wizycie poloznej o ktorej całkiem zapomniałam :) na szczescie na dworze śnieżyca więc mnie na spacer z młodym nie poniosło bo by sie babka zdziwiła ze nas nie ma.. Klusek waży już prawie 5kg! Zdenerwował się troszke bo go z hustawki musiałam wyjac a on już tam prawie kimał. A i moje spostrzezenie jak hustal sie na boki to sie strasznie denerwowal, teraz przepiełam mu siedzisko i huśta się w przód i tył i rewelacja! Chwila i dziecka nie ma w sekunde dosłownie odpływa! :-)

reklama
Moja slodzinka spi wiec i ja cos skubne;)
Polozna dzisiaj byla powiedziala ze smialo mozna zaczac chodzic na spacery z tym ze jest tam tak zimno ze sie boje i chyba wstrzymam sie z wizyta u pediatry jeszcze tydz ;) Pepuszek ladny ale zaczela miec uczulenie na bepanthen bo okolice intymne ma czerwone i troche spuchly a to napewno od tego bo codziennie nim smaruje . Dzisiaj pierwszy raz cyckala smoczka i lezala i patrzala na mnie tymi pieknymi oczkami i do tego wlaczalam jej z telefonu spokojna muzyczke ;) Powoli normuja sie noce zobaczymy jak bedzie dalej ;)

pattinka ale slodziaczek z twojego synusia i jaki smieszek malutki ;)A rosnie bardzo ladnie ;)

agaagaaga moja tez ma taki czasem ciezki oddech raz na jakis czas ale to pewnie wody jeszcze zalegaja ;)

milusia dobrze wiedziec z ta chusta bo chcialam w nia zainwestowac bo moja mala przyzwyczaila sie do raczek ;) Mnie jak w ciazy plecy nie bolaly tak teraz troche zaczynaja ja sie zdecyduje na rowerek stacjonarny ktory za jakis miesiac zakupie bo minie wtedy polog ;)

Afja jasne my mamusie musimy miec choc troche relaxu i czasu wolnego;) Ja to nieraz nie wiem w co rece wlozyc ;)

czarni to niefajnie z tym mieszkanie troche nieoplacalna sprawa i do tego ciagle palic trzeba by cieplo bylo. I badz tu teraz czlowieku madry jak kazdy ma inne zdanie ale mam nadzieje ze pepuszek twojej coreczki szybko sie zagoi ;)

martinek no to corcia pieknie przesypia noce sama sie juz tego doczekac nie umiem bo jak narazie moj maly ssak co chwile glodny ;D I jest przesliczna laleczka ;)

januarka to maly glodomorek sie robi ;) Wiesz ja chyba zly zakup zrobilam z lezaczkiem bo on jest bardziej na prosto i ona jest na niego za mala a nie da sie go w dol dac;/

Cześć , bardzo dawno nie pisałam ale często podczytuje co u Was i Waszych maluchów:) Widziałam , że sporo maluszków ma problem z zaparciami, mój też miał ... Nie mam dużo czasu więc tylko napisze jak my sobie z tym poradziliśmy.
Pierwsze popołudnie kiedy miał zaparcia był istny armagedon prężył się , buźka czerwona jak burak i płacz. Zrobiłam mu napar z majeranku (takiego zwykłego co do gotowania używam) 1 łyżeczka na ok. 200 ml wody 5 minut. Po niecałej godzinie była i kupa i bąki ... :) Wypił może 30 -40 ml. Na drugi dzień też mu podałam to wypił 50 ml i na tym koniec . Karmie piersią więc teraz ja pije dwa razy dziennie napar z majeranku i tymianku (można jeszcze kminek ale ja go nie znoszę) i tak samo po 1 łyżeczce na ok. 200 ml z tym że parze 15 minut , czasem nawet dłużej jak mi się zapomni :p .

aa i bym zapomniała , odstawiłam herbatke koperkową zarówno dla Kacperka i dla siebie tą na laktacje.
Bardzo dużo mam mówiło mi że po tym właśnie miały problemy z kupką i bąkami a czasem to jak dziecko kolki miało to sie okazało ze one je powodowały...

Całuje wszystkie mamusie i mam nadzieje że nasz sposób pomoże też Waszym pociechom :*

Ostatnia edycja:
czarni -moze zglos sie do poradni chirurgicznej -lepiej jak specjalista to zobaczy,przynajmniej bedzie wiadomo co sie dzieje i bedziesz spokojniejsza,u mojaj natalki pepuszek juz wyglada calkiem niezle,w czwartek na kontrol wiec sie okaze czy wsio ok

januarka-wspolczuje przebojow z siostra,my z bratem jak juz nie mieszkamy razem to jakos sie dogadujemy a wczesniej to masakra byla,a za dzieciakow to bilismy sie non stop,a on tylko rok mlodszy

martinek-mojej natalce tez oczka ropialy i doktor zalecila delikatnie opuszkiem palca uciskac wewnetrzna czesc oka,sam kacik,delikatny masaz pomogl,no i sol

a u mnie zima na dobre wrocila,sniegu nasypalo a na ogrodku juz krokuski sie z ziemi wynurzaja.nawet dzis na spacerku nie bylysmy,bo zawierucha sniezna za szok.ja che juz wiosne:-)

hej dziewczeta
Witam sie i ja dopoki Klusek spi ;)
Juz rano produkowalam tego posta, ale cos nacisnelam i zniknal;/a teraz weny brak wiec tak ogolnikowo...
My zmagamy sie od wczoraj z zaparciami i twarda kupka. Masakra jak to takie malenstwo musi sie nameczyc zeby cos tak wielkiego naprodukowac ;/
Jutro wybieramy sie na zakupy, bo Jan juz jest taki dlugi, ze spiochy wszystkie zamale :) A dzis spodziewamy sie gosci- moje siostry o dziwo wpadaja.. zobaczymy co to bedzie...
Poza tym mnie tak wysypalo na szyji, ze juz nie wiem co to moze byc.. w pon mamy wizyte u lekarza wiec musze poczekac. Ale wyglada to okropnie i nosze apaszki i husty.

Januarka
- bardzo, ale to bardzo wspolczuje przezyc z siostra. Ja to znam bardzo dobrze ze swojego zycia, a ja mam tak razy dwa- ale na szczescie mieszkaja ode mnie 1,5h drogi, wiec zostaje tylko tel a tel nie musze odbierac :) Dzis przyjezdzaja, wiec zobacze co to bedzie-czy ich z domu nie pogonie :D A Ty sie trzymaj i badz twarda! p.s. Mam nadzieje, ze malutkiemu bieguna przeszla !

Patinka
- Ale slodziakten Twoj Olek! Poranne wygibaski! Gimnastyka buzi i jezyka:D
Oj mam nadzieje, ze szybko minie Wam ten skok rozwojowy, bo slyszalam ze to nie jest za mile i dla Malucha i dla nas- my mamy to przed soba. A co do jedzenia mojego Brzdaca to powiem Ci ze w dzien ja go przetrzymuje do 4h ale w nocy nie bardzo sie da. I tez wlasnie jak sie juz uspokoi to biore go do pionu i odbijam, ale po nastepnych 40ml jest znowu to samo placz i nerwy, wiec nie wiem co to moze byc. A co do rutyny to my tez zaczelismy MAlego kompac codziennie medzy 19-20 i poprostu inne dziecko- je i zasypia bez marudzenia. Takze utrzymamy to:) A co do hustawki to moglabys podac firme i nazwe jaka masz?

Martinek- Slodka Niunia! Az by sie schrupalo!!! Ah i zazdroszcze tych przespanych godzinek w nocy!!!

Czarni-
Staram sie i walcze, co by go nie bujac i nie trzymac, bo na serio moj kregoslup wieczorami wyje o pomoc;/ Wiec robimy rundki lozeczko wozek lezaczek i nie jest zle :) Choc w wozku jeszcze sie kaze bujac, ale to juz lepsze niz na rekach- biceps cwicze:D
Co do wyjazdu Twojego M to glowa do gory dacie rade :) Wiele rodzinek tak zaczyna i wszystko konczy sie dobrze :)

Milusia
- ja tez zakupilam huste, ale jeszcze nie uzylam-boje sie ze juz w ogole Maly nie bedzie chcial sie ode mnie odczepic:p A na razie walczymy zeby wszedzie tylko nie na raczkach :)

Olciaa- kurcze mi tez jedna mama mowila, ze jej maly mial jeszcze gorzej po wodzie koperkowej;/ i teraz mam do myslenia czy odstawic czy nie;/

Pozdrawiam babeczki ;*

witajcie
dawno nie pisałam.. ale poczytuję was w wolnej chwili :tak:

muum to be a karmisz piersią czy mm? bo jeżeli piersią to polecam zjeść kilka jabłek.. powinno pomóc troszkę maluszkowi.. a super świetny niezawodny sposób żeby moja mała się 'odblokowała' to rosołek.. chyba dlatego że tłusty.. bo jak zjem troszkę to od razu kupkę rzadką zrobi i dziecku lżej..

alicja32 to tak jak u mnie.. też śnieżyca taka że nic za oknem nie widać:tak: dawno takiej zimy nie było :tak: najgorsze że z domku nawet wyjść na spacer się nie da :-(

gosia0811 super że noce już coraz lepsze :-)

patiinka każdy sposób dobry żeby maleństwo uśpić :-) chyba w huśtawkę muszę się zaopatrzyć :-)

u nas pomalutku.. w nocy moja mała pięknie spała.. obudziła się tylko raz.. za to w dzień spała tylko 1 godzinkę.. teraz jej się przysnęło ale też tylko pewnie na chwilkę..
mojej Alusi też coś charczy w nosku.. nie wiem czy to katar czy nie..

ooo właśnie się budzi.. pospała całe 30 minut..
buziaki dziewczyny :-)

Alicja akurat nie mam takiej potrzeby bo mój pediatra jest chirurgiem dzieciecym i jeszcze coś tam ma wiec mu ufam bede psikac oktaniseptem i potem na kontrole

mum_to_be my mamy fisher price'a dokładnie taką:
FISHER PRICE HUŚTAWKA RAINFOREST K6077 P (3020686854) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. sprawdza się rewelacyjnie. Olek uwielbia w niej siedzieć nawet nie musze jej włączać wystarczy że włącze tą karuzelke a on siedzi i obserwuje jak to moja mama mówi "swoje robaki" :) ta huśtawka ma wiele funkcji buja sie na boki, w przod i tył, jakies 3 melodyjki (wesoła, spokojna i odgłosy natury) no i karuzelka. My z melodyjek jeszcze nie korzystalismy ale bujanko i karuzelka jak najbardziej :)

caroline huśtawke jak najbardziej polecam :) super, że malutka normuje sobie spanie w nocy oby tak dalej!

Olek mi całe mleko chyba zwymiotował jakie zjadł a teraz śpi.. nie wiem czy już za duzo bylo, ale to dziwne bo przerwa miedzy karmieniami byla ponad 4 godziny.. poczekam az sie teraz obudzi i zobacze co bedzie.. biedactwo moje :(

Zglaszam ze wyladowalismy z Hania w szpitalu. Przez poprzednia noc z kataru zrobił sie brzydki mokry duszacy kaszel z wyciekajaca z buzi gęsta robiącą sie w bomble wydzieliną. Tutaj małą odessali podlaczyli pod kroplowki. Na razie mamy zaleconą inhalacje przez cała noc bo inaczej ta wydzieliną małej gestnieje i znów ten sam problem. Podlaczyli ja tez pod monitor funkcji życiowych bo traciła chwilami oddech. Ja od wczoraj od rana nie śpię także sobie wyobraźcie cały dzień noc i kolejny dzień bez snu i non stop w stresie. Juz wysiadam a mimo to nie moge usnąć bo cały czas patrzę na ten monitor i na nią w obawie ze coś znów będzie nie tak :/

na razie to tyle... Nie za bardzo moge was teraz poczytać ale mam nadzieje ze chociaż u Was wszystko z maluszkami w porządku bo nikomu nie życzę taki wrażeń jak my mamy.

reklama
Caroline-mm niestety karmie wiec niewiele juz sposobow mi zostalo do wykorzystania.

Patinka- dziekuje, bujaweczka juz obczajona i bede czaic sie na ebauy na uzywana ;)

My dalej bez kupy :( Siostry pojechaly- jezzzu ile to jest wrzasku ruchu i w ogole przy 4ce dzieci w domu w tym dwojka jest 3 i 5 letnie! Chyba bym tak dlugo nie wytrzymala, ale w sumie to bardzo sie ciesze ze przyjechaly bo starszaki sa rozkoszne i tak slodko do mnie mowili @ciociuniu@ :D

Do góry