reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2012

Masaż sutkow jest jak najbardziej bezpieczny.
glupie jest popadnie ze skrajności w skrajnośc nie dajmy się zwariować :] zreszta jak ktoś nie chce bo się boi, ma obawy itp to nic się nie robi wbrew sobie bo po co? Ja próbuje na sobie,jezeli wydarzy sie z powodu. Masażu sutkow jakas katastrofa, to ja za nią odpowiem. :)

Ja wlasnie wstalam, jem płatki cynamonowe z mlekiem, dziś termin porodu ale wiem, ze nic z tego :p

reklama
hej

Anastazja powodzenia z sesja

Asteria moze mala w ten sposob swietuje swoj pierwszy miesiac? Jutro bedzie lepiej:tak:A jak z malym?

Kasia
trzymam kciuki

Anielkaa u nas ostatnio bylo duzo szumu kolo tego kiedy rodzic i z 14 dni po terminie zmienili na 10.

u mnie jakos leci, nawet mam chwile na neta;-)

Krupka - to, że masaż sutków może wywołać silne skurcze jest akurat normalne (przy masażu wydziela się oksytocyna, która za skurcze odpowiada). To jak silne one będą zależy od organizmu kobiety - jej wrażliwości na hormon. Jednak niezależnie od tej wrażliwości takie pobudzanie organizmu do produkcji oksytocyny jest bezpieczniejsze i mniej inwazyjne niż kroplówka.

Moim zdaniem, każda rozsądna kobieta zauważy, kiedy skurcze stają się zbyt mocne i zaprzestanie masażu. Dodatkowo nie bez powodu jest podany sposób "dwie minuty masażu - trzy minuty odpoczynku i tak przez 20 minut". Dodatkowo masaż należy natychmiast przerwać, jeśli skurrcze pojawiają się co 3 minuty i trwają ponad minutę. To pozwala kontrolować reakcje organizmu tak, by sobie i dziecku nie zaszkodzić.

Jak ktoś mimo tej wiedzy czuje się niepewnie - może jak najbardziej omówić temat z położną/lekarzem, czy nawet poprosić, by mu taki masaż wykonano. Ale szczerze, ja bym sobie odpuściła pomoc personelu. Jakoś nie uśmiecha mi się wizja ginekologa przez 20 minut ugniatającego mi sutki. ;)

U nas w szpitalu położne polecają, z tego co wiem, w innych też.

A skuteczność... Lajtway pisała - wszystkie metody wywołania porodu (poza cc) są skuteczne dopiero gdy dziecko zdecyduje się urodzić. :) Kwestia podejścia, czy mimo to będziemy je stosować :)

to jest porażające, odkąd wstałam zdążyłam się tylko ubrać i tkwię przed monitorem.. a przepraszam po katalogowałam zdjęcia bo mam zamiar wywołać niektóre ;)

Ja sie wykapalam, umylam łazienkę, wyszłam do łóżka, oglądam tv, a zaraz muszę posprzątać mieszkanie i odkurzyc :) a pózniej zapłacić mieszkanie i do sklepu..

Ja leciutko plamię, więc może coś się w końcu zaczyna dziać (zwłaszcza, że tym razem to nie plamienie po stosunku :p). Zrobiłam sobie spacer z psem, za moment ogarnę mieszkanko, potem połażę dookoła stołu :p Na dwór już nie wychodzę - zimno i wieje, a ja moje uszy dopiero zdążyłam zaleczyć. Jeszcze mnie dwa pełne dni kuracji czekają i wolałabym, zeby na tym się skończyło ;)

Strzyga - zatem zazroszcze ci, ze COKOOLWIEK sie dzieje, bo u mnie nic, zero.. Mimo wysprzatalam całego mieszkania, odkurzacz, mycia kabiny prysznicowej z góry, na dół.. Mimo chodzenia po schodach.. Uh.. Jeszcze może dziś wieczorem ujmuje podłogę na kolanach, pózniej już będę czekać :D

Ja dzisiaj też nie zamierzam z pidżamy się przebierać;-) Wczoraj położyłam się o 20. do łóżka i tkwię do teraz.
A tak w ogóle to mam od godziny naprawdę parcie żeby urodzić do końca następnego tygodnia:-)
Pochwalę się...dostaliśmy ważne pismo z sądu i muszę się stawić 30 stycznia. Więc czy będę rodzić czy nie muszę tam być:-) Inaczej ślub znowu będzie odłożony na potem.;-) Z wrażenia, aż rozbolało mnie podbrzusze;-)

Chyba wszystkie już mamy parcie na poród w niedługim czasie, nawet Alka, której sie nie spieszylo zupełnie :D
ja sobie dałam spokój, tak czy siak najwyżej we środę, środa już niedługo, szkoda mi tylko trochę siebie bo wtedy na wywolanie w szpitalu pewnie bardziej sie namecze...

Ide wysuszyc włosy i do sklepu, - A. Poprosił o śledzie w śmietanie na kolacje :D te z was, które nie maja siły ruszyć sie z łóżka proszę składać zamówienia co do zachcianek, kupię wam przy okazji Haha :p

reklama
Hej Mamuśki- ale się przez te kilka dni rozpisałyście. Za nic Was nie nadrobię.
Strzyga- wow, może rzeczywiście coś się zaczyna,pewnie P. się cieszy?
Kasia- bądź dzielna, może jeszcze dziś będziesz mieć Swoje Maleństwo przy sobie.
Gabryś- ja poproszę coś mega słodkiego-snickers, mars, twix. Albo czekoladę, tak mnie nachodzi na słodkie a nic nie mam.No może poza czekoladą, ale ta leży sobie grzecznie spakowana w szpitalnej torbie i póki co nie chcę jej ruszać:-D.
Dziś już lepszy nastrój mam, objawów porodu brak, skurczy brak.Tylko ten okrutny hemoroid-skubaniec jeden.
I póki co nie spieszy mi się do porodu-chyba sama zostanę jak Wy zaczniecie wywoływać wcześniej;-).
Na szczęście sprawa ze zwolnieniem, co mi zagubili w pracy, się wyjaśniła.brak porozumienia między działem kadr a płac-co za bałagan mają,aż się ciężarna musiała osobiście ciągnąć do pracy.

Do góry