marys16
Fanka BB :)
marys, ja dostałam właśnie skierowanie na obciążenie glukozą ale po godzinie, co ciekawe zaznaczyła mi na tym skierowaniu glukozę z obciążeniem i glukozę na czczo...czy jedna nie wyklucza drugiej?? Nie łapię się czasem w tych badaniach
Anisia ja tez mam ze najpierw nadczo a pozniej z obciazeniem.Maryś - są dwa typy testu na glukozę z obciążeniem. Przy pierwszym bierzesz 50 g glukozy i czekasz godzinę. Przy drugim bierzesz 75 g i czekasz dwie godziny.
Anisia - raczej się nie wykluczają. Glukozę na czczo robi się poprzez pobranie krwi żylnej. Po tym pobraniu możesz wziąć dawkę glukozy i zrobić test obciążeniowy. Chociaż dziwne to-to. Zazwyczaj jest tak, że robią glukozę na czczo i dopiero gdy coś jest nie tak zlecają test obciążeniowy.
ale nie wiem czemu mam miec 75g tej glukozy? w pierwszej ciazy robilam 50g i wyniki byly ok.
wypic to sie da. slodkie strasznie ale jakos polknelam. za to jak dla mnie to po wypiciu bylo mi nie dobrze. bo nad czczo a tu kubeczek slodkosci dali. strasznie mnie mdliło i marzyłam tylko o gorzkiej herbacie. ale jakos ta 1godzine wysiedzialam. a teraz mam wypic wiecej i wysiedziec 2godziny. nie rozumiem czemu.Ciekawa jestem jak bardzo to jest wstrętne, ta glukoza do picia, bo słyszałam, że ma się po tym odruch wymiotny
a ja bym poprosila mamy by byly w gotowosci ale by przyjechaly dopiero jak po porodzie i przyjezdzie do domu przekonasz sie ze ich pomoc jest ci niezbedna. bo jestem przekonana ze se swietnie sama dasz rade, a chormony moga robic swoje i obecnosc ogos dodatkowego moze cie irytowac draznic.A po urodzeniu nawet planujemy z Mezem, zeby poprosic jedna Mame na tydzien i druga Mame na drugi tydzien do pomocy. Maz bedzie w pracy, a ja jesli bym miala cesarke, to wole na poczatku uwazac :-) A z Mama zawsze razniej :-)
gratuluje!!wczoraj byłam na badaniu prenatalnym już drugim, wszystko jest w porządku i do styczniowych dzieciaczków dołącza kolejnu chłopczyk )
jak wejdziesz na watek i u gory z lewej strony masz napis temat:styczen 2012 to pod tym jest takim drobniejszym drukiem."pokaz pierwszy nieprzeczytany" jak to naciszniesz to automatycznie przeniesie cie do postu na kotrym oststni raz bylas logowana.a ja mam pytanko.. kiedyś mi wpadło w oko że mogę wątki zacząć przeglądać od ostatnio przeczytanego - coś w tym stylu.. i teraz tego znaleźć nie mogę.. mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi bo teraz to za każdym razem wchodzę w subskrypcje i szukam w danym wątku na czym skończyłam i po prostu chciałabym sobie to ułatwić... z góry dziękuję za pomoc