reklama
Dorotka_23
Fanka BB :)
A ja wysłuchałam expose. Becikowe obcinają "najbogatszym" przy pierwszym dziecku... Co znaczy najbogatszym?
Wiecie kochane jak jest w Francji?
Tu jest tak ze becikowe płaci sie przed urodzeniem dziecka około 7-8 mc ciazy a przysługuje sie kazdemu kto urodzi dzidzie nie zaleznie od dochodu rocznego z tym ze maciezynskie zaczyna sie od 8 tyg przed porodem do 6 tyg po porodzie.Pozniej mozna isc do pracy lub poprosci tzn opieke społeczna o 6 mc dodatkowym maciezynskim z tym ze jest płaceone bardzo mało a po skonczeniu 6 mc dodatkowego maciezynsiego niestety czeba wracac do pracy.
My juz z sunia po długim spacerku.Moja psina sie wykompała w lodowatej rzeczce brrrr a teraz siedzi si sie suszy.
Tu jest tak ze becikowe płaci sie przed urodzeniem dziecka około 7-8 mc ciazy a przysługuje sie kazdemu kto urodzi dzidzie nie zaleznie od dochodu rocznego z tym ze maciezynskie zaczyna sie od 8 tyg przed porodem do 6 tyg po porodzie.Pozniej mozna isc do pracy lub poprosci tzn opieke społeczna o 6 mc dodatkowym maciezynskim z tym ze jest płaceone bardzo mało a po skonczeniu 6 mc dodatkowego maciezynsiego niestety czeba wracac do pracy.
My juz z sunia po długim spacerku.Moja psina sie wykompała w lodowatej rzeczce brrrr a teraz siedzi si sie suszy.
Witam .
Becikowe dostaniem, na szczęście .
Dzisiaj po spacerku z Młodą, na tydzień mięska na obiadek nakupione (błogosławiona zamrażalka! ;D), parę witaminek w owockach, a teraz idę robić obiadek, dla małża placki ziemniaczane a dla mnie i Tośki naleśniki .
Troszkę brzusio pobolewa, ale to chyba dlatego, że wszędzie pod górkę i jeszcze trzeba wózek przed sobą pchać... Ehh.
Zdrówka i pozdrawiam!~
Becikowe dostaniem, na szczęście .
Dzisiaj po spacerku z Młodą, na tydzień mięska na obiadek nakupione (błogosławiona zamrażalka! ;D), parę witaminek w owockach, a teraz idę robić obiadek, dla małża placki ziemniaczane a dla mnie i Tośki naleśniki .
Troszkę brzusio pobolewa, ale to chyba dlatego, że wszędzie pod górkę i jeszcze trzeba wózek przed sobą pchać... Ehh.
Zdrówka i pozdrawiam!~
Asteria
Wdrożona(y)
no ja sie tez zaliczam do becikowych mam...
u nas na obiadek dzis ryba i frytki
u nas na obiadek dzis ryba i frytki
nie .... 85tys zł rocznie - mówimy o brutto to 7008zł brutto miesięcznie.... czyli jakieś 5000 netto na miesiąc ... więc my to przekraczamy, bo liczy się dochód obojga razem, a nie tylko jednego.... i nie będzie raczej tak jak któraś z
Was pisała, że nie macie ślubu więc liczy się jeden dochód - to się trochę teraz zmienia i jeśli ojciec dziecko uzna, mieszkacie razem itp to liczy się dochód obojga niestety
ale jest szansa dziewczyny, że do stycznia ta ustawa nie zdąży przejść .... gorzej będzie za rok bo my np nie dostaniemy zwrotu z podatku z tytułu ulgi na dziecko, no chyba, że sobie jeszcze jedno dorobimy
niki222
Alka- to ja pisałam ale i tak z moim A. nie mamy razem dochodu netto ok,5 tyś.I masz racje, że jest szansa że mogą tego nie podpisać za szybko.
fazerkamm
85tys. rocznie taki dochód to kolosalne pieniądze jak dla mnie
reklama
22marietta
jak tylko o tym powiedzieli to babcia kochana moja odrazu do mnie zadzwonila i powiedziala ze nie mam co panikowac becikowe bedzie ... bo takiego dochodu to my nie mamy....
no a ja dzis aktywna na dworek z malym nie poszlismy tylko porzadkowalismy w ciuszkach alez ten moj skarb szybko wyrasta ze wszystkiego... pol szafki oproznilam bo za male... i takim cudem mam wolne pol komody dla Ani lub Gabrysi a teraz bąbel śpi obiad na gazie a ja "odpoczywam" tzn próbuje bo małą chce mi żebra połamać chyba ałć boli....
no a ja dzis aktywna na dworek z malym nie poszlismy tylko porzadkowalismy w ciuszkach alez ten moj skarb szybko wyrasta ze wszystkiego... pol szafki oproznilam bo za male... i takim cudem mam wolne pol komody dla Ani lub Gabrysi a teraz bąbel śpi obiad na gazie a ja "odpoczywam" tzn próbuje bo małą chce mi żebra połamać chyba ałć boli....