reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczeń 2012

reklama
Wiecie kochane jak jest w Francji?
Tu jest tak ze becikowe płaci sie przed urodzeniem dziecka około 7-8 mc ciazy a przysługuje sie kazdemu kto urodzi dzidzie nie zaleznie od dochodu rocznego z tym ze maciezynskie zaczyna sie od 8 tyg przed porodem do 6 tyg po porodzie.Pozniej mozna isc do pracy lub poprosci tzn opieke społeczna o 6 mc dodatkowym maciezynskim z tym ze jest płaceone bardzo mało a po skonczeniu 6 mc dodatkowego maciezynsiego niestety czeba wracac do pracy.

My juz z sunia po długim spacerku.Moja psina sie wykompała w lodowatej rzeczce brrrr a teraz siedzi si sie suszy.

Witam :).

Becikowe dostaniem, na szczęście ;).

Dzisiaj po spacerku z Młodą, na tydzień mięska na obiadek nakupione (błogosławiona zamrażalka! ;D), parę witaminek w owockach, a teraz idę robić obiadek, dla małża placki ziemniaczane a dla mnie i Tośki naleśniki ;).

Troszkę brzusio pobolewa, ale to chyba dlatego, że wszędzie pod górkę i jeszcze trzeba wózek przed sobą pchać... Ehh.

Zdrówka i pozdrawiam!~:)

alka 85 tyś?:eek: nie mniejsza kwota czasem?
nie .... 85tys zł rocznie - mówimy o brutto to 7008zł brutto miesięcznie.... czyli jakieś 5000 netto na miesiąc ... więc my to przekraczamy, bo liczy się dochód obojga razem, a nie tylko jednego.... i nie będzie raczej tak jak któraś z
Was pisała, że nie macie ślubu więc liczy się jeden dochód - to się trochę teraz zmienia i jeśli ojciec dziecko uzna, mieszkacie razem itp to liczy się dochód obojga niestety :(
ale jest szansa dziewczyny, że do stycznia ta ustawa nie zdąży przejść .... gorzej będzie za rok bo my np nie dostaniemy zwrotu z podatku z tytułu ulgi na dziecko, no chyba, że sobie jeszcze jedno dorobimy :)

reklama
jak tylko o tym powiedzieli to babcia kochana moja odrazu do mnie zadzwonila i powiedziala ze nie mam co panikowac becikowe bedzie ... bo takiego dochodu to my nie mamy....
no a ja dzis aktywna na dworek z malym nie poszlismy tylko porzadkowalismy w ciuszkach alez ten moj skarb szybko wyrasta ze wszystkiego... pol szafki oproznilam bo za male... i takim cudem mam wolne pol komody dla Ani lub Gabrysi :) a teraz bąbel śpi obiad na gazie a ja "odpoczywam" tzn próbuje bo małą chce mi żebra połamać chyba :( ałć boli....

Do góry