reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2012

reklama
dziewczyny, znalazłam coś takiego

Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane było przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu. Wymóg został zawieszony do 31 grudnia 2011 r.
Zaświadczenie potwierdza fakt odbycia co najmniej trzech wizyt u ginekologa - w każdym trymestrze ciąży. Musi zostać wypisane na specjalnym formularzu określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2009 r. "w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka".
Wzór zaświadczenia lekarskiego dostępny jest w portalu becikowe.com
Formą opieki medycznej, o której mowa w rozporządzeniu, są świadczenia zdrowotne udzielane w ramach:
  1. podstawowej opieki zdrowotnej;
  2. ambulatoryjnych świadczeń specjalistycznych;
  3. leczenia szpitalnego.
Niewiele z tego rozumiem....
to znaczy, że nie trzeba przed 10 tyg. ale trzeba jakieś zaświadczenie potwierdzające 3 wizyty? :szok:

Nagapalma-to ze troszke daleko to fakt ale gdzie indziej bedziesz miala takie widoki jak pola pieknej fioletowej lawendy i 10 miesiecy w roku sloneczka:) Marys16-a jak mozna wiedziec gdzie zamierzasz rodzic bo jesli we francji to nie wiem czy wiesz ale do 3 misiaca ciazy nalezy to zglosic w CAF-ie bo inaczej nie dostaniesz becikowego na dzidzie placone jest w 7 miesiacu ciazy i w tej chwili jest tego jakies 700euro.

donia 1980 chyba wyglada na to, że zaświadczenie lekarskie trzeba dać, że co najmniej od 10 miesiąca chodziło się do lekarza, było na 3 USG itd. ogólnie czy się dbało o dzidzię tak w skrócie. karta ciąży chyba nie musi być, tylko to zaświadczenie, ale pójdę do położnej w czwartek i się jeszcze dokładnie dowiem

Donia po porodzie pojdziesz do lekarza i on Ci wypisze 3 daty wizyty z USG . Jak pisze wyzej z kazdego trymestru ma byc jedno usg. Mozesz tez wysłać męża zeby Ci to załatwił :)

dziewczyny widzialam dzisiaj 1 raz swoja fasolinkę :-) ma 6,1 mm bilo serduszko. Roznica z USG i według OM mam jeden dzień. Tak więc termin mam na 28 stycznia. Malo co nie rozwylam się jak bóbr.

Niepokoi mnie jedno. Mam wyniki morfologii i mam WBC 4.9 a norma jest 4.0-10.0 spr z poprzednia ciązą i miałam WBC 7,5 nawet 8,8 kurczę. lekarz uwaza wynik za dobry ale ja oczywiscie jestem dociekliwa:tak:

Anisia - Katowice :)

Aga - 10 miesięcy słońca powiadasz ??? jacieeee :szok: super :)

Marcia - jak lekarz mówi, że jest oki, to się nic nie przejmuj :) będzie dobrze , super, że widziałaś fasolkę :)

Więc tak:-) Karta ciąży może sobie być założona nawet w 40 tc(do becikowego) nie ma znaczenia - w szpitalu zabiorą ją Wam jako dokumentacje medyczną:-)
Jak urodziłam Laurę to i tak lekarz jeden i drugi wszystkie wizyty zapisywali na formularzu:-)

donia 1980 ja bym się raczej pokusiła na ten 10tc:-D tutaj nigdy nic nie wiadomo....Przecież tak na dobrą sprawe w 2009r mieli znieść becikowe, bo im się za mało dzieci rodziło... Nigdy nie wiadomo kto i czym nas zaskoczy:-D

Marciaa tak sem patrzem i widzem, że Twój Nikoś jest calutki miesiąc młodszy od mojej Luśki:-D Też z 21.???:-D

Noooo..... Teraz to mi suwaczek idealnie tygodnie pokazuje:-D:-D

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry