reklama
donia 1980
Fanka BB :)
dziewczyny, znalazłam coś takiego
Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane było przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu. Wymóg został zawieszony do 31 grudnia 2011 r.
Zaświadczenie potwierdza fakt odbycia co najmniej trzech wizyt u ginekologa - w każdym trymestrze ciąży. Musi zostać wypisane na specjalnym formularzu określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2009 r. "w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka".
Wzór zaświadczenia lekarskiego dostępny jest w portalu becikowe.com
Formą opieki medycznej, o której mowa w rozporządzeniu, są świadczenia zdrowotne udzielane w ramach:
to znaczy, że nie trzeba przed 10 tyg. ale trzeba jakieś zaświadczenie potwierdzające 3 wizyty?
Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane było przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu. Wymóg został zawieszony do 31 grudnia 2011 r.
Zaświadczenie potwierdza fakt odbycia co najmniej trzech wizyt u ginekologa - w każdym trymestrze ciąży. Musi zostać wypisane na specjalnym formularzu określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2009 r. "w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka".
Wzór zaświadczenia lekarskiego dostępny jest w portalu becikowe.com
Formą opieki medycznej, o której mowa w rozporządzeniu, są świadczenia zdrowotne udzielane w ramach:
- podstawowej opieki zdrowotnej;
- ambulatoryjnych świadczeń specjalistycznych;
- leczenia szpitalnego.
to znaczy, że nie trzeba przed 10 tyg. ale trzeba jakieś zaświadczenie potwierdzające 3 wizyty?
Nagapalma-to ze troszke daleko to fakt ale gdzie indziej bedziesz miala takie widoki jak pola pieknej fioletowej lawendy i 10 miesiecy w roku sloneczka Marys16-a jak mozna wiedziec gdzie zamierzasz rodzic bo jesli we francji to nie wiem czy wiesz ale do 3 misiaca ciazy nalezy to zglosic w CAF-ie bo inaczej nie dostaniesz becikowego na dzidzie placone jest w 7 miesiacu ciazy i w tej chwili jest tego jakies 700euro.
Emmm
Fanka BB :)
donia 1980 chyba wyglada na to, że zaświadczenie lekarskie trzeba dać, że co najmniej od 10 miesiąca chodziło się do lekarza, było na 3 USG itd. ogólnie czy się dbało o dzidzię tak w skrócie. karta ciąży chyba nie musi być, tylko to zaświadczenie, ale pójdę do położnej w czwartek i się jeszcze dokładnie dowiem
Marciaa
Mamma 04.2010 i 02.2012
Donia po porodzie pojdziesz do lekarza i on Ci wypisze 3 daty wizyty z USG . Jak pisze wyzej z kazdego trymestru ma byc jedno usg. Mozesz tez wysłać męża zeby Ci to załatwił
dziewczyny widzialam dzisiaj 1 raz swoja fasolinkę :-) ma 6,1 mm bilo serduszko. Roznica z USG i według OM mam jeden dzień. Tak więc termin mam na 28 stycznia. Malo co nie rozwylam się jak bóbr.
Niepokoi mnie jedno. Mam wyniki morfologii i mam WBC 4.9 a norma jest 4.0-10.0 spr z poprzednia ciązą i miałam WBC 7,5 nawet 8,8 kurczę. lekarz uwaza wynik za dobry ale ja oczywiscie jestem dociekliwa
dziewczyny widzialam dzisiaj 1 raz swoja fasolinkę :-) ma 6,1 mm bilo serduszko. Roznica z USG i według OM mam jeden dzień. Tak więc termin mam na 28 stycznia. Malo co nie rozwylam się jak bóbr.
Niepokoi mnie jedno. Mam wyniki morfologii i mam WBC 4.9 a norma jest 4.0-10.0 spr z poprzednia ciązą i miałam WBC 7,5 nawet 8,8 kurczę. lekarz uwaza wynik za dobry ale ja oczywiscie jestem dociekliwa
Ania_789
Mama uroczych córeczek;-)
Więc tak:-) Karta ciąży może sobie być założona nawet w 40 tc(do becikowego) nie ma znaczenia - w szpitalu zabiorą ją Wam jako dokumentacje medyczną:-)
Jak urodziłam Laurę to i tak lekarz jeden i drugi wszystkie wizyty zapisywali na formularzu:-)
donia 1980 ja bym się raczej pokusiła na ten 10tc tutaj nigdy nic nie wiadomo....Przecież tak na dobrą sprawe w 2009r mieli znieść becikowe, bo im się za mało dzieci rodziło... Nigdy nie wiadomo kto i czym nas zaskoczy
Marciaa tak sem patrzem i widzem, że Twój Nikoś jest calutki miesiąc młodszy od mojej Luśki Też z 21.???
Noooo..... Teraz to mi suwaczek idealnie tygodnie pokazuje
Jak urodziłam Laurę to i tak lekarz jeden i drugi wszystkie wizyty zapisywali na formularzu:-)
donia 1980 ja bym się raczej pokusiła na ten 10tc tutaj nigdy nic nie wiadomo....Przecież tak na dobrą sprawe w 2009r mieli znieść becikowe, bo im się za mało dzieci rodziło... Nigdy nie wiadomo kto i czym nas zaskoczy
Marciaa tak sem patrzem i widzem, że Twój Nikoś jest calutki miesiąc młodszy od mojej Luśki Też z 21.???
Noooo..... Teraz to mi suwaczek idealnie tygodnie pokazuje
Ostatnia edycja:
reklama