reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczeń 2012

reklama
Mandat z PiP minimalny to 1000... A jak firma nie była wcześniej karana to max mogą nałożyć mandat 2000 zł. I weź tu na kary zarób... A powiedzieli Ci jaki jest powód kontroli? Lepiej, żeby to księgowa robiła, bo jak zaczną Ci zadawać pytania, to pewnie i tak będziesz odsyłać kontrolera do księgowej.

Powód kontroli jest nam znany, oczywiście - staramy się o zwrot podatku. Ale wszystko już spoko - księgowa dostarczy papiery pani urzędniczce na biurko :)
No, to jeden problem z głowy. Mogę spokojnie jechać rodzić.

Gabryś - każde dziecko ma swoje tempo rozwoju - niektóre dzieci rodzą się w pełni rozwinięte w 36 tygodniu ciąży, a inne w 39 lądują w inkubatorze, bo nadal płucka nie dają rady. jeżeli dziecko nie rodzi się w 40 tygodniu, to może to wcale nie jest obiektywny 40 tydzień, tylko np. ciąża jest młodsza niż wynika z miesiączki, a dodatkowo może się rozwijać nieco wolniej niż rówieśnicy.

Co do ryzykowania - oksytocyna podawana w kroplówce może zaburzyć tętno dziecka np. To jest zagrożenie zdrowia, a czasami nawet życia. Poza tym znam osobiście dziewczynę, która w 42 tygodniu dostała oksytocynę na wywołanie, a dziecko kompletnie to zignorowało i urodziło się 2 dni później, na dzień przed planowaną drugą dawką oksy (u nas w szpitalu nie można jej podawać dwa razy, czy nawet dwa dni pod rząd - za duże ryzyko wg naszych lekarzy).

Mi się też już nie chce chodzić w ciąży, męczyć się, mieć mdłości i bóli krzyża, zgagi, opuchniętych kostek, latać co pięć minut do łazienki itp, ale nie wyobrażam sobie stosowania metod niosących choćby cień ryzyka dla mojego dziecka. Zwłaszcza, kiedy termin porodu nie minął.

Swoją drogą - dostałam na moje ucho Dicortineff - laryngolog stwierdził, że po pierwsze jest mniej szkodliwy niż (nie działający na mnie) Otivin, a po drugie i tak zaraz urodzę, więc większych szkód nie wyrządzi... W pełni zachwycona nie jestem, ale od swojej położnej usłyszałam, że lepszy Dicortineff niż dalszy rozwój infekcji i późniejsze zarażenie Młodego... Tak więc wkraplam i klnę na swoje uszy.

Asiuk - a tą wodę utlenioną się stosuje jako kuracje powtarzaną, czy jednorazowo. I ile to ma zostać w uchu? :)

Strzyga zaleceniem laryngologa było zakrapianie wody utlenionej do chorego (bolącego) ucha 3 razy dziennie tak długo "jak długo będzie się pienić (stos. u Jakubka trwało tydzień)- ale fajnie buzuje ~P będzie miał atrakcję:-D. No i powiem że ładnie zadziałało- wyleczony stan zap ucha bez żadnych antybiotyków i sterydowych kropli. A tak poleżeć sobie z 3 minutki wystarczy uchem do góry .
no ucho potrafi rozsiać bakterie po organizmie także lepiej sie zastosować do zaleceń. wode stosuj pomiędzy dicortineffem zrób sobie odstep z godzinkę

Ostatnia edycja:
Aiuk czy na ból ucha (bez stanu zapalnego) też można stosować tą wodę utlenioną? Bo mój teść się przeziębił i właśnie ucho go boli..

Wiesz bakaalia jak K. zobaczył to "zjawisko" z wodą utl. u jakubka to poprosił żebym i jemu zakropiła (on ma wiecznie zawalone mega okropnie zatoki i to czołowe- coś w twoim stylu) a to wiadomo wszystko połączone, no i przygłuchy przez to trochę też jest- to jak mu zakropiłam wodę to też pieniło się i mówił że mu super odetkało. P.bólowo nie działa więc "zwykłe przewianie" nie wiem czy pomoże- nie powiem Ci kochana nie chcę wprowadzac w błąd. Ale jesli to z przeziębienia to na bakterie na 100% zadziała. Napewno można spróbować bo nie zaszkodzi. Jak nie ma bakterii w uchu to nie będzie się woda "pieniła"

może sama wypróbuje, bo ja właśnie tak jak Twój K. przygłucha chodzę.. zobaczymy czy będzie się coś pienić.
Czyli położyć się i wkropić kilka kropel, to potem wysycha czy ma wylecieć?

Wiem wiem, macie racje, jednak mam nadzieje, że rozumiecie tez moje powody dla których mam zdanie takie a nie inne..
wlasnie wróciłam ze sklepu, zrobiłam małe zakupy spożywcze, kupiłam na kolacje chleb tostowy, szynkę i ser - bedą tosty :)
wylazlam jakoś z siatkami na górę, i umylam naczynia. Nienawidzę tego robić już, twardnieje mi przy tym za każdym razem brzuch :/

Aaaa, i kupiłam sobie najzwyklejsza na świecie oranzade taka jaka się pilo jak byliśmy dzieciakami i jestem zachwycona jej smakiem Haha :)

tosty sama bym zjadła, Gabryś ;) My zawsze z P. w urządzeniu do sandwichów robiliśmy, a że nam się zepsuło to już dawno nie jedliśmy, w wakacje często zapiekanki z bułek robię ;D

obiad zrobiony ;-) A P. jeszcze nie ma.. niby za 20min ma być.

reklama
A moje urządzenie do tostow smiga w najlepsze więc bedą tosty :D

Ja wlasnie postanowiłam po dwóch latach jeszcze raz wziąć się za czytanie mojej ulubionej książki, trylogii ' millenium', pierwsza cześć ma ponad 500 stron więc nie będę się nudzić może :) ogólnie to kocham czytać książki :)

Do góry