Bakalia a Ty pracowałaś przed ciążą czy też pracujesz jeszcze?
Bo o OFE słyszałam tyle, że mój mąż ma na pewno. Mnie jeszcze nic nie przyszło i nie wiem, przyjdzie jak nie pracuje?
ja nie pracowałam przed ciążą, bo w styczniu złożyłam papiery do MOPS o opiekę nad moją mamą (która jak pisałam już polega na tym, że jeżdżę z nią do lekarza, na zakupy ogólnie nie wychodzi sama bo choruje na serce) i od tego momentu MOPS płacił za mnie ubezpieczenie do ZUSu, oczywiście musiałam złożyć oświadczenie że rezygnuje z nauki, pracy itd. A tydzień temu przyszedł do mnie list z ZUS, że od stycznia 2011 roku mam obowiązek założenia konta w OFE bo odprowadzane są składki do ZUS na mnie i jak do stycznia 2012 tego nie zrobię to ZUS mi wylosuje OFE.. , więc wyszukałam interesującego mnie "pakietu" i złożyłam formularz.
A że jestem z P. po ślubie, to teraz jak składałam papiery o przedłużenie opieki nad mamą, to dowiedziałam się że MOPS będzie mi tylko opłacał składki społeczne a zdrowotne będą odprowadzane z ubezpieczenia P. więc zgłosił w swojej firmie mnie żebym miała te zdrowotne ubezpieczenie, no i po porodzie małego zgłosi bo ja nigdzie "nie pracuje" - chociaż ta opieka jest liczona jako praca.