reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2012

no własnie,dla jednych to 4 tyś netto na rodzinę wyda się ogromnie duzo ale to zalezy z jakiego punkut widzenia patrzy. Na forum jesteśmy w różnym wieku i jak ktoś jest dopiero po studiach i zaczyna pracę to zarabiać 2 tyś to niewyobrażalnie duzo ale jak ktoś ma za sobą kilka czy kilkanaście lat pracy to przestaje być aż taki rarytas. Jak zarabia mniej zmienia pracę bo oprócz wykształcenia ma już spore doświadczenie, dodatkowe kursy itd
Ale jak to wchodzi od 2012 to troszkę dziwne, bo my o beckowe składamy po porodzie a pita mamy obowiązek do końca kwietnia- nie wiem jak oni tę kwestię chcą rozwiązać
Bo jak chcą zabrać becikowe to niech zarobią to dodatkowe...bo hm tam chyba jest dochód ok 600 zł na osobę czyli na 2 1200 zł czyli najniższa to chyba każdy kto choć ttrochę sie postara tyle zarobi a facet to tym bardziej powinien mieć ambicje zeby chociaż te 2 tyś przynieść do domu a ak nie mam dlaczego państwo za to płaci?
obowiązuje pit za 2010...

a ja miałam ciężką noc ale wzięłam nospę i 2 magnezy i już lepiej... ciekawe co powie gin we wtorek... byle do stycznia to tylko jeszcze 2 tygodnie :)

wydaje mi się że podstawowa wyprawka dla dzidziusia to ze 2 tysiące złotych... wózek mam po Kamilku ale za samą nową budkę i torbę bo tamte elementy wyblakły od słońcalub uległy zniszczeniu zapłaciliśmy 210 zł... a gdzie reszta jak ktoś zaczyna od początku...

Ostatnia edycja:
reklama
a jak się oddzielnie rozliczaliśmy czyli 2 pity mamy przedstawić?
tak

tak było u nas jak się Kamilek urodził w styczniu 2006 roku

to pity za 2004 roku wyszły o 2 zł za wysokie na naszą 3...

wieści od Asteria:

" ja super gotowa do wyjścia, ale dalej wszystko zależy od Niuni, ona dalej naświetlana... tak więc ciężko powiedzieć coś o powrocie do domu... Pozdrowienia dla Dziewczyn:)"

życzymy zdrówka dla Ninki
i szybkiego powrotu do domciu:)

Ostatnia edycja:
ale nie piszą czy to jest 85 tyś, brutto na całą rodzinę, bo wtedy to wcale nie tak dużo jak pracują dwie osoby. Jeżeli to brutto towychodzi dochód 4426zł na rodzinę netto, przy dwóch pracujących osobach to myślę, że wiele z nas przekroczy ten próg :wściekła/y:
donia kiedyś wklejałam link do dokładne wytłumaczenia tej sytuacji .... dochód brutto 85tys na małżonka.... więc skoro jest dwoje rodziców to 170tys więc spokojnie :) dowiadywałam się dokładnie, bo gdyby było na dwoje to też byśmy nie dostali...

a tak w ogóle to dzień dobry :)

o znalazłam:
Co dokładnie zaproponował premier?

- podwyższenie 50% wartości ulgi prorodzinnej na trzecie i każde kolejne dziecko (1668,06 zł),
- ulga prorodzinna dla 1 i 2 dziecka pozostaje w dotychczasowej wysokości,
w przypadku rodzin, w których dochód przekracza 85.528 zł na małżonka – ulga prorodzinna przysługuje wyłącznie rodzinom posiadającym co najmniej dwoje dzieci (zamożne rodziny z jednym dzieckiem nie będą mogły korzystać z ulgi),
- świadczenie becikowe w obecnym wymiarze przysługiwać będzie wyłącznie rodzinom pozostającym w I progu podatkowym (czyli z dochodami do 85.528 zł na małżonka),
- korzystanie z 50% kosztów uzyskania przychodów będzie możliwe wyłącznie u podatników zarabiających z tytułu tych umów mniej niż 85.528 zł

Czyli nie muszę się martwić, bo to nie chodzi o wspólny dochód, tylko średnia musiałaby przekraczac 85tys na każdego.... Tak więc 170tys rocznie nie zarabiamy - więc uffff będzie becikowe i będzie ulga :)

Ostatnia edycja:
Alka ale własnie w innych art, czyt. że to na rodzinę a ulga prorodzinna na członka rodziny. Bo nie wiem czy am gdzie znalazłam to był bład, bo to co Ty piszesz jest o tyle logiczne, ze chodzi o 2 próg podatkowy który jest właśnie 85 tyś ale na członka rodziny
Zobaczymy zresztą i tak nic ne zmienimy;-)

Asteria kciuki za Ninę

Mam nadzieje, że jest to potwierdzenie słów mojej teściowej, że chłopcy się nie śpieszą i rodzą się późno. Strasznie chciałabym do stycznia doczekac:-)

kurcze i to tak nagle te porody się zaczynają, ja o tyle się boje, że złapie mnie jak maz będzie w pracy a ma taka, że niestety tak szybko nie wyjdzie z niej. (dopiero jak ściągną kogoś na zastępstwo )Muszę mieć naszykowana kaskę na taksówkę chyba jakby w razie czego

reklama
Laski a wiecie może czy Pola miała planowane cc czy tak po prostu wyszło?? Nie chce jej truć tyłka takimi pytaniami, a się właśnie zastanawiam dlaczego cc :)

Do góry