reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2009

Mamjakty - trochę kicha, że te instalacje już macie, bo chciałam Cię namówić na przeniesienie zlewu w okolice okna ;-)

co do szerokości drzwi to są przepisy, ktore mówią o minimalnych wielkościach drzwi dla pomieszczeń, w których przebywają ludzie.
minimalna szerokość drzwi do kuchni, łazienki, WC oraz do innych pomieszczeń mieszkalnych w świetle ościeżnicy powinna wynosić co najmniej 80 cm. jedynie do takich pomieszczeń jak garderoba czy spiżarnia drzwi mogą być węższe

reklama
No wiem, bez sensu trochę, że instalacje już są - ja nie miałam na to wpływu, zanim wyszłam za mąż to już było porobione ;-)
A mam jeszcze taki pomysł, żeby obok lodówki dać zlew, potem byłaby szafka narożna i zmywarka, szafka wąska i płyta - tak by chyba było nieźle, no nie?
Myślę o zlewie tego typu - jedna komora, mała komora do płukania i ociekacz ale nie duży:
Zlew ASTRAL 60 B TG TEKA nowość (985856107) - Aukcje internetowe Allegro

Mamjakty to w takim razie takie wstepne rysunki tego co masz na tym rzucie ;-)

najpierw ściana z oknem:
wstawiłam Ci słupek: piekarnik, a nad nim mikrofalówka.
nad mikrofalówkę wrysowałam Ci szafkę taką otwieraną do góry - żeby wyrównać wysokość mebli, ale nie musi tego być.
zostaje Ci do okna 30 cm i pomysl czy tak Ci się podoba, czy może tu chcesz takie wąskie wysuwane cargo.
dolne szafki wrysowałam Ci takie różne - sama musisz pomyśleć jak byś chciała.
widać ten fragment góry od strony okna - na skraju nie dawałam szafki tylko półki.

druga ściana:
okap podszafkowy Ci wrysowałam.
(teraz zauważyłam, że po lewej od okapu szafka nie ma uchwytu do otwierania ;-)
i jakaś kreska mi została na ścianie, którą muszę wymazać ;-))
trochę nie pomyślałam i wrysowałam Ci żółte kafelki wiec słabo to może być widać.
póki co masz zmywarkę na tej ścianie, na lewo od zlewu, ale będziemy jeszcze myśleć jak to zrobić inaczej.

trzecia ściana - ta z drzwiami.
jak widać lodówka od drzwi (podpisana jak w lusterku).
za nią szafka 40 i ten narożnik ze zlewem.
póki co - wygląda to tak, ale pomyśle co by tu z tą zmywarką, zlewem i drzwiami obmyśleć żeby to było dostosowane do Waszych instalacji :tak:

Jeeej, Aga_q - brak mi słów!!! Aż mi głupio, że Ci czas zajmuje moją kuchnią :zawstydzona/y: Fajnie to wyszło :tak:
A co do słupka z piekarnikiem i mikrofalą - myślałam właśnie, żeby tam ten słupek wąski wstawić od ściany - ale nie wiem teraz czy nie będzie za bardzo ciemno? Tak to okno mocno obudowane?
Ale ogólny zarys już mam i o wiele inaczej można sobie wyobrazić tę kuchnię - wielkie dziękuję!!

Mamjakty - nie ma problemu - cała przyjemność po mojej stronie - ja tam lubię taką zabawę :-D

teraz jeszcze pomyślę jak to z tymi drzwiami pokombinować, zlewem i zmywarką - żeby sie to zgrało z Waszymi instalacjami :-)
posprawdzam jak to wymiarami wyjdzie jak wrysuję ościeżnicę.
bo trzeba to sprytnie jakoś pomyśleć żebyście nie przerabiali tego co macie, a z drugiej strony żebyś nie musiała od zlewu do zmywarki latać za daleko ;-)
moim zdaniem jak zabudujesz okno z jadnej strony tym słupkiem to nie bedzie źle, bo okno macie duże.
można zakończyć ten słupek na mikrofalówce i nie robić do pełnej wysokości.
pomyśl co byś ewentualnie jeszcze chciała to Ci poprawię te rysunki.
potem Ci wyślę mailem to sobie wydrukujesz.
jak pójdziesz z tym gdzieś do studia mebli to Ci zrobią wizualizację.
ale taki projekcik już wystarczy do tego żeby zrobić wycenę mebli i zastanowić się gdzie się chce szuflady, gdzie cargo, gdzie szafkę i takie tam.

Aga_q - no właśnie będziemy chcieli jakoś na dniach wybrać się do jakiejś firmy z meblami na wymiar :tak:
Ja może na priva Ci podam maila mojego, co by może dziewczyn nie zanudzać ;-)

mamjakty ja bym na twoim miejscu nie sugerowała się tak bardzo instalacją dobry specjalista robi cuda Sama przesuwałam całą kuchnię o dobre 5 metrów i wszystko działa O łazience nawet nie wspomnę bo wszystko jest poprzestawiane:-D

mamjakty ja bym na twoim miejscu nie sugerowała się tak bardzo instalacją dobry specjalista robi cuda Sama przesuwałam całą kuchnię o dobre 5 metrów i wszystko działa

to prawda. przerobić można dużo na tym etapie :tak:

Mamjakty - musisz zdecydować poprostu czy chcecie wydać trochę więcej kasy - bo te przeróbki trochę będą kosztować.
chyba, że małż szanowny z teściem sami potrafią ;-)
jeśli dojdziesz do wniosku, że chcesz trochę wydać to namawiałabym Cię na przeniesienie zlewu w okolice okna - albo zrobić narożny w tym kącie, albo zrobić zwykły pod oknem.

wydaje mi się, że bardzo fajne byłoby takie rozwiązanie:
po lewej stronie od okna właśnie ten słupek z piekarnikiem/mikrofalą i tym wąskim cargo co wymyśliłaś żeby dać od ściany.
potem miałabyś ok. 1 metra blatu i zlewozmkywak narożny dwukomorowy.
obok zlewu miałabyś zmywarkę.
za zlewem znowu miałabyś 60 cm blatu - bardzo wygodne miejsce na czajnik na przykład.
potem płyta kuchenkowa i znowu kawałek blatu z narożem.
no i lodówka na końcu.
myśle, że takie rozwiazanie byłoby bardzo funkcjonalne.
dodatkowo miałabyś więcej naturalnego światła w przestrzeni roboczej.
nie widzi Ci się takie rozwiązanie ?

pomyśl i daj znać.
teraz masz jeszcze możliwość pozmieniać i zrobić tak jakbyś chciała.

Musiałabym się zapytać męża co On na to :tak: no takie rozwiązanie nie głupie by było, wolałabym zlew w rogu bo ja zawsze marzyłam sobie, żeby pod oknem mieć roboczy blat :sorry:

reklama
Małpko przyjmij zyczenia Zdrowia i Szczęścia,Pogody Ducha i Błogosławieństwa Bożego....Spełnienia wszystkich marzeń !! Ode mnie, Piotrusia i tatusia :tak: :tak: :-) :-) :-D :-D Wszystkiego Naj Naj Naj !!!!!!!!!!!

Do góry