reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2009

Mamjakty - postaram sie wieczorkiem sprawdzić jakie mamy dokladnie modele, bo ja się na tym kompletnie nie znam :zawstydzona/y: no a co do męża, to rzeczywiście - ciągle mi gdzieś wyjeżdża, dopiero wczoraj wrócil z Pragi, a dzisiaj znowu wyjechał :-( taka praca...
a Karolka właśnie wstała, niestety nie do końca wyspana :no:

reklama
Mamjakty - a co to za pomysł z kuchenką gazową zasilaną butlą gazową ?
po co Ci to ?
będziesz chciała pilnować jeżdżenia z butlą po gaz, bo się kończy.
dodatkowo kwestia bezpieczeństwa dochodzi :eek: jesteś pewna, że chcesz mieszkać z butlą płynnego gazu w domu ?
a poza tym - tak czysto praktycznie pomyśl - lubisz myć i czyścić taką kuchenkę gazową z palnikami ?
lubisz mieć wszystko w koło klejące od gazu ?

nie lepiej kupić płytę elektryczną ?
piękna, prosta tafla. przecierasz szmatka i masz pięknie i czysto.
tylko popatrz na takie żeby miały różnej wielkości pola grzejne.

a skoro chcesz sprzęt do zabudowy to najpierw pomyśl czy chcesz piekarnik z płytą, czy może chcesz osobno płytę, a osobno piekarnik - wtedy piekarnik możesz zabudować na przykład w słupku - na dowolnej wysokości.

http://www.bosch-home.pl/produkty/piekarniki-i-kuchenki-mikrofalowe/piekarniki.html

tu masz sprzęt do zabudowy boscha.
jak klikniesz na: piekarniki ze sterowaniem do płyty to Ci się otworzy kolejna strona.
możesz sobie zaznaczyć "porównaj" i będziesz wiedziała co jaki piekarnik ma.

zastanów sie co Ci będzie potrzebne w piekarniku.
ja 10 lat temu kupowałam amicę elektryczny do zabudowy i wybrałam sobie jakis super model, który ma nawet taki rożen, na który nabija się kuraka.
nie skorzystałam ani raz.
tak samo jak z sondy do mierzenia temperatury w mięsie.

wiem, że takie rzeczy nie będą dla mnie priorytetem przy wyborze kolejnego piekarnika, ale za to będę zwracała uwagę na to żeby piekarnik miał funkcję samoczyszczenia ;-)

Aga_q - w sumie nie wiem czemu na gazową się uparłam :zawstydzona/y: Może przez to, że nigdy nie miałam do czynienia z elektryczną płytą... No i nie wiem jak ona działa, bo chyba przyzwyczaiłam się do tego, że widzę ten gaz i mogę kontrolować jego moc - i widzę, że ogień się zmniejszył czy zwiększył ... Wiem, beznadziejnie myślę :zawstydzona/y: Pewnie to kwestia przyzwyczajenia :sorry: No a swoją drogą takie płyty elektryczne bardzo mi się podobają :tak:
A czym tak naprawde różnią się te płyty elektryczne od indukcyjnych? Rozumiem, że te indukcyjne szybciej się nagrzewają i dłużej utrzymują ciepło? Tak? Ale czy w związku z tym czerpie więcej prądu?
No i ja bym chciała tak zupełnie osobno panel do gotowania i piekranik, własnie myślę o zabudowie słupkowej piekarnik, nad nim mikrofala. Podobają mi się też ekspresy do kawy w zabudowie, ale kurcza drogie są :-( Może kiedyś się o takowym pomyśli...

Mamjakty - ja myslałam tak jak ty ;-) zawsze miałam gazówkę i troszkę się bałam takiej elektrycznej, ale mąż mnie namówił i teraz w życiu bym do gazu nie wróciła :-D niestety nie wiem czym się różni taka od indukcyjnej, ja jestem strasznie atechniczna :-ptez mamy piekarnik osobno i nad nim miejsce na mikrofalę, ale jednak postawiliśmy ją w takim pomieszczeniu gospodarczym obok kuchni... przyznam szczerze, że nie widziałam ekspresu w zabudowie, muszę sobie popatrzec jak to wygląda... my mamy ekspres osobno :sorry:a plytę mamy taką Płyta ceramiczna BOSCH PKC 875T01 - porównaj ceny, sprawdź opinie i recenzje

Iza - fajna płyta :-D Co raz bardziej przekonuję się do elektrycznej :tak:
Takie pewnie głupie pytanie zadam, ale naprawdę nie znam się na takich płytach :zawstydzona/y: Jak są te kółka, jedno w drugim i na przykład mam mniejszy garnek to kładę na tym mniejszym kółku i tylko to małe mi się nagrzewa? To zewnętrzne nie? Bo nie wiem na jakiej zasadzie to działa :zawstydzona/y: I to po prawej stronie to podłużne to do czego służy? I powiedz mi czy rachunki za prąd są dużo większe?
A i jeszcze jedno pytanie, jak płytę masz szerszą to automatycznie okap też szerszy musi być?

Ostatnia edycja:
Mamjakty - możesz nagrzać albo duże albo małe kółko, w zależności od garnka. To podłużne jest pod brytfannę... okap powinien byc nad całą płytą (chyba :-p). Jeżeli chodzi o rachunki to Ci nie powiem, bo nie mam porównania, stare mieszkanko było mniejsze, poza tym mamy też ogrzewanie (pompę ciepła), które pobiera prąd ;-)

dopiszę, żeby nie bylo postu pod postem ;-) my w sumie mamy stary ten sprzęt, bo kupowaliśmy go ponad 5 lat temu :-(tak sobie teraz ogladam różne płyty i az mi sie zachcialo zmienić, chociażby na nowszy model tej co mamy Płyta ceramiczna BOSCH PKC 875N24D - porównaj ceny, sprawdź opinie i recenzje ;-) chyba pomarudzę mężowi jak wróci z delegacji :-D:-D i zwalę na Was :-p

Ostatnia edycja:
Mamjakty - wydaje mi sie, że jeśli w domu nie ma instalacji gazowej to nie ma sensu robienie płyty gazowej z butlą.
rachunki za gaz i prąd są porównywalne przy obu takich płytach.
pod ceramiczną elektryczną płytą jeżeli masz takie podwójne pole grzewcze - w sensie kółko wpisane w owal - to owal służy do stawiania takiej podłużnej brytfanki (czy jakżesz to tam się nazywa), a kółko do stawiania garnka.
płyta indukcyjna jest droższa od elektrycznej, ale zużycie energii będzie mniejsze o jakieś 20%.
dzieje sie dlatego, że nagrzewa sie tylko strefa bezpośrednio pod garnkiem.
garnki musisz wymienić.
do ceramicznej płyty elektrycznej powinno się używać garnków o idealnie prostym dnie - mogą być zwykłe emaliowane, ale nie mogą być powyginane.
do płyty indukcyjnej nadają sie tylko takie garnki, do których uda się przykleić magnasik ;-)

argument, że nie gotowałaś nigdy na prądzie mnie nie przekonuje.
pomysl o tym, że prosta tafla płyty będzie wygodniejsza do czyszczenia. jak Ci się coś rozleje to nie będziesz musiała skrobać spalenizny z palników ;-)
do gotowania na prądzie podobno szybko się człowiek przyzwyczaja.
lepsze jest wrogiem dobrego ;-)
poza tym ta butla z gazem .... hmmm ....

ja mam teraz płytę gazową, bo w bloku był gaz.
pod płytą mam dwie szuflady na garnki - co jest bardzo wygodnym rozwiązaniem, bo szuflady są wysokie i gary mam pod ręką.
w innej części kuchni mam w słupku piekarnik elektryczny i nad nim mikrofalówkę.
piekarnik jest na wygodnej wysokości. nie trzeba sie skradać do niego na kolanach ;-)

jeszcze bym Ci radziła sie zastanowić nad tym czy jest sens kupowania płyty z 5-ma polami grzewczymi.
moim zdaniem to przegięcie.
powiedz mi ile razy będziesz gotowała 5 różnych rzeczy w tym samym czasie ?
jeśli w jednym garnku będziesz miała zupę, w drugim kartofle, w trzecim mięso, a w czwartym jarzyny na ciepło - to chyba ekstremalna sytuacja.
przemyśl to sobie, bo uważam, że to zbyteczny wydatek - dopłacanie do piątego pola.

nad ekspresem do kawy w zabudowie można pomyśleć jeśli jest się wielkiem miłośnikiem kawy :-D

musisz najpierw pomyśleć jakie sprzęty byś chciała.
jakie są najważniejsze dla Ciebie.
po drugie - zmierz swoją kuchnię - bo ważne jest to jaką ilością miejsca dysponujesz ;-)

poniekąd rozmieszczenie sprzętów jest wymuszone instalacjami.
jeśli będziesz chciała zmywarkę to musi być w pobliżu kanalizacji i wody.
jeśli lodówke z kostkarka to oprócz prądu również potrzebujesz doprowadzenia wody.
jeśli decydujesz sie na zmywarkę to może zlewozmywak wystarczy półtora komory.
co do zlewozmywaka to ja polecam jakieś takie z konglomeratów czy innych tworzyw sztucznych - można sobie pięknie dobrać pod kolor blatu.
taki zlewozmywak sie wygodnie użytkuje, nie widać na nim plam od wody, nie trzeba go wycierać do sucha.
nie musi to być firmowy franke - mozna kupić dużo taniej.

edit
właśnie docztałam, że Izakab napisała, że to naczynko podłużne to jednak brytfanka :happy:
Iza - Ty piszesz, że Twój 5-letni sprzęt jest stary !!!
grzeszysz !!!

Ostatnia edycja:
Lucy- ja tez niedawno sie napisalam i mi sie wykasowalo :/ to juz sobie opuscilam. Moj maz nie cierpi gdy siedze w necie ...
Asian- Oli po szczepionce nic sie nie dzialo
Mamjakty- urzadzanie gniazdka fajna sprawa ale faktycznie mozna zawrotu glowy dostac tyle jest tego wszystkiego

reklama
Do góry