reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Starania 2019!

Dziewczyny a jak myślicie kiedy dobrze jest powiedzieć pracodawcy o ciąży? Ciężko wprawdzie powiedzieć jak się będę czuła, ale chciałabym pracować tak do końca czerwca/połowy lipca, a umowę mam do końca sierpnia i całkiem nie mam pojęcia czy jest szansa na przedłużenie czy nie... w każdym razie nie wiem czy mówic od razu po potwierdzeniu przez gina czy czekać np do końca maja lub połowy czerwca... chciałabym być fair i dac czas na znalezienie zastępstwa. Dodam że prace mam lekka, biurowa.
No wlasnie wszystko zalezy jaka to praca.. ale bez wzgledu na wszystko jest to okres chroniony wiec nic nie moga Ci wywinac.. ja np wiem ze od razu pojde na L4 jak cos bedzie bo pracuje w markecie i do tego mam prace stojącą.. wiec nie bede ryzykowac raczej bo albo stanie albo dzwiganie..

reklama
Dziewczyny a jak myślicie kiedy dobrze jest powiedzieć pracodawcy o ciąży? Ciężko wprawdzie powiedzieć jak się będę czuła, ale chciałabym pracować tak do końca czerwca/połowy lipca, a umowę mam do końca sierpnia i całkiem nie mam pojęcia czy jest szansa na przedłużenie czy nie... w każdym razie nie wiem czy mówic od razu po potwierdzeniu przez gina czy czekać np do końca maja lub połowy czerwca... chciałabym być fair i dac czas na znalezienie zastępstwa. Dodam że prace mam lekka, biurowa.
Ja bym pracowała tyle na ile będę miała siły i zgodę lekarza. A pracodawcy bym powiedziała ok 3mc dopiero

No wlasnie wszystko zalezy jaka to praca.. ale bez wzgledu na wszystko jest to okres chroniony wiec nic nie moga Ci wywinac.. ja np wiem ze od razu pojde na L4 jak cos bedzie bo pracuje w markecie i do tego mam prace stojącą.. wiec nie bede ryzykowac raczej bo albo stanie albo dzwiganie..
Wiem że umowę muszą mi przedluzyc minimum do porodu, nie sprecyzowalam, że chodzi o kolejna umowę ;) nie mam pojęcia czy pracodawca zechce mi ją przedluzyc na dłuższy czas ;) no ja fizycznie mam pracę lekka ale dość stresujaca, poza tym mam trochę leserów w tej pracy, ja z kolei jestem aż za bardzo sumienna i nie chce być wykorzystywana w ciazy i odwalac za kogoś roboty. Stąd też nie chce pracować w zaawansowanej ciąży.

Jeśli jesteś w ciąży to muszą Ci przedłużyć umowę do dnia porodu. A najlepiej żeby pracodawca wiedział od razu i jak źle się poczujesz to wtedy nie będzie robił problemu z opuszczeniem Cię do domu lub na jakieś badania do labo.

Ja pewnie bym powiedziala wczesniej , a za jakiś czas poszła na L4 i nawet trochę skłamała że planowałam dłużej ale źle się czuje.
Ale w moim przypadku jak pracuje w przedszkolu pójdę na wolne jak najwcześniej.
Ja mam mleczny śluz co mi w tej sytuacji się podoba. Lekkie ciągnięcie brzucha. Nic więcej.

Ja pewnie bym powiedziala wczesniej , a za jakiś czas poszła na L4 i nawet trochę skłamała że planowałam dłużej ale źle się czuje.
Ale w moim przypadku jak pracuje w przedszkolu pójdę na wolne jak najwcześniej.
Ja mam mleczny śluz co mi w tej sytuacji się podoba. Lekkie ciągnięcie brzucha. Nic więcej.
Mleczny śluz to u mnie był taki objaw, po którym już byłam pewna że to ciaza ;)

reklama
Wiem że to również zależy od tego jaką masz umowę. Też dość sporo czytałam na ten temat i z tego co ja wywnioskowałam musisz być w 3m ciazy żeby pracodawca musiał przedłużyć Ci umowę:) jeśli będziesz chciała poszukam info w necie na ten temat.

Do góry