reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Starania 2019!

Jeżeli sama złożysz wypowiedzenie to pracodawca nie ma obowiązku cofnąć wypowiedzenia. To czy wycofa to już z dobrej inicjatywy pracodawcy.
Dokładnie tak Balbinko jeśli 12tydz ciąży wypadł y w trakcie trwania umowy muszą przedłużyć do porodu.
1) kobieta jest w ciąży aktualnie 6 Tc, na umowę do września czyli 12 Tc wypada na czerwiec/ lipiec czyli w trakcie trwania umowy--muszą przedłużyć do dnia porodu
2) kobieta jest w ciąży aktualnie 6tc, ma umowę do kona maja, czyli 12tc wypada czerwiec/lipiec czyli pracodawca normalnie rozwiązuje umowę z końcem maja ( w takiej sytuacji często bardziej opłacalne jest ukrywanie ciąży aż do podpisania kolejnej umowy)
3) ważne jest żeby pamiętać że nawet jeżeli jesteśmy na wypowiedzeniu lub Sami je złożyliśmy i 12 tydzień ciąży wypadnie w trakcie tego wypowiedzenia pracodawca ma obowiązek cofnąć to wypowiedzenie i przedłużyć na umowę do dnia porodu

reklama
Jeżeli sama złożysz wypowiedzenie to pracodawca nie ma obowiązku cofnąć wypowiedzenia. To czy wycofa to już z dobrej inicjatywy pracodawcy.
Z tego co wiem jeżeli wykazujesz taka chęć to musi, gdyż miałaś prawo nie wiedzieć o tym że jesteś w ciąży składając wypowiedzenie.

Czasami to mam taką zalamke. Ale trwam dalej w staraniach i nie odpuszczę do póki mam jeszcze siłę. Mam nadzieję że uda mi się zajść w ciążę jeszcze w tym roku.
Młoda doskonale cię rozumiem bo mi ciężko było wytrwać starając się o syna kilka razy chciałam odpuścić I tylko dzięki wsparciu mojego męża dałam rady wytrwać i mamy naszego synka.

Czasami to mam taką zalamke. Ale trwam dalej w staraniach i nie odpuszczę do póki mam jeszcze siłę. Mam nadzieję że uda mi się zajść w ciążę jeszcze w tym roku.
Bo to wiesz co dla mnie to był zawsze taki Rollercoaster z jednej strony miałam już załamkę i miałam ochotę odpuścić ale z drugiej strony Chęć posiadania dziecka sprawiała że jednak mimo wszystko myślałam że spróbuję dalej

Jak pracowałam w Polsce to jeszcze pytałam prawnika o to. Powiedział że jeśli się okaże że jestem w ciąży A złożyłam wypowiedzenie to już po ptokach. Jeśli to pracodawca daje ci wypowiedzenie A nie wiesz że jesteś w ciąży i później się dowiesz to pracodawca musi wycofać wypowiedzenie i podpisać z Tobą umowę do dnia porodu.
Z tego co wiem jeżeli wykazujesz taka chęć to musi, gdyż miałaś prawo nie wiedzieć o tym że jesteś w ciąży składając wypowiedzenie.

W styczniu miała 5 tydzień ciąży A umowę o pracę miała do 28 lutego więc 12 tydzień zaczęła dopiero w marcu
Wiesz tu jest kwestia dni bo może być ze 12tc zaczął się w lutym kończył w marcu albo może po prostu pracodawca nie chciał ryzykować szczególnie że te tc na początku bywają dosyć umowne.
No według przepisu jeżeli 12 tydzień ciąży nie wypada w trakcie trwania umowy to nie muszę przedłużać.
Oczywiście prawda jest taka że wszystko jest dobrą wolą pracodawcy bo jeżeli chce może przedłużyć nawet nie tylko na do dnia porodu ale dać po prostu kolejną normalną umowę chociaż bardzo mało pracodawców się na to decyduje I wiem że na przykład przypadku mojej firmy jeżeli powiedziałabym przed przedłużeniem umowy że jestem w ciąży to już by mi nie wszedł nie dali kolejnej tylko przedłużyli by mi maksymalnie do dnia porodu.

Wiesz tu jest kwestia dni bo może być ze 12tc zaczął się w lutym kończył w marcu albo może po prostu pracodawca nie chciał ryzykować szczególnie że te tc na początku bywają dosyć umowne.
No według przepisu jeżeli 12 tydzień ciąży nie wypada w trakcie trwania umowy to nie muszę przedłużać.
Oczywiście prawda jest taka że wszystko jest dobrą wolą pracodawcy bo jeżeli chce może przedłużyć nawet nie tylko na do dnia porodu ale dać po prostu kolejną normalną umowę chociaż bardzo mało pracodawców się na to decyduje I wiem że na przykład przypadku mojej firmy jeżeli powiedziałabym przed przedłużeniem umowy że jestem w ciąży to już by mi nie wszedł nie dali kolejnej tylko przedłużyli by mi maksymalnie do dnia porodu.
Zgadzam się ale nawet jeśli nie masz 12tc A kończy ci się umowa i pracodawca jej nie przedłuży to możesz iść do sądu pracy. Przepis mówi że kobieta w ciąży jest chroniona od pierwszego dnia ciąży aż do dnia koedy dziecko się pojawi na świecie.

Zgadzam się ale nawet jeśli nie masz 12tc A kończy ci się umowa i pracodawca jej nie przedłuży to możesz iść do sądu pracy. Przepis mówi że kobieta w ciąży jest chroniona od pierwszego dnia ciąży aż do dnia koedy dziecko się pojawi na świecie.
Powiem Ci właśnie że nie jestem pewna dlatego ja się teraz staram ale nawet jeżeli uda mi się zajść to będę siedziała cicho bo mi w sierpniu przedłużają umowę i dopiero po przedłużeniu pójdę na L4 bo właśnie boję się że jakby ten 12 tydzień ciąży nie wypadł mi to mi nie przedłuż. Wiem że może to brzmi trochę chamsko że chce się tak zachować ale mam taką pracę i pracodawcę że chyba pora pomyśleć po prostu o sobie

reklama
Do góry