reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Starania 2019!

A te testy owu jak sie robi? Bo kupilam. Mam zrobic w terminie spodziewanej owu I jesli beda 2 mocno krechy to jest tak?

Ja robię sobie czasem nawet pare dni przed spodziewana owulacja w razie gdyby była jednak wcześniej czy coś ;) jeżeli kreska wyniku jest ciemniejsza niż kreska testowa to wtedy wynik jest pozytywny.

reklama
Dokładnie tak ale jeśli kreska testową jest tego samego odcienia do kontrolna to również można uznać test za pozytywny ale warto wykonać test następnego dnia i możliwe że kreska testową będzie jeszcze ciemniejsza od kontrolnej.

Witamy. Super że dołączyłas do nas. Życzę owocnych starań oraz abyś szybko ujrzała na teście dwie wyraźne krechy. A powiedz mi robiłaś jakieś badania aby przed zajściem w ciążę być pewna że jest wszystko ok?

O super, że o to pytasz. Nie robiłam żadnych badań..tak jak już pisałam myślałam, że uda się za pierwszym razem, tak po prostu, eh. Powiedzcie proszę jak to jest z tymi badaniami? Jakie powinno się wykonać? :)

Dokładnie tak ale jeśli kreska testową jest tego samego odcienia do kontrolna to również można uznać test za pozytywny ale warto wykonać test następnego dnia i możliwe że kreska testową będzie jeszcze ciemniejsza od kontrolnej.

A wiec cykle 30dniowe :) wg kalendarza I sluzu owulacja okolo 17/18dnia. Czyli powinnam robic od 14dc? Dzis 31dc dalej bez okresu.

Napewno TSH ft3 ft4 prolaktyna progesteron testosteron estrogeny estradiol kortyzol LH fsh krzywą cukrowa i krzywą i Sulinowa. Tylko nie które badania trzeba niby wykonać w poszczególnych dniach cyklu żeby były wiarygodne. Napisałam niby ponieważ u mnie każdy specjalista inaczej mówił. Ja mam 25 lat i już prawie 3 lata się staramy i nic,ale ja jestem po 3 poronieniach. Mam nieregularne miesiączki problem z hormonami od 8 lat choruje na padaczke hirsutyzm tarczyca niedoczynność hashimoto także tego u mnie trochę dużo. U mnie dzisiaj 6dc A 9 maja jadę do Endo na wizytę omawiać wszystkie wyniki hormonalne z testów które mi robili w marcu i kwietniu.

A ja się zastanawiam kiedy u mnie doszło do zapłodnienia, bo cykle 31 dni, owulacja wyliczona na 20.04. A bez zabezpieczenia kochalismy się 14,15 a 20 z. Więc możliwe że plemniki przeżyły aż 5 dni? Czy owulacja mogła się przesunąć? Bo testy pozytywne były już 7 dni przed okresem.

A wiec cykle 30dniowe :) wg kalendarza I sluzu owulacja okolo 17/18dnia. Czyli powinnam robic od 14dc? Dzis 31dc dalej bez okresu.
Jak 30- dniowe to owu powinna być mniej więcej 16-17 dc ale owu może się przesunąć lub wystąpić wcześniej z różnych przyczyn. Odczekam jeszcze jutro i po jutrze jak nie będzie @ to spróbuj wykonać test ciążowy lub idź na betę. Ja jak miałam kiedyś @ na 30dc to testy zaczynałam robić około 13dc i do czasu koedy nie zobaczyłam pozytywnego testu owulacyjnego i jak wyszedł pozytywny to Przytulanki co dziennie przez 3 dni od pozytywnego testu,ale u mnie bez skutku już prawie 3 lata. Przestałam robić testy owulacyjne bo dostawalam do głowy. W tym cyklu zdecydowaliśmy z mężem że będziemy się kochać co dziennie może to coś pomoże. Nie biorę żadnych wspomagaczy nie mierze temp nie robię testów tylko obserwuje czy śluz mam jak kurze jajo.

A ja się zastanawiam kiedy u mnie doszło do zapłodnienia, bo cykle 31 dni, owulacja wyliczona na 20.04. A bez zabezpieczenia kochalismy się 14,15 a 20 z. Więc możliwe że plemniki przeżyły aż 5 dni? Czy owulacja mogła się przesunąć? Bo testy pozytywne były już 7 dni przed okresem.
Tak plemniki w drogach rodnych kobiety mogą przeżyć nawet 5 dni.

Oglądacie/czytacie mamę ginekolog? Ona często powtarza, ze starając się o ciąże należy współżyć przez cały cykl co 2-3 dni, nie częściej, ponieważ plemniki odradzają się co min. 48h. My tak robiliśmy i zarówno w styczniu, jak i teraz udało się w pierwszym cyklu starań. Co z tego wyjdzie, zobaczymy

reklama
Tak mi to też ginekolog i inni lekarze mówili ale trzymałam ta zasadę 2-3 dni i bez skutku zdecydowałam że mam spróbuję codziennie i może się uda. Moja koleżanka stosowala zasadę 3-4 razy w tygodniu przez 4 miesiące nie zaszła kolejne 2 miesiące co dziennie Przytulanki i zaszła w ciążę. Więc nie wiem od czego to zależy.

Do góry