reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania 2018

Z tego co wyczytałam to do 2 roku życia, ale wiadomo co jest napisane w internecie nie zawsze jest zgodne z prawdą. :)

Jak Wam mija weekend dziewczyny? :)

Napisane na Redmi 4A w aplikacji Forum BabyBoom
Możliwe [emoji14] chociaż nie wiem czy nie koło roku coś mama mówiła. A mniejsza z tym ile [emoji23] po prostu się może zmienić [emoji14]
Od nas już szwagier z żoną i dziećmi pojechał :)
Szwagierka mi ciasto w Thermomix zrobiła na bułki pełnoziarniste (najlepsze jest to że na 8 bułek pełnoziarnistych składniki kosztują 2 zł !) . Takie pyszne bułki upiekłam :) będę miała swojego to będę na bieżąco robić bułki . Thermomix w 3 minuty ciasto robi. Potem robi się kulki. Zostawiam na 15-20 min żeby urosły z smaruje rozkłóconym jajem i posypuje sezamem :) 30 min w 200 stopniach bez termoobiegu.
1512242080-66b7f021f47f942f-aaaaaa.jpeg

Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Możliwe [emoji14] chociaż nie wiem czy nie koło roku coś mama mówiła. A mniejsza z tym ile [emoji23] po prostu się może zmienić [emoji14]
Od nas już szwagier z żoną i dziećmi pojechał :)
Szwagierka mi ciasto w Thermomix zrobiła na bułki pełnoziarniste (najlepsze jest to że na 8 bułek pełnoziarnistych składniki kosztują 2 zł !) . Takie pyszne bułki upiekłam :) będę miała swojego to będę na bieżąco robić bułki . Thermomix w 3 minuty ciasto robi. Potem robi się kulki. Zostawiam na 15-20 min żeby urosły z smaruje rozkłóconym jajem i posypuje sezamem :) 30 min w 200 stopniach bez termoobiegu.
1512242080-66b7f021f47f942f-aaaaaa.jpeg

Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
O kurcze, sama bym zjadła taką swojską bułę! [emoji7]

@Migdalove ja mam 0 Rh-, moi rodzice też mają 0 Rh-, więc nie mogło być inaczej ;)
Ale teraz tak: szpital w Mku robił mojemu synkowi po porodzie badanie na grupę krwi, chyba z tego względu, że mąż ma B Rh+ i chcieli to sprawdzić czy nie ma po mężu. Jak wyszło, że ma po mnie, to nie podali mi tej immunoglobuliny, chociaż się o nią dopytywalam, to odp była, że jak syn ma krew po mnie to jej mi nie podadzą.

Ale mam teraz przez to stresa! :( Dziewczynki popytajcie swoich mam, tesciowych czy jednak powinnam dostać. Jeszcze piszecie, że grupa krwi może się zmienić, niedobrze :/
Kolejną ciąże będę się denerwować czy będzie wszystko ok czy nie...

@Migdalove ja mam 0 Rh-, moi rodzice też mają 0 Rh-, więc nie mogło być inaczej ;)
Ale teraz tak: szpital w Mku robił mojemu synkowi po porodzie badanie na grupę krwi, chyba z tego względu, że mąż ma B Rh+ i chcieli to sprawdzić czy nie ma po mężu. Jak wyszło, że ma po mnie, to nie podali mi tej immunoglobuliny, chociaż się o nią dopytywalam, to odp była, że jak syn ma krew po mnie to jej mi nie podadzą.

Ale mam teraz przez to stresa! :( Dziewczynki popytajcie swoich mam, tesciowych czy jednak powinnam dostać. Jeszcze piszecie, że grupa krwi może się zmienić, niedobrze :/
Kolejną ciąże będę się denerwować czy będzie wszystko ok czy nie...
Dokładnie, inaczej być nie mogło u ciebie bo tak samo właśnie jak u mnie, z dwóch minusów zawsze wyjdzie minus bo nie ma antygenu. Po prostu napisałam coś innego niż chciałam, pomyłka. Potem sprostowałam. Z dwóch plusów wyjdzie minus.

Jeśli dziecko miałoby plus to dostałabyś immunoglobulinę.

Podczas porodu do krwioobiegu matki która ma rh- dostaje się obcy antygen D z krwi dziecka jeśli dzieciątko odziedziczyło po tacie krew rh+. Organizm kobiety zaczyna wytwarzać przeciwciała skierowane przeciw antygenowi D. Przy drugiej ciąży te przeciwciała przedostają się przez łożysko i zaczynają niszczyć krwinki dziecka. Wtedy przy pierwszym takim porodzie dostajesz immonuglobulinę.

Zazwyczaj jeśli w wywiadzie z ciężarną wyjdzie, że może być konflikt serologiczny to od razu po porodzie podają immunoglobuline. Mi w Malborku przy zabiegu usunięcia ciąży pozamacicznej podali, a nie było jak sprawdzić od razu jaką grupę krwi miał płód. Chyba zależy od lekarza. Ogólnie nie powinnaś się martwić skoro dzieciątko ma twoją krew. :)

Migdalove mi chodziło bardziej o to, że musiałam mieć grupę 0, bo tu inna nie wchodziła w grę, no i minus też do tego ;) W liceum jak oddalam krew, to bałam się, że wyjdzie inna i okaże się, że jestem adoptowana.

A co do faceta,, to też szukałam takiego z rh- ale się nie udało ;)

Migdalove mi chodziło bardziej o to, że musiałam mieć grupę 0, bo tu inna nie wchodziła w grę, no i minus też do tego ;) W liceum jak oddalam krew, to bałam się, że wyjdzie inna i okaże się, że jestem adoptowana.

A co do faceta,, to też szukałam takiego z rh- ale się nie udało ;)
Z tego co wiem, jak pytałam lekarza odnośnie krwi taka zmiana nie prowadzi do niczego złego jeśli chodzi o zdrowie dziecka.
Wybacz, za szybko przeczytałam o tym nie podaniu preparatu po porodzie i chciałam jak najszybciej odpowiedzieć. :)
Naczytałam się tyle o chorobach z konfliktu, że aż się w ciążę boję zajść. :/ Mam nadzieję, że te podanie immonuglobuliny coś dało i wszystko będzie ok.

reklama
Myślę, że u Ciebie będzie wszystko ok. Grunt, że ja dostalas, a może nawet dzidzia miała Twoją grupę krwi ;)
Niby dobrze jest przyjąć pierwszą dawkę w 28 tyg. ciąży czy jakoś przed przed tym tyg., ale wtedy nie jest refundowana i trzeba za nią zapłacić i druga dawka po porodzie, którą pokrywa już NFZ. Moja koleżanka dostała zastrzyk po porodzie i potem jeszcze szczęśliwie urodziła dwójkę :)

Do góry