reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Starania 2018

Z tego co wyczytałam to do 2 roku życia, ale wiadomo co jest napisane w internecie nie zawsze jest zgodne z prawdą. :)

Jak Wam mija weekend dziewczyny? :)

Napisane na Redmi 4A w aplikacji Forum BabyBoom
Możliwe [emoji14] chociaż nie wiem czy nie koło roku coś mama mówiła. A mniejsza z tym ile [emoji23] po prostu się może zmienić [emoji14]
Od nas już szwagier z żoną i dziećmi pojechał :)
Szwagierka mi ciasto w Thermomix zrobiła na bułki pełnoziarniste (najlepsze jest to że na 8 bułek pełnoziarnistych składniki kosztują 2 zł !) . Takie pyszne bułki upiekłam :) będę miała swojego to będę na bieżąco robić bułki . Thermomix w 3 minuty ciasto robi. Potem robi się kulki. Zostawiam na 15-20 min żeby urosły z smaruje rozkłóconym jajem i posypuje sezamem :) 30 min w 200 stopniach bez termoobiegu.
1512242080-66b7f021f47f942f-aaaaaa.jpeg

Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Możliwe [emoji14] chociaż nie wiem czy nie koło roku coś mama mówiła. A mniejsza z tym ile [emoji23] po prostu się może zmienić [emoji14]
Od nas już szwagier z żoną i dziećmi pojechał :)
Szwagierka mi ciasto w Thermomix zrobiła na bułki pełnoziarniste (najlepsze jest to że na 8 bułek pełnoziarnistych składniki kosztują 2 zł !) . Takie pyszne bułki upiekłam :) będę miała swojego to będę na bieżąco robić bułki . Thermomix w 3 minuty ciasto robi. Potem robi się kulki. Zostawiam na 15-20 min żeby urosły z smaruje rozkłóconym jajem i posypuje sezamem :) 30 min w 200 stopniach bez termoobiegu.
1512242080-66b7f021f47f942f-aaaaaa.jpeg

Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
O kurcze, sama bym zjadła taką swojską bułę! [emoji7]

@Migdalove ja mam 0 Rh-, moi rodzice też mają 0 Rh-, więc nie mogło być inaczej ;)
Ale teraz tak: szpital w Mku robił mojemu synkowi po porodzie badanie na grupę krwi, chyba z tego względu, że mąż ma B Rh+ i chcieli to sprawdzić czy nie ma po mężu. Jak wyszło, że ma po mnie, to nie podali mi tej immunoglobuliny, chociaż się o nią dopytywalam, to odp była, że jak syn ma krew po mnie to jej mi nie podadzą.

Ale mam teraz przez to stresa! :( Dziewczynki popytajcie swoich mam, tesciowych czy jednak powinnam dostać. Jeszcze piszecie, że grupa krwi może się zmienić, niedobrze :/
Kolejną ciąże będę się denerwować czy będzie wszystko ok czy nie...

@Migdalove ja mam 0 Rh-, moi rodzice też mają 0 Rh-, więc nie mogło być inaczej ;)
Ale teraz tak: szpital w Mku robił mojemu synkowi po porodzie badanie na grupę krwi, chyba z tego względu, że mąż ma B Rh+ i chcieli to sprawdzić czy nie ma po mężu. Jak wyszło, że ma po mnie, to nie podali mi tej immunoglobuliny, chociaż się o nią dopytywalam, to odp była, że jak syn ma krew po mnie to jej mi nie podadzą.

Ale mam teraz przez to stresa! :( Dziewczynki popytajcie swoich mam, tesciowych czy jednak powinnam dostać. Jeszcze piszecie, że grupa krwi może się zmienić, niedobrze :/
Kolejną ciąże będę się denerwować czy będzie wszystko ok czy nie...
Dokładnie, inaczej być nie mogło u ciebie bo tak samo właśnie jak u mnie, z dwóch minusów zawsze wyjdzie minus bo nie ma antygenu. Po prostu napisałam coś innego niż chciałam, pomyłka. Potem sprostowałam. Z dwóch plusów wyjdzie minus.

Jeśli dziecko miałoby plus to dostałabyś immunoglobulinę.

Podczas porodu do krwioobiegu matki która ma rh- dostaje się obcy antygen D z krwi dziecka jeśli dzieciątko odziedziczyło po tacie krew rh+. Organizm kobiety zaczyna wytwarzać przeciwciała skierowane przeciw antygenowi D. Przy drugiej ciąży te przeciwciała przedostają się przez łożysko i zaczynają niszczyć krwinki dziecka. Wtedy przy pierwszym takim porodzie dostajesz immonuglobulinę.

Zazwyczaj jeśli w wywiadzie z ciężarną wyjdzie, że może być konflikt serologiczny to od razu po porodzie podają immunoglobuline. Mi w Malborku przy zabiegu usunięcia ciąży pozamacicznej podali, a nie było jak sprawdzić od razu jaką grupę krwi miał płód. Chyba zależy od lekarza. Ogólnie nie powinnaś się martwić skoro dzieciątko ma twoją krew. :)

Migdalove mi chodziło bardziej o to, że musiałam mieć grupę 0, bo tu inna nie wchodziła w grę, no i minus też do tego ;) W liceum jak oddalam krew, to bałam się, że wyjdzie inna i okaże się, że jestem adoptowana.

A co do faceta,, to też szukałam takiego z rh- ale się nie udało ;)

Migdalove mi chodziło bardziej o to, że musiałam mieć grupę 0, bo tu inna nie wchodziła w grę, no i minus też do tego ;) W liceum jak oddalam krew, to bałam się, że wyjdzie inna i okaże się, że jestem adoptowana.

A co do faceta,, to też szukałam takiego z rh- ale się nie udało ;)
Z tego co wiem, jak pytałam lekarza odnośnie krwi taka zmiana nie prowadzi do niczego złego jeśli chodzi o zdrowie dziecka.
Wybacz, za szybko przeczytałam o tym nie podaniu preparatu po porodzie i chciałam jak najszybciej odpowiedzieć. :)
Naczytałam się tyle o chorobach z konfliktu, że aż się w ciążę boję zajść. :/ Mam nadzieję, że te podanie immonuglobuliny coś dało i wszystko będzie ok.

reklama
Myślę, że u Ciebie będzie wszystko ok. Grunt, że ja dostalas, a może nawet dzidzia miała Twoją grupę krwi ;)
Niby dobrze jest przyjąć pierwszą dawkę w 28 tyg. ciąży czy jakoś przed przed tym tyg., ale wtedy nie jest refundowana i trzeba za nią zapłacić i druga dawka po porodzie, którą pokrywa już NFZ. Moja koleżanka dostała zastrzyk po porodzie i potem jeszcze szczęśliwie urodziła dwójkę :)

Do góry