Dziewczyny planujemy drugiego dzidziusia. Nasz synek ma obecnie 19 miesięcy. Mam dylemat czy zacząć starania teraz, obawiam się jak synek zareaguje na rodzeństwo. Czy są tu któreś mamy z podobną różnica wieku u swoich pociech? Jak to wygląda? Mój syn to typowy maminsynek nawet z tatą mu nie pasuje spędzać czasu. Dlatego boje się jak to będzie czy starszak nie będzie zazdrosny? A może lepiej poczekać aby różnica wieku była troszkę większą mam na myśli 3,5 roku? Napiszcie o swoich doświadczeniach 
reklama
Zgadzam się. Bardziej chodzi mi o to aby dowiedzieć się jak dzieciaki reagują na rodzeństwo. Bo obawiam się wielkiej zazdrości i strasznych scen płaczu.U mnie jest 26 m-cy różnicy. I moim zdaniem nie ma idealnej różnicy wieku...
DarkAsterR
Fanka BB :)
U mnie jest dwa lata roznicy i po dość wyboistym starcie, obecnie dzieciaki dobrze się ze sobą dogadują.
Wszystko zależy od rodziców i jak oni sobie poradzą z tematem. Dzieci na tym etapie nie maja jeszcze pełnej kontroli nad swoimi emocjami i nie maja pojęcia jak na takie sytuacje reagować. Trzeba im w tym pomoc i taki jest obowiązek rodziców.
Dodam, ze mój synek to tez maminsynek (co i gdzie ja złe zrobiłam to nie wiem) ale na spokojnie da się obdzielić uwaga po równo dwójkę maluchów.
Wszystko zależy od rodziców i jak oni sobie poradzą z tematem. Dzieci na tym etapie nie maja jeszcze pełnej kontroli nad swoimi emocjami i nie maja pojęcia jak na takie sytuacje reagować. Trzeba im w tym pomoc i taki jest obowiązek rodziców.
Dodam, ze mój synek to tez maminsynek (co i gdzie ja złe zrobiłam to nie wiem) ale na spokojnie da się obdzielić uwaga po równo dwójkę maluchów.
@DarkAsterR Bo chłopcy to już chyba tak mają ;-) U mnie wciąż jest mamusiowy - a zaraz kończy 8 lat ;-)
Moje córki rożni 21 miesięcy. Jak zaszłam w drugą ciążę malutka miała roczek, jak ją rodziłam niecałe dwa latka. Jak było widać brzuch to już jej mówiłam co i jak. Także wiedziała, że bedzie miała siostrzyczkę. Zazdrości nigdy nie było, zawsze jej tłumavzyłam co i jak, pomagała przy " lali" tak sama mówiła. Głaskała, patrzyła jak karmię i karmiła swije lalki, ale zawsze była i brała w orawie wszystkim udział. Nigdy się nie biły, nie kłóciły. Teraz mają 10 i 8 lat i tak za sobą są, że jestem happy. Są super siostrami dla siebie i swojego malutkiego braciszka.Dziewczyny planujemy drugiego dzidziusia. Nasz synek ma obecnie 19 miesięcy. Mam dylemat czy zacząć starania teraz, obawiam się jak synek zareaguje na rodzeństwo. Czy są tu któreś mamy z podobną różnica wieku u swoich pociech? Jak to wygląda? Mój syn to typowy maminsynek nawet z tatą mu nie pasuje spędzać czasu. Dlatego boje się jak to będzie czy starszak nie będzie zazdrosny? A może lepiej poczekać aby różnica wieku była troszkę większą mam na myśli 3,5 roku? Napiszcie o swoich doświadczeniach![]()
A jak synuś jest za Tobą, a planujesz kolejne to musisz męża zaagnażować w zabawę, spacery itp. Z brzuszkiem cięzko Ci czasem będzie, ale nie jest aż tak źle
Myślę, że nie ma co się zastanawiać jaka rożnica wieku będzie dobra, tylko jak Wy bedziecie dzieci wychowywać. Zabawy i spędzania czasu z rodzeństwem trzeba nauczyć.
Powodzenia
reklama
DarkAsterR
Fanka BB :)
@DarkAsterR Bo chłopcy to już chyba tak mają ;-) U mnie wciąż jest mamusiowy - a zaraz kończy 8 lat ;-)
Slyszalam o tym.

W sumie mnie to nie przeszkadza ale jest to jednocześnie fascynujace.
Dwojka dzieci, oboje traktowane tak samo jeśli chodzi o etapy rozwoju, a jedno niezależne jak cholera a drugie przytulasne jak stad do nieskończoności.
Podoba mi się to, fajnie jest być potrzebnym i mieć to sygnalizowane.
reklama
Podziel się: