reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staramy się, wspieramy i o życiu rozmawiamy!:)

Katarzyna - imię pochodzenia greckiego od słowa katharos co oznacza czysta, dziewicza, bez skazy w Polsce od XIII wieku
Anna - imię pochodzenia hebrajskiego channah (wdzięk, łaska). Imię Anna oznacza: miła, łagodna i przyjemna.
Aleksandra - imię Aleksandra pochodzi od jej męskiego odpowiednika Aleksander. Pochodzi ono od greckiego słowa aleksandros (obrońca ludzi). Imię Aleksandra w Polsce weszło do użycia około XIV wieku. Imię spopularyzował Henryk Sienkiewicz nadając je bohaterce Potopu.
Monika - imię pochodzenia greckiego, od słowa monos (jedyny, sam, samotny). Dawniej imię nadawane jedynaczkom.
Natalia - imię pochodzenia łacińskiego, od słowa dies natalis (dzień narodzin). Oznacza: ta, która oczekuje ponownych narodzin w życiu pośmiertnym. W Polsce imię Natalia nadawane jest od XIV wieku.
Adam - imię pochodzi z wielu źródeł: z języka hebrajskiego adam (ludzie) lub adhamah (ziemia), sumeryjskiego ada-mu (mój ojciec), akadyjskiego ad-mu (stworzony, zrodzony, dziecko) lub arabskiego adama (łączyć się). Najczęściej przyjęte jest znaczenie biblijne: pierwszy człowiek stworzony przez Boga.
Mateusz - imię pochodzenia hebrajskiego, od słowa Mattania (dar Jahwe, dar Boży). W Polsce występuje od XII wieku.
Artur - imię pochodzenia celtyckiego lub walijskiego, prawdopodobnie wywodzi się ze słowa art, arth (niedźwiedź). Niektórzy wiążą je również z językiem greckim arktos (niedźwiedzica).
Czytam swoją Annę... czuję sie oszukana. Ani miła nie jestem, ani łagodna. [emoji23] moze mama mi powinna to w dziecinstwie czytac to moze bym wiedziala jaka powinnam być[emoji12].

reklama
No patrz, a ja przez cale zycie nawet nie wiedzialam, ze jest takie imię jak Kryspin[emoji16]. Nawet nie mow, i jeszcze ta pewnośc dziecka ze widziało. Masakra. Ciarki mnie przechodząA ty myślisz ze co? Od razu dzwonilam[emoji23]. Dobrze ze bylo po 17 i był w drodze do domu, bo kilka chwil dłuzej i bankowo musieliby mi zalatwiac miejsce w psychiatryku.

Omg no to dobrze że był w drodze :eek:
Teraz to zabawnie brzmi ale dla Ciebie w tamtym momencie to jak w horrorze :szok:

Przkładowe imiona Polskie: Mieczysław, Strzeżysław, Dobromir, Włościbór, Bojomir, Światosław, Mścibój, Władymir, Dobrosław, Krzesimir, Bogumir, Radagast, Damosław, Władzimir, Jaropełk, Rodzisław, Jarosław, Witosław, Chwalibóg, Miłosz, Skarbimir, Przybysław, Boisław, Zdzisław, Spitogniew
żeńskie: Włościmiła, Czesława, Dobrogniewa
Krzesimir ,Przybyslaw,Wloscimila- juz widze jak angole sobie jezyk lamia na tym;)to chyba wole te nie polskie;)

Omg no to dobrze że był w drodze :eek:
Teraz to zabawnie brzmi ale dla Ciebie w tamtym momencie to jak w horrorze :szok:
Dopóki syn nic nie mówił, układalam sobie w głowie gre swiateł i przywidzenie[emoji23]. A potem to panika pod przykrywką. Bo nie chcialam małego wystraszyć, ale no sama rozumiesz. Nawet bałam się wyjsc z pokoju i otworzyc mezowi drzwi.

No patrz, a ja przez cale zycie nawet nie wiedzialam, ze jest takie imię jak Kryspin[emoji16]. Nawet nie mow, i jeszcze ta pewnośc dziecka ze widziało. Masakra. Ciarki mnie przechodząA ty myślisz ze co? Od razu dzwonilam[emoji23]. Dobrze ze bylo po 17 i był w drodze do domu, bo kilka chwil dłuzej i bankowo musieliby mi zalatwiac miejsce w psychiatryku.
Haha , ale dużo osób i tak to imię przekręca na Krystiana [emoji12]
Kryspina nie znam, ale Żanetę znałam tylko jedną i teraz drugą - Ciebie :D
Bo te imiona to takie nie w pite nie w oko [emoji23][emoji23] Naszym rodzicą się podobało , a my musimy nosić [emoji12]

Z takich jeszcze ciekswszych imion wśród znajomych to : Sonia, Gracjana, Amadeusz , Gabriela, Honorata, Irmina, Sybilla ,Sylwiana , Remigiusz

Dopóki syn nic nie mówił, układalam sobie w głowie gre swiateł i przywidzenie[emoji23]. A potem to panika pod przykrywką. Bo nie chcialam małego wystraszyć, ale no sama rozumiesz. Nawet bałam się wyjsc z pokoju i otworzyc mezowi drzwi.

No wcale się nie dziwię :no:
Ale i tak brawo dla Ciebie , że przed dzieckiem potrafiłaś zachować spokój i nie panikować bo ja znając siebie raczej bym tak nie potrafiła...

Nie gadajcie nic o duchach i innych bo bedw sie cykala do lazienki isc.Od jakiegos czasu co zamkniemy drzwi to spizarni to one sa otwarte i to bez jaj zamkne sprawdze dwa razy ide sie wykapac a one otware.Juz nawet koty posadzalam ze to one.

A od kilku dni budze sie z dziwnymi sladami najpierw mialam podrapany dekolt potem wstalam i po umyciu sie myslalam ze dostane zawalu bo mialam jakby reke odcisnieta na szyi nie krwiaka ale bylo widac.Dwa dni spokoju i potem podobny slad na rece.Wtedy juz zrobilam zdjecie zeby mezowi pokazac ze nie swiruje tylko serio cos takiego jest. Pomyslalabym ze to on ale byl wtedy na nocce wiec w pokoju spalam sama [emoji15]

reklama
Haha , ale dużo osób i tak to imię przekręca na Krystiana [emoji12]Bo te imiona to takie nie w pite nie w oko [emoji23][emoji23] Naszym rodzicą się podobało , a my musimy nosić [emoji12]

Z takich jeszcze ciekswszych imion wśród znajomych to : Sonia, Gracjana, Amadeusz , Gabriela, Honorata, Irmina, Sybilla ,Sylwiana , Remigiusz

No niektórych nawet nie znam z tych imion :p
Gabrielą w zdrobnieniu Gabrysią się opiekowałam wcześniej przed tą pracą a teraz w pracy mam Remigiusza, a zdrobnienie Remuś :)

Do góry