reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staramy się, wspieramy i o życiu rozmawiamy!:)

A tu cała lista starosłowiańskich czyli polskich imion podzielona na miesiące. [emoji14] Gwiazki ocznaczają ilość zdublowań w kalendarzu.
Styczeń
męskie: Mieczysław, Strzeżysław, Dobromir, Włościbór, Bojomir, Światosław, Mścibój, Władymir, Dobrosław, Krzesimir, Bogumir, Radagast, Damosław, Władzimir, Jaropełk, Rodzisław, Jarosław, Witosław, Chwalibóg, Miłosz, Skarbimir, Przybysław, Boisław, Zdzisław, Spitogniew
żeńskie: Włościmiła, Czesława, Dobrogniewa

Luty
męskie: Ścibór, Sulisław, Gniewomir, Radzyn, Lewsław, Szczesław, Świętoród, Ścisław, Lubomił, Wracisław, Bogusz, Sławobój, Mirosław, Luborod, Luboród, Tworzymir
żeńskie: Żegota, Miłosława, Witosława. Dobrochna, Bogdana, Gorysława, Tomiła, Świetochna, Radosta, Niemira, Przesława, Wielosława, Onosława, Przedzisława

Marzec
męskie: Budzisław, Kazimir, Kazimierz, Pakosław, Wojsław, Bogowid, Miłogost, Bożosław, Światosz, Niecisław, Długomił, Ojcosław, Zbigniew, Pakosław, Bogdan, Polemir, Błagosław, Godysław, Zbisław, Świetobój, Bogdał., Krzesław, Szukosław
żeńskie: Rodosława, Radosława, Sławomiła, Mścisława, Ludosława, Bożenna, Bożena, Czcimisława, Dobromira

Kwiecień/Brzezień
męskie: Zbigniew**, Sudomir, Mnożysław, Wratysław, Borzywój, Świętobór, Przesław, Radosław, Dobrosław**, Gorysław, Jaromir, Lubosław, Przemysław, Myślimir, Wacław, Szczerzysław, Krasisław, Gościsław, Władymir, Czesław, Drogomir, Strzeżymir, Wojciech, Jerzy, Jarosław**, Spitymir, Bogutał, Żywisław, Sławogost
żeńskie: Chwalisława (tylko jedno ale pamiętajmy że imię żeńskie cechowała i cechuje litera a na końcu czyli spokojnie można nadawać Żywisława, Czesława, Jarosława czy Dobrosława)

Maj
męskie: Lubomir, Witymir, Wieńczysław, Gościmił, Godzisław, Stanisław, Cierpimir, Ludowid, Wszemir, Cichosław, Dobiesław, Wiarosław, Stabomił, Wrzeczysław, Kresomyśl, Bronimir, Budziwój, Wiecymił, Rusław, Jaromir, Szolimir
żeńskie: Świętosława, Ludomiła, Strzeżysława, Przesława, Tomira, Borysława, Wisława,Bogusława, Bożesława

Czerwiec
męskie: Światopełk, Ratysław, Bratomił, Lutomił, Dobromił, Cichomił, Wisław, Wyszosław, Sławój,Bogumił, Rudomił, Wyszomir, Chocimir, Przedzimir, Witt, Budzimir, Drogomysł, Długosław, Bożysław, Domysław, Broniwój, Jasnisław, Włastymił, Rozmysław, Zbroisław, Wyszomir
żeńskie: Bogna, Wanda, Cichosława

Lipiec
męskie: Bogusław, Ojcomił, Miłosław, Wielisław, Prokop, Izasław, Chwalimir, Tolimir, Dzierżykraj, Unisław, Wodzisław, Dysław, Stosław, Bolesław, Czesław**, Żelisław, Sawosz, Wszebór, Świetomir, Zdobysław
żeńskie: Krasnoroda, Strachota.,Olga, Radomiła, Dzerżysława Dzierżysława, Dżerżysława, Mirosława, Cierpisława, Ludomira,

Sierpień
męskie: Rolisław, Lestosław, Ostromił, Chlebosław, Olech, Niczamyśl, Borys (i Chleb), Wawrzyniec, Rosław, Dobrowój, Jacław, Domorad, Miron, Bolesław**, Sobiesław, Radomił, Cichomił, Cieszymir, Namysław, Srzedzisław, Wyszomir, Racibór, Szczęsny, Świętosław
żeńskie: Światosława, Stanisława, Włodzimira, Sława, Bronisława, Kazimira, Włastymira

Wrzesień
męskie: Dzierżysław, Czcibóg, Włochisław, Drogowid, Sobiebór, Władybój, Iścisław, Radzimir, Chronisław, Ziemiomysł, Budymił, Sędzisław, Drogosław, Dobrowid, Krepimir, Myślisław, Bożydar, Zelimir, Homir, Świętopełk, Ładysław, Władysław, Damian (czeskie pochodzenie), Wacław, Dadzibóg, Imisław
żeńskie: Przesława, Rościsława, Domosława, Radosława, Bogisława

Październik
męskie: Znatysław, Stanimir, Siemian, Bratysław, Zasław, Bronisław, Domogost, Tomił, Grzmisław, Ziemisław, Dzierżymir, Radzisław, Bratomił, Ziemowit, Włastymir, Siemisław, Semomysł, Lutosław, Witomił, Władybóg, Dalemił, Godzimir
żeńskie: Rosława, Wojsława, Dobromira, Drogomira, Żytosława, Budzisława, Daromiła, Przybysława, Przemysława

Listopad
męskie: Warcisław, Witimir (czeskie), Dargorad, Chwalisław, Mściwój, Bogusław**, Wszewład, Żytomir, Sędziwój, Bogdar, Ludomir, Spitosław, Nowosław, Wszerad, Wodzimir, Przybysław, Radomir, Kostka, Sędzimir, Sławogost, Miłowój, Darosław, Lechosław, Tomir, Gościrad, Przemyśl, Ludosław
żeńskie: Zbisława, Drogomira**, Wszemiła

Grudzień
męskie: Samosław, Wiślimir, Jarogniew, Ludomyśl, Sławomir, Woimir, Wolidar, Sławibór, Wolimir, Żyrosław, Wszemir**, Mścigniew, Tomisław, Dragomir, Grzmisław, Wróciwój, Radomysł, Gosław, Lasota
żeńskie: Sulisława, Luhomiła, Spitosława, Wyszosława, Radzisława, Władysława, Zdzisława,Bogumiła, Sławomira, Gedysława, Ludomiła**

Widać że Polskie, nasze słowiańskie mają końcówki, -mir, -mił, -sław, -gniew, -wój, -mysł, -wład, -gost, -wid, -pełk, -dar, -mierz, -osz, -usz lub -os, -us, -rad, -rod, -dał.
O matko jakie imiona [emoji15]
Jarogniew i Dragimir mnie rozbawilo [emoji23]

reklama
Nie gadajcie nic o duchach i innych bo bedw sie cykala do lazienki isc.Od jakiegos czasu co zamkniemy drzwi to spizarni to one sa otwarte i to bez jaj zamkne sprawdze dwa razy ide sie wykapac a one otware.Juz nawet koty posadzalam ze to one.

A od kilku dni budze sie z dziwnymi sladami najpierw mialam podrapany dekolt potem wstalam i po umyciu sie myslalam ze dostane zawalu bo mialam jakby reke odcisnieta na szyi nie krwiaka ale bylo widac.Dwa dni spokoju i potem podobny slad na rece.Wtedy juz zrobilam zdjecie zeby mezowi pokazac ze nie swiruje tylko serio cos takiego jest. Pomyslalabym ze to on ale byl wtedy na nocce wiec w pokoju spalam sama [emoji15]

O boziu co za historie - ja bym chyba mieszkanie zmieniła :szok:

Nie gadajcie nic o duchach i innych bo bedw sie cykala do lazienki isc.Od jakiegos czasu co zamkniemy drzwi to spizarni to one sa otwarte i to bez jaj zamkne sprawdze dwa razy ide sie wykapac a one otware.Juz nawet koty posadzalam ze to one.

A od kilku dni budze sie z dziwnymi sladami najpierw mialam podrapany dekolt potem wstalam i po umyciu sie myslalam ze dostane zawalu bo mialam jakby reke odcisnieta na szyi nie krwiaka ale bylo widac.Dwa dni spokoju i potem podobny slad na rece.Wtedy juz zrobilam zdjecie zeby mezowi pokazac ze nie swiruje tylko serio cos takiego jest. Pomyslalabym ze to on ale byl wtedy na nocce wiec w pokoju spalam sama [emoji15]
No błagam. Paranolal Activity jak w morde strzelił[emoji33]. Szok normalnie. Wez kamery zamontuj.

A mieszkaciw w domu po kimś ?

O boziu co za historie - ja bym chyba mieszkanie zmieniła :szok:
Szczerze powiem ze usilnie na to meza namawiam bo boje sie spac jak wychodzi na nocki.

Zeby nie bylo ze sciemniam to zdjecie tego na rece.Zaluje ze nie zrobilam wtedy na szyi bo bylo mocniejsze ale bylam w za duzym szoku i nie przyszlo mi do glowy ze chlop mi nie uwierzy
2019-01-03_21.30.05.jpeg

A co do dziwnych sytuacji to w sierpniu zaczął sam nam dzwonić dzwonek do drzwi... Sytuacja była taka, że w nocy prawie spaliśmy i ktoś nagle zadzwonił na dzwonek, mama wyszła nikogo nie było... Myśleliśmy, że to taka dziewczyna chodzi znowu od sąsiadów albo pijaki jakieś... Drugi raz dzwoni, na dworze psy spokojne, nikogo nie ma, mama się wkurzać zaczęła... Potem znowu zadzwoniło i mąż wybiegł, ja przerażona w domu byłam i mąż krzyczał "No co jest ku***" a ja słyszałam jakby ktoś mówił "Dobra, sory, przepraszam już ide"... Myślałam, że to ten sąsiad pijaczek, a mąż wraca i mówi, że nikogo nie było... A w tym samym czasie męża przyjaciel w szpitalu leżał bardzo długo i walczył o życie. Kilka dni później dostaliśmy wiadomość, że on nie żyje... A dzwonek ciągle o ten samej mniej więcej porze dzwonił... Dzwonka w drzwiach już nie mamy...
Nie zasne. Słowo daje nie zasne.

A co do dziwnych sytuacji to w sierpniu zaczął sam nam dzwonić dzwonek do drzwi... Sytuacja była taka, że w nocy prawie spaliśmy i ktoś nagle zadzwonił na dzwonek, mama wyszła nikogo nie było... Myśleliśmy, że to taka dziewczyna chodzi znowu od sąsiadów albo pijaki jakieś... Drugi raz dzwoni, na dworze psy spokojne, nikogo nie ma, mama się wkurzać zaczęła... Potem znowu zadzwoniło i mąż wybiegł, ja przerażona w domu byłam i mąż krzyczał "No co jest ku***" a ja słyszałam jakby ktoś mówił "Dobra, sory, przepraszam już ide"... Myślałam, że to ten sąsiad pijaczek, a mąż wraca i mówi, że nikogo nie było... A w tym samym czasie męża przyjaciel w szpitalu leżał bardzo długo i walczył o życie. Kilka dni później dostaliśmy wiadomość, że on nie żyje... A dzwonek ciągle o ten samej mniej więcej porze dzwonił... Dzwonka w drzwiach już nie mamy...
Ja wierzę w duchy ....:p

Szczerze powiem ze usilnie na to meza namawiam bo boje sie spac jak wychodzi na nocki.

Zeby nie bylo ze sciemniam to zdjecie tego na rece.Zaluje ze nie zrobilam wtedy na szyi bo bylo mocniejsze ale bylam w za duzym szoku i nie przyszlo mi do glowy ze chlop mi nie uwierzy Zobacz załącznik 930051
O ja pierniczę. [emoji15] co za ślady

Zeby nie bylo ze sciemniam to zdjecie tego na rece.Zaluje ze nie zrobilam wtedy na szyi bo bylo mocniejsze ale bylam w za duzym szoku i nie przyszlo mi do glowy ze chlop mi nie uwierzy Zobacz załącznik 930051
A od.kiedy tam mieszkacie i od.jak dawna.to się dzieje?

reklama
A mieszkaciw w domu po kimś ?
Tak wczesniej przed nami tu zyl jakis facet podobno sie zapil bo zona go zostawila ale o tym dowiedzielismy sie mieszkajac tu juz kilka tygodni

Szczerze powiem ze myslalam o kamerach i widze ze chlop na poczatku sie buntowal a teraz sam o tym zaczyna myslec.

Ja teraz mam faze na wyprowadzke

Do góry