reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staramy się, wspieramy i o życiu rozmawiamy!:)

Katarzyna - imię pochodzenia greckiego od słowa katharos co oznacza czysta, dziewicza, bez skazy w Polsce od XIII wieku
Anna - imię pochodzenia hebrajskiego channah (wdzięk, łaska). Imię Anna oznacza: miła, łagodna i przyjemna.
Aleksandra - imię Aleksandra pochodzi od jej męskiego odpowiednika Aleksander. Pochodzi ono od greckiego słowa aleksandros (obrońca ludzi). Imię Aleksandra w Polsce weszło do użycia około XIV wieku. Imię spopularyzował Henryk Sienkiewicz nadając je bohaterce Potopu.
Monika - imię pochodzenia greckiego, od słowa monos (jedyny, sam, samotny). Dawniej imię nadawane jedynaczkom.
Natalia - imię pochodzenia łacińskiego, od słowa dies natalis (dzień narodzin). Oznacza: ta, która oczekuje ponownych narodzin w życiu pośmiertnym. W Polsce imię Natalia nadawane jest od XIV wieku.
Adam - imię pochodzi z wielu źródeł: z języka hebrajskiego adam (ludzie) lub adhamah (ziemia), sumeryjskiego ada-mu (mój ojciec), akadyjskiego ad-mu (stworzony, zrodzony, dziecko) lub arabskiego adama (łączyć się). Najczęściej przyjęte jest znaczenie biblijne: pierwszy człowiek stworzony przez Boga.
Mateusz - imię pochodzenia hebrajskiego, od słowa Mattania (dar Jahwe, dar Boży). W Polsce występuje od XII wieku.
Artur - imię pochodzenia celtyckiego lub walijskiego, prawdopodobnie wywodzi się ze słowa art, arth (niedźwiedź). Niektórzy wiążą je również z językiem greckim arktos (niedźwiedzica).
Czytam swoją Annę... czuję sie oszukana. Ani miła nie jestem, ani łagodna. [emoji23] moze mama mi powinna to w dziecinstwie czytac to moze bym wiedziala jaka powinnam być[emoji12].

reklama
No patrz, a ja przez cale zycie nawet nie wiedzialam, ze jest takie imię jak Kryspin[emoji16]. Nawet nie mow, i jeszcze ta pewnośc dziecka ze widziało. Masakra. Ciarki mnie przechodząA ty myślisz ze co? Od razu dzwonilam[emoji23]. Dobrze ze bylo po 17 i był w drodze do domu, bo kilka chwil dłuzej i bankowo musieliby mi zalatwiac miejsce w psychiatryku.

Omg no to dobrze że był w drodze :eek:
Teraz to zabawnie brzmi ale dla Ciebie w tamtym momencie to jak w horrorze :szok:

Przkładowe imiona Polskie: Mieczysław, Strzeżysław, Dobromir, Włościbór, Bojomir, Światosław, Mścibój, Władymir, Dobrosław, Krzesimir, Bogumir, Radagast, Damosław, Władzimir, Jaropełk, Rodzisław, Jarosław, Witosław, Chwalibóg, Miłosz, Skarbimir, Przybysław, Boisław, Zdzisław, Spitogniew
żeńskie: Włościmiła, Czesława, Dobrogniewa
Krzesimir ,Przybyslaw,Wloscimila- juz widze jak angole sobie jezyk lamia na tym;)to chyba wole te nie polskie;)

Omg no to dobrze że był w drodze :eek:
Teraz to zabawnie brzmi ale dla Ciebie w tamtym momencie to jak w horrorze :szok:
Dopóki syn nic nie mówił, układalam sobie w głowie gre swiateł i przywidzenie[emoji23]. A potem to panika pod przykrywką. Bo nie chcialam małego wystraszyć, ale no sama rozumiesz. Nawet bałam się wyjsc z pokoju i otworzyc mezowi drzwi.

No patrz, a ja przez cale zycie nawet nie wiedzialam, ze jest takie imię jak Kryspin[emoji16]. Nawet nie mow, i jeszcze ta pewnośc dziecka ze widziało. Masakra. Ciarki mnie przechodząA ty myślisz ze co? Od razu dzwonilam[emoji23]. Dobrze ze bylo po 17 i był w drodze do domu, bo kilka chwil dłuzej i bankowo musieliby mi zalatwiac miejsce w psychiatryku.
Haha , ale dużo osób i tak to imię przekręca na Krystiana [emoji12]
Kryspina nie znam, ale Żanetę znałam tylko jedną i teraz drugą - Ciebie :D
Bo te imiona to takie nie w pite nie w oko [emoji23][emoji23] Naszym rodzicą się podobało , a my musimy nosić [emoji12]

Z takich jeszcze ciekswszych imion wśród znajomych to : Sonia, Gracjana, Amadeusz , Gabriela, Honorata, Irmina, Sybilla ,Sylwiana , Remigiusz

Dopóki syn nic nie mówił, układalam sobie w głowie gre swiateł i przywidzenie[emoji23]. A potem to panika pod przykrywką. Bo nie chcialam małego wystraszyć, ale no sama rozumiesz. Nawet bałam się wyjsc z pokoju i otworzyc mezowi drzwi.

No wcale się nie dziwię :no:
Ale i tak brawo dla Ciebie , że przed dzieckiem potrafiłaś zachować spokój i nie panikować bo ja znając siebie raczej bym tak nie potrafiła...

Nie gadajcie nic o duchach i innych bo bedw sie cykala do lazienki isc.Od jakiegos czasu co zamkniemy drzwi to spizarni to one sa otwarte i to bez jaj zamkne sprawdze dwa razy ide sie wykapac a one otware.Juz nawet koty posadzalam ze to one.

A od kilku dni budze sie z dziwnymi sladami najpierw mialam podrapany dekolt potem wstalam i po umyciu sie myslalam ze dostane zawalu bo mialam jakby reke odcisnieta na szyi nie krwiaka ale bylo widac.Dwa dni spokoju i potem podobny slad na rece.Wtedy juz zrobilam zdjecie zeby mezowi pokazac ze nie swiruje tylko serio cos takiego jest. Pomyslalabym ze to on ale byl wtedy na nocce wiec w pokoju spalam sama [emoji15]

reklama
Haha , ale dużo osób i tak to imię przekręca na Krystiana [emoji12]Bo te imiona to takie nie w pite nie w oko [emoji23][emoji23] Naszym rodzicą się podobało , a my musimy nosić [emoji12]

Z takich jeszcze ciekswszych imion wśród znajomych to : Sonia, Gracjana, Amadeusz , Gabriela, Honorata, Irmina, Sybilla ,Sylwiana , Remigiusz

No niektórych nawet nie znam z tych imion :p
Gabrielą w zdrobnieniu Gabrysią się opiekowałam wcześniej przed tą pracą a teraz w pracy mam Remigiusza, a zdrobnienie Remuś :)

Do góry