Pewnie ze nie.U nas niestety tez polski jest jezykiem drugim.Jest w nim ogrom bledow gramatycznych ale prawda jest taka ze ja swietnie zdaje sobie z tego sprawe.Od ponad 6 lat nie bylismy w Pl tu niestety zadnych znajomych Polakow nie mamy.Odkad dzieci poszly do szkoly/przedszkola my praca,studia to w domu panuje tylko niemiecki...wiem ze to powod do linczu dla niektorych bo Polska to moja ojczyzna itp ale zyje tu i tu sie musze dostosowac i moje dzieciaki tak samo.Szok!my mieszkamy w uk i do syna mowimy duzo po angielsku bo mial opoznienie w mowie i juz marzylam zeby wogole zaczal mowic,a jak zaczal to po angielsku bylo mu latwiej bo przedszkole,tv itp.no i tak niestety zostalo,mowie do niego tez po polsku i on duzo rozumie ale widze ze polski bedzie jego drugim jezykiem.W kazdym razie jak jedziemy do Pl i zaczynam po ang.rozmowe z synem to ludzie sie patrza na nas czasem jak na debili,no ale nie bede kazdemu tlumaczyc dlaczego tak jest...
Ja nigdy nie wierzylam ze mozna zapomniec zasad gramatyki czy ortografii...bedac od tego odcietym mozna...mnie zostaly tylko ksiazki i pisanie tu bo nie mam z kim pogadac po polsku...a do Pl dlaczego mnie nie ciagnie moze kiedys jak poznamy sie lepiej to Wam powiem tak szczerze i dobitnie [emoji6]